FINANCIEEL.com

De gijzelingsovereenkomst tussen Israël en Hamas zou deze week tot stand kunnen komen – dit is wat we weten

De gijzelingsovereenkomst tussen Israël en Hamas zou deze week tot stand kunnen komen – dit is wat we weten

Volgens verschillende Amerikaanse functionarissen zou er in de komende dagen een overeenkomst kunnen worden bereikt tussen Israël en de militante groepering Hamas over de vrijlating van enkele gijzelaars, hoewel er nog geen definitieve voorwaarden zijn vastgesteld.

“We denken dat we dichterbij zijn dan ooit tevoren, misschien op enig moment sinds deze onderhandelingen weken geleden begonnen”, zei de Amerikaanse plaatsvervangend nationaal veiligheidsadviseur Jonathan Finer zondag in CNN’s State of the Union.

Ambtenaren hielden hun lippen stijf op elkaar toen ze in het openbaar over de gijzelingsonderhandelingen spraken, vanwege de gevoelige en kneedbare aard van de gesprekken. Ze hebben echter duidelijk gemaakt dat er nog niets definitief is geregeld.

Ambtenaren van het Witte Huis verwierpen bijvoorbeeld het uitgangspunt van een artikel in de Washington Post dat zaterdag werd gerapporteerd en waarin stond dat er een ‘voorlopige deal’ was bereikt. De Post zei, onder verwijzing naar mensen die bekend waren met de onderhandelingen, dat Israël en Hamas tot een overeenkomst waren gekomen om ongeveer 50 gijzelaars van Hamas vrij te laten en in ruil daarvoor zou Israël zijn gevechtsoperaties tijdelijk gedurende vijf dagen onderbreken.

Nadat het verhaal werd gepubliceerd, zei Adrienne Watson, woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis Geplaatst op X, voorheen Twitter, om duidelijk te maken dat een dergelijke deal officieel niet was bereikt. The Post gaf geen correctie, maar veranderde uiteindelijk de kop van het verhaal om te stellen dat de deal ‘dichtbij’ was in plaats van voorlopig afgerond.

Hamas houdt momenteel ongeveer 240 gijzelaars vast. Er wordt aangenomen dat veel van de gijzelaars uit het buitenland komen, waaronder een tiental Amerikanen. Hamas heeft vier gijzelaars vrijgelaten na eerdere onderhandelingen, bemiddeld door Qatar.

Nu de huidige deal dichter bij een definitieve versie lijkt te komen, volgen hier enkele slepende vragen en wat we tot nu toe weten.

Wanneer zou er een deal bereikt kunnen worden?

De tijdlijn voor de deal lijkt een kwestie van uren en dagen te zijn geworden, en niet van weken.

De Israëlische ambassadeur Michael Herzog zei op ABC’s “This Week” dat “een aanzienlijk aantal gijzelaars” de komende dagen vrij zou kunnen zijn.

Plaatsvervangend nationaal veiligheidsadviseur Finer knikte in zijn CNN-interview naar dat tijdsbestek en merkte op dat de VS ‘in de loop van de komende uren en dagen’ intensief werken om een ​​deal rond te krijgen.

Het is niet zeker dat we deze week tot een akkoord komen. Verschillende factoren kunnen de onderhandelingen verstoren en verlengen. Maar Herzog en Finer spraken zondag hun optimisme uit over het feit dat de gesprekken hun voltooiing naderden.

‘Hoe minder we ingaan op de details, hoe groter de kans op een dergelijke deal, maar het zijn zeer serieuze inspanningen’, zei Herzog.

Wat is de overval?

De onderhandelingen bevinden zich naar verluidt in hun laatste fase en zijn nu gericht op het uitwerken van meer kleine details.

De Qatarese premier Sjeik Mohammed Bin Abdulrahman al-Thani zei zondag op een persconferentie dat veel van de belangrijkste twistpunten in de gijzelingsovereenkomst zijn uitgewerkt en dat het enige dat nog overblijft het regelen van logistieke voorwaarden is.

De onderhandelingen zijn de afgelopen weken op verschillende punten vastgelopen. Eind oktober werden de besprekingen bijvoorbeeld afgebroken nadat Hamas weigerde mee te werken totdat Israël toestond dat er brandstof in Gaza kwam.

De belangrijkste knelpunten zijn volgens Finer opgelost: “Er zijn gebieden waarop de meningsverschillen bestaan, die zijn verkleind, zo niet geheel gesloten.”

Hoeveel gijzelaars zouden worden vrijgelaten?

Finer zei zondag in ‘This Week’ van ABC dat de deal ‘zeker’ zou leiden tot de vrijlating van ‘meer dan tientallen’ gijzelaars.

Zou een akkoord leiden tot een staakt-het-vuren?

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft herhaaldelijk gezegd dat Israël pas een staakt-het-vuren zal overwegen als alle gijzelaars van Hamas zijn vrijgelaten.

Met de huidige work-in-progress-overeenkomst overweegt Israël alleen een tijdelijke pauze in de aanvallen die de veilige doorgang van de vrijgelaten gijzelaars mogelijk zou maken, en niet een algemeen staakt-het-vuren.

“We hebben het erover om de gevechten een paar dagen te onderbreken, zodat we de gijzelaars kunnen bevrijden. Het is dus geen staakt-het-vuren”, zei Herzog.

Honderdduizenden demonstranten hebben zich in de weken na de aanval van Hamas op 7 oktober over de hele wereld verzameld om een ​​staakt-het-vuren te eisen. Nu het dodental in Gaza steeds verder stijgt, hebben sommige regeringsfunctionarissen zich bij deze eisen aangesloten. Maar Israëlische functionarissen, waaronder Netanyahu en Herzog, hebben deze oproepen afgewezen en beweerden dat een staakt-het-vuren Hamas in staat zou stellen zich te hergroeperen en hun middelen te herstellen om een ​​nieuwe aanval op Israël te lanceren.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert