FINANCIEEL.com

De fusie in India zal niet voor onoverkomelijke uitdagingen komen te staan

De fusie in India zal niet voor onoverkomelijke uitdagingen komen te staan

Door de fusie tussen HDFC Bank en HDFC is de entiteit nu de op drie na grootste bank ter wereld.

Nurfoto | Nurfoto |

De fusie tussen de Indiase HDFC Bank en de Financieringsmaatschappij voor woningbouw (HDFC) zal het klantenbestand van de entiteit vergroten en meer mogelijkheden bieden voor cross-selling, vertelde de non-executive director van HDFC Bank aan CNBC.

HDFC, de grootste hypotheekverstrekker van India, fuseerde met HDFC Bank, de grootste particuliere geldschieter van het land, in een deal van $ 40 miljard die op 1 juli van kracht werd.

“Een fusie tussen de twee entiteiten is altijd een enorme reden geweest”, zei Keki Mistry, eraan toevoegend dat de verhuizing de hypotheekportefeuille van de bank zal verbeteren en meer klanten zal aantrekken met een scala aan financiële diensten.

“Klanten hebben nu de mogelijkheid om op maat gemaakte producten te ontvangen die aan hun behoeften voldoen en die alleen banken in India kunnen bieden”, zei Mistry in een e-mail aan CNBC. “Vanuit het standpunt van de bank biedt het een enorme kans op cross-selling.”

Hypotheek penetratie

“Een van de cruciale drijfveren van deze fusie is het maximaliseren van het groeipotentieel. Het potentieel om kredietmarkten en hypotheken in het bijzonder in India te verdiepen, is immens”, aldus Mistry.

HDFC Bank heeft ongeveer 83 miljoen klanten, maar slechts 2% heeft een woonlening bij HDFC. Nog eens 5% van de klanten van de bank heeft een woonlening van andere geldschieters, zei hij terwijl hij uitlegde dat dit betekent dat 93% van de klanten van HDFC Bank geen woningkrediet heeft.

Dit biedt een “aanzienlijke kans voor cross-selling en een potentieel om gebruik te maken van het klantenbestand dat helemaal geen woningkrediet heeft afgesloten”, zei de directeur, eraan toevoegend dat HDFC Bank nu hypotheekdiensten kan aanbieden.

De hypotheekpenetratie in India is “extreem laag” en vertegenwoordigt slechts ongeveer 11% van het BBP.

Dat is veel lager dan 26% in China en tussen de 20% en 40% in Zuidoost-Azië, zei HDFC. De meeste ontwikkelde markten hebben een hypotheekpenetratie van meer dan 50%, voegde het bedrijf eraan toe.

“Het combineren van HDFC’s specialisatie in woningfinanciering en het benutten van HDFC Bank’s uitgebreide distributie- en klantenbestand zal op de lange termijn helpen bij de diepere penetratie van hypotheken in India,” zei Mistry.

Andere synergieën

Over het belang van de fusie zei Mistry: “De omvang van de fusie is enorm in termen van totale activa, totale deposito’s of marktkapitalisatie.”

De gecombineerde entiteit is nu ’s werelds vierde grootste bank qua marktkapitalisatie ter wereld – na JPMorgan Chase, Industrial and Commercial Bank of China en Bank of America. HDFC Bank is momenteel het op een na meest gewaardeerde bedrijf van India op basis van marktkapitalisatie afhankelijke industrieën.

HDFC Bank zal ook het voordeel hebben van toegang tot goedkope lopende en termijndeposito’s, evenals “een veel breder distributieplatform en de mogelijkheid om meer op maat gemaakte producten aan te bieden”, zei Mistry.

HDFC Bank zal nu meer producten kunnen aanbieden aan klanten met een woningkrediet, zei hij, en hij legde uit dat iemand die een woninglening aangaat, gebundelde aanbiedingen van HDFC Bank kan ontvangen, zoals een spaarrekening en een lening om grote elektrische goederen aan te schaffen, zoals koelkasten en wasmachines.

HDFC Bank is 'absoluut' een aankoop, zegt vermogensbeheerder

Bovendien merkte Mistry op dat klanten met een hypothecaire lening een veel hoger banksaldo zullen aanhouden dan andere rekeninghouders, waardoor HDFC Bank de kans krijgt om haar goedkope spaarrekeningen te verhogen.

“De fusie zal bijdragen aan de winst per aandeel van HDFC Bank”, zei de non-executive director, wat impliceert dat het zal bijdragen aan de winstgroei van het bedrijf.

“Na verloop van tijd zullen de synergieën tussen HDFC Bank en andere groepsmaatschappijen alleen maar groter worden”, zei hij eraan toevoegend dat hij er zeker van was dat er geen “onoverkomelijke uitdagingen” waren.

— Naman Tandon van CNBC heeft bijgedragen aan dit rapport.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert