FINANCIEEL.com

De financiering van de Europese technologie-industrie halveert in 2023; AI een lichtpuntje: Atomico

De financiering van de Europese technologie-industrie halveert in 2023; AI een lichtpuntje: Atomico

Een 3D-kaart die het continent Europa toont.

Constantijn Johnny | Ogenblik |

Durfkapitaalinvesteringen in de Europese technologie-industrie daalden in 2023 met de helft omdat investeerders bleven wankelen onder de gevolgen van hoge rentetarieven, zo blijkt uit gegevens van durfkapitaalbedrijf Atomico.

Kunstmatige intelligentie was echter een opvallende categorie waarin steeds meer megafinancieringsrondes plaatsvonden.

Uit Atomico’s State of European Tech-rapport, dat dinsdag werd gepubliceerd, blijkt dat de totale financiering voor door Europese durfkapitaal gesteunde bedrijven in 2023 naar verwachting met 45% zal dalen ten opzichte van een jaar geleden.

De totale durffinanciering voor Europese technologiebedrijven zal dit jaar 45 miljard dollar bedragen, verwacht Atomico. Dat is minder dan de $82 miljard in 2022, wat weer een daling is ten opzichte van de $100 miljard het jaar daarvoor.

Atomico zei dat dit jaar een geval van correctie en een ommekeer was ten opzichte van de jaren vóór de pandemie, waarin de waarderingen en financieringsniveaus enorm toenamen, omdat de technologie-industrie recordbedragen aan kapitaalstromen veiligstelde.

Tom Wehmeier, hoofd data-inzichten bij Atomico, vertelde CNBC dat waar Europa opviel, was dat de regio de afgelopen drie jaar daadwerkelijk een voorsprong heeft genomen in vergelijking met zijn Amerikaanse, Chinese en andere internationale tegenhangers.

“Deze reset heeft plaatsgevonden na een oververhitte en onhoudbare groeiperiode in 2021 en begin 2022”, vertelde Wehmeier aan CNBC. “Nu zie je dat er een nieuwe realiteit is ingebed en dat er groene scheuten beginnen te ontstaan.”

Amerikaanse en Aziatische institutionele investeringen in Europese technologie zijn grotendeels vervaagd, zei Wehmeier, terwijl ‘toeristenfondsen’ als Tiger Global en Coatue, die de markt in 2020 en 2021 overspoelden, zich het afgelopen jaar terugtrokken omdat macro-economische tegenwind ervoor zorgde dat ze koude voeten krijgen.

Terwijl de VS sinds 2020 met 8% zijn gedaald en China met 9% is gedaald op het gebied van de totale durfkapitaalfinanciering, heeft Europa het investeringsniveau in dezelfde periode met 19% zien groeien, een teken van veerkracht voor de regio.

Groene scheuten

Toch heeft technologie geprofiteerd van de enorme belangstelling voor kunstmatige intelligentie.

Bedrijven als Aleph Alpha, Mistral en DeepL hebben honderden miljoenen dollars aan kapitaal opgehaald bij investeerders tegen hoge waarderingen dankzij de hype die rond OpenAI wervelt, die achter de razend populaire ChatGPT-chatbot zit.

Volgens Atomico was AI de grootste trekpleister voor fondsenwervingsrondes ter waarde van 100 miljoen dollar of meer, waarbij elf AI-bedrijven deze zogenaamde ‘megarounds’ in de wacht sleepten.

In de beginfase was AI de meest opwindende ruimte voor investeerders, waarbij 11% van alle financieringsrondes ter waarde van $5 miljoen of minder werd aangetrokken, aldus Atomico.

Ondertussen is Europa het belangrijkste knooppunt voor mondiaal AI-talent, waarbij het aantal hooggekwalificeerde AI-functies de afgelopen tien jaar vertienvoudigd is en de VS overtreft

Volgens Atomico was klimaattechnologie een andere opvallende sector. De financiering van bedrijven op het gebied van koolstof en energie was in 2023 goed voor 27% van al het kapitaal dat in Europese technologie werd geïnvesteerd, drie keer meer dan in 2021.

Volgens Atomico bedroeg de gecombineerde waarde van alle particuliere en beursgenoteerde technologiebedrijven in Europa in 2023 de grens van $3 biljoen, en bereikte dat niveau weer nadat het in 2022 ruim daaronder was gedaald.

Vorig jaar zag de Europese technologiesector zijn totale marktkapitalisatie met 400 miljard dollar wegvagen.

IPO-venster blijft gesloten

Er zijn dit jaar vrijwel geen beursintroducties van aanzienlijke omvang geweest in Europa.

Arm, de Britse chipontwerper, ging naar de beurs in de VS en sindsdien zijn de prestaties matig geweest. De bedrijfsaandelen zijn gestegen ten opzichte van de debuutprijs, maar de prestaties van Arm en andere recentelijk beursgenoteerde technologiebedrijven zoals Instacart en Klaviyo hebben andere technologieleiders er niet van overtuigd om aandelennoteringen na te streven.

Toch zei Wehmeier dat er nu een gezonde pijplijn is van bedrijven die de publieke markten willen aanboren. Bedrijven in een laat stadium, zoals Klarna, Revolut en Monzo, kijken dichter bij de IPO-poort dan ooit tevoren.

Ondertussen bleven de fusie- en overnameactiviteiten gematigd vergeleken met voorgaande jaren. De waarde van de dealtransacties bedroeg in 2023 $36 miljard, waarbij de meerderheid van de exits kleinere deals met een waarde van minder dan $100 miljoen waren, aldus Atomico.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert