FINANCIEEL.com

De filmkassa van 2023 heeft een sterke tweede helft nodig na een inconsistente start

De filmkassa van 2023 heeft een sterke tweede helft nodig na een inconsistente start

Skynesher | E+ |

LOS ANGELES – De kassa van 2023 komt dichter bij het niveau van vóór de pandemie, maar inconsistente prestaties van blockbuster-films in de eerste zes maanden van het jaar zullen veel druk uitoefenen op releases in de tweede helft.

Hoewel de binnenlandse kassa tot en met 30 juni $ 4,46 miljard aan kaartverkoop heeft behaald, een stijging van bijna 20% ten opzichte van dezelfde periode in 2022, blijft het volgens gegevens van Comscore nog steeds achter bij 2019, de benchmark van een tijd vóór de pandemie.

De kaartverkoop is met 21% gedaald ten opzichte van vier jaar geleden, maar dat is niet het enige dat tegenvalt. Dat geldt ook voor het aantal brede releases.

Van januari tot 30 juni 2019 werden 57 films uitgebracht in 2.000 bioscopen of meer. In 2023 zijn er in diezelfde periode slechts 45 releases geweest.

“Het is echt geen eerlijke vergelijking om gewoon van dollar naar dollar te gaan”, zegt Mike Polydoros, CEO van PaperAirplane Media.

En kwantiteit is belangrijk. Terwijl blockbusters en franchisefilms grote menigten kunnen trekken, is een gestage stroom films met een laag tot gemiddeld budget ook van cruciaal belang voor het algehele succes van de industrie. Diversiteit van inhoud is ook essentieel, waarbij het publiek schreeuwt om een ​​breder scala aan genrefilms, van horror en drama tot romantiek en komedie.

Hoe meer kansen het publiek heeft om naar bioscopen te gaan, hoe beter, vertelden experts uit de industrie aan CNBC.

Raken en missen

Natuurlijk is kwaliteit ook een grote factor in het succes van een film. Het is niet voldoende om de jaarlijkse lijst met producten te vullen; het product moet goed zijn.

Tot nu toe heeft de kassa dit jaar een aantal blockbusters gezien die niet aan de verwachtingen voldeden nadat ze naar verwachting bioscoopbezoekers zouden lokken en de binnenlandse trek zouden versterken.

Warner Bros.‘ “Shazam! Fury of the Gods” en “The Flash” presteerden dramatisch ondermaats, net als Disney’s “Ant-Man en de Wasp: Quantumania” en “Elemental.”

In de tussentijd, Universal’s “Super Mario Bros. Movie”, Disney’s “Guardians of the Galaxy: Vol. 3” en van Sony “Spider-Man: Across the Spider-Verse” is erin geslaagd de aandacht van het publiek te trekken, naast een hele reeks horrorfilmtitels, waaronder van Paramount “Scream VI” en “M3gan” van Universal.

Still uit “Spider-Man: Across the Spider-Verse” van Sony.

Sony

“Hoewel een paar releases op hun eigen individuele voorwaarden niet aan de optimistische verwachtingen hebben voldaan, is de box office van 2023 tot nu toe over het algemeen ongeveer zo gezond als verwacht kon worden”, zegt Shawn Robbins, hoofdanalist bij BoxOffice.com.

Robbins zei dat de belangrijkste conclusies uit de eerste helft van het jaar zijn dat stripboeken en nostalgie-gedreven films “niet meer de nieuwigheden zijn die ze ooit waren”. Hoewel het oudere millenniumpubliek de drijvende kracht is geweest achter een groot deel van de afgelopen twee jaar in het herstel van de kassa’s, zouden studio’s er goed aan doen om zich in de toekomst op jongere generaties te gaan richten, zei hij.

“Bioscoopbezoekers zullen selectiever zijn met de inhoud waaraan ze geld willen uitgeven, vooral omdat de bredere economie en de stagnerende loongroei een probleem blijven voor de meeste gemiddelde Amerikanen”, zei Robbins.

Zomers bruisen of bruisen?

Die terugval is al begonnen met het zomerfilmseizoen 2023.

Beginnend op de eerste vrijdag van mei en lopend tot het weekend van Labor Day, vertegenwoordigt het zomerfilmseizoen doorgaans 40% van alle verkoop van bioscoopkaartjes voor het jaar.

Tot dusverre tot en met 2 juli heeft de zomerkassa $ 1,88 miljard opgeteld. Dat is 1,7% lager dan het niveau van 2022 in dezelfde periode, volgens gegevens van Comscore.

In de zomer van 2022 kreeg de kassa een boost van Tom Cruise’s “Top Gun: Maverick”, een speelfilm van Paramount en Skydance. Tussen de release op 27 mei en 2 juli vorig jaar bracht de film $ 555,4 miljoen op, waarmee het volgens Comscore de meest opbrengende film in die tijd aan de kassa was.

Ter vergelijking: de meest opbrengende film van deze zomer tot nu toe is “Guardians of the Galaxy: Vol. 3”, die op 5 mei werd uitgebracht en tot en met 2 juli $ 354,9 miljoen heeft opgeleverd.

“Hoewel het jaar 2022 ver vooruit loopt, worstelen de zomercijfers op dit moment om die van vorig jaar te overtreffen”, zegt Paul Dergarabedian, senior media-analist bij Comscore. Hij merkte op dat 2022 ook “Doctor Strange in the Multiverse of Madness” en Universal’s “Jurassic World: Dominion” bood.

Tot nu toe is er deze zomer geen weggelopen hit geweest aan de kassa. Hoewel de derde Guardians-film en Sony’s geanimeerde Spider-Man-vervolg goed hebben gepresteerd, valt nog te bezien of andere recent uitgebrachte films, zoals Disney’s “Indiana Jones and the Dial of Destiny”, Universal’s “Ruby Gillman, Teenage Kraken” of Paramount’s “Transformers: Rise of the Beasts,” zal aanzienlijk bijdragen aan de binnenlandse kassa.

Disney heeft een groot gat om uit te graven, zegt mediamagnaat Tom Rogers over de recente ellende van het bedrijf

“Meer films op de lei hebben de bottom-line van het jaar tot nu toe een boost gegeven, terwijl sommige slecht presterende zomerfilms een grote druk hebben uitgeoefend op de releases die wachten op hun beurt in de multiplex om de belofte van hun stamboom en marketing waar te maken,” zei hij.

Die releases omvatten de langverwachte Warner Bros.-functie “Barbie”, Universal’s “Oppenheimer”, Disney’s “Haunted Mansion” en Paramount’s “Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutant Mayhem”, die allemaal vóór Labor Day worden uitgebracht.

“Het is belangrijk om in gedachten te houden dat het gecomprimeerde ecosysteem van het 18 weken durende zomerfilmseizoen veel meer uitgesproken ups en downs heeft dan een willekeurig volledig jaar, en het is veel te vroeg om grote uitspraken te doen over het uiteindelijke succes of falen van de film. periode,” zei Dergarabedian. “Het goede nieuws is dat enkele van de grootste films van de zomer deze maand nog komen, en als geheim wapen staat augustus vol met spraakmakende films die de zomer een back-end turboboost kunnen geven.”

De tweede helft

Onder de verwachte back-half blockbusters: Sony is van plan om Spider-Man-schurk Kraven the Hunter in oktober naar het grote scherm te brengen; Universal heeft “The Exorcist: Believer” en “Trolls Band Together”; en Warner Bros. heeft “Dune: Part Two”, “Wonka” en “Aquaman and the Lost Kingdom.”

Disney staat op het punt om “The Marvels” en “Wish” uit te brengen en Lionsgate heeft “The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes.”

Slag twee?  Hoe een SAG-AFTRA-staking gevolgen kan hebben voor contentdistributeurs

“De tweede helft van de zomer ziet er erg sterk uit, veel beter dan vorig jaar”, aldus Polydoros. “Het zou me niet verbazen als 2023 in de buurt komt van de totale kassa van $ 10 miljard.”

Dat zou de kassa van 2023 ongeveer 12% lager maken dan in 2019 voor het volledige jaar. Polydoros waarschuwde natuurlijk dat de huidige staking van de Writers Guild of America dit jaar en volgend jaar gevolgen zou kunnen hebben voor de kassa, als de stopzetting van de filmproductie doorgaat en de releasedatums worden verschoven.

Robbins van BoxOffice.com ging ook in op de zorgen over de arbeidskrachten in Hollywood en merkte op dat de aanhoudende schrijversstaking en de dreiging van een acteursstaking de vooruitgang die de afgelopen twee jaar bij de binnenlandse kassa is geboekt, zou kunnen doen ontsporen.

Voor Robbins was het bereiken van het niveau van 2019 in 2023 “nooit een realistisch doel”. Waar het om gaat, is de voortdurende groei van jaar tot jaar, zei hij; het doel voor de binnenlandse kassa dit jaar zou moeten zijn om de resultaten van vorig jaar van $ 7,5 miljard te overtreffen.

“Met dat alles in gedachten, denk ik dat er nog steeds genoeg reden is om optimistisch te zijn over waar de industrie op de lange termijn staat, maar er zijn altijd hindernissen te overwinnen,” zei hij. “Het publiek heeft zich bereid verklaard om regelmatig bioscopen te bezoeken wanneer de films zowel aantrekkelijk van aard zijn als een positieve buzz genereren onder gelijkgestemden.”

Openbaarmaking: Comcast is het moederbedrijf van NBCUniversal en CNBC.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert