Site pictogram Financieel.com

De Fed zal woensdag proberen de markten te kalmeren, terwijl ze beleggers voorbereidt op het einde van het kopen van obligaties

Na de marktturbulentie van maandag zal de uitdaging voor de Federal Reserve zijn om geruststellend te klinken, terwijl ze erkent dat ze zich voorbereidt om de eerste grote stap te zetten weg van het gemakkelijke beleid dat ze heeft ingevoerd om de pandemie te bestrijden.

De Fed zal aan het einde van haar tweedaagse vergadering woensdagmiddag een beleidsverklaring vrijgeven, samen met de economische en renteprognoses die zij elk kwartaal publiceert. Fed-voorzitter Jerome Powell zal naar verwachting om 14.30 uur ET de media informeren. Algemeen wordt verwacht dat de centrale bank aangeeft dat ze zich klaarmaakt om aan te kondigen dat ze haar $ 120 miljard aan maandelijkse aankopen van staatsobligaties en door hypotheken gedekte effecten zal terugschroeven.

“Ik denk dat ze gaan uitleggen dat ze een discussie hebben gehad over tapering. Ik denk niet dat ze details gaan geven. Ik denk dat ze een raamwerk gaan bieden waar ze in november mee kunnen beginnen of december”, zei Rick Rieder, Chief Investment Officer van Global Fixed Income bij BlackRock.

De vergadering van de Fed begon dinsdag, na een turbulente dag op de wereldmarkten vanwege zorgen dat de grote vastgoedontwikkelaar Evergrande in China zou kunnen instorten en besmetting buiten de Chinese grenzen zou kunnen verspreiden. De S&P 500 beleefde maandag zijn slechtste dag sinds mei. De aandelen stabiliseerden dinsdag een beetje, omdat investeerders naar de Chinese regering keken om de situatie in bedwang te houden.

“Heeft de prijsactie van de afgelopen dagen op de markten of in China invloed op hun denken? Ik denk dat het de discussie zal aangaan, maar ik denk nog steeds dat ze op dezelfde plaats zullen eindigen als waar we heen gingen.” eindigen in,” zei Rieder.

Hij verwacht dat de Fed de aankopen zal terugdringen met een tempo van 10 miljard dollar aan schatkistpapier en 5 miljard dollar aan door hypotheek gedekte effecten per maand, zodra de afbouw begint.

Wat zou markten kunnen bewegen?

“Over het algemeen is het afbouwen waarschijnlijk geen marktveranderende gebeurtenis”, zei Anwiti Bahuguna, hoofd multi-assetstrategie van Columbia Threadneedle. Ze merkte op dat de focus woensdag sterk zal liggen op de prognoses en de ‘dot plot’ van de Fed, de grafiek die wordt gebruikt om de anonieme renteprognoses van centrale bankfunctionarissen te presenteren.

Hoewel de terugtrekking van de Fed van activa-aankopen goed kan worden uitgezonden, zeggen strategen dat de renteprognose een wildcard kan zijn voor de markten. Nauw daaraan verbonden zullen de inflatieverwachtingen van de Fed zijn. In juni voorspelde het 3,4% voor de inflatie-index van de persoonlijke consumptie-uitgaven dit jaar, alvorens terug te vallen tot 2,1% in 2022.

Ook in hun voorspelling van juni waren Fed-functionarissen gericht op de eerste twee verhogingen van de Fed Funds-doelrente in 2023, maar er is een risico dat kan veranderen. Twee functionarissen hadden de eerste verhoging in 2022 verwacht, en veel marktprofessionals wedden op een verhoging tegen het einde van volgend jaar.

“Als we slechts twee of drie leden van gedachten zien veranderen, kan dat een hawkish verrassing zijn. Er is geen kans dat” [Fed officials] zal de stippen eraf halen, dus het risico is dat er meer stippen verschijnen in 2022 en 2023, en de markt begint te denken dat de renteverhogingscyclus volgend jaar begint,” zei Bahuguna, erop wijzend dat dit een “haviks” bericht zou zijn dat zou negatief zijn voor aandelen, en het zou kunnen leiden tot hogere rentetarieven aan het korte einde van de Treasury-curve.

In juni was de toevoeging van stippen aan de prognose voor 2022 een verrassing en suggereert dat sommige Fed-leden de stijging van de inflatie als iets meer dan alleen maar van voorbijgaande aard zien, zei ze. Het risico bestaat dat dit opnieuw gebeurt als meer Fed-functionarissen van mening zijn dat de inflatie hardnekkiger is.

Powell heeft herhaaldelijk benadrukt dat hij gelooft dat de stijging van de inflatie tijdelijk is, maar sommige functionarissen binnen de Fed hebben dat idee teruggedraaid.

De inflatie van de consumentenprijsindex is de afgelopen drie maanden boven de 5% uitgekomen, hoewel het tempo in augustus iets is gedaald.

Rieder verwacht niet dat de Fed haar renteprognose voor 2022 zal wijzigen, al zal zij haar prognose voor 2024 wel voor het eerst bekendmaken. Die voorspellingen op langere termijn veranderen vaak, zei hij.

“Ik denk nog steeds dat ze kunnen afbouwen en een raam kunnen verlaten, een optie voor hen om in 2022 te verhuizen en de tarieven te verhogen”, zei Rieder. “Ik denk dat ze de afbouw van de tarieven zullen loskoppelen, maar dat zal hen de mogelijkheid bieden om in 2022 daadwerkelijk te kunnen gaan, ervan uitgaande dat de werkgelegenheid blijft verbeteren. … Maar ik denk niet dat ze op enigerlei wijze, vorm of vorm doorgeven dat dat hoe dan ook hun basisscenario is.”

Terugdringen van tariefverhogingen

Rieder zei dat de Fed de afbouw soepeler zal laten lijken door te benadrukken dat het einde van het obligatie-aankoopprogramma niet betekent dat er een renteverhoging komt. Maar de obligatiemarkt zal zich nog steeds concentreren op de prognoses voor renteverhogingen en inflatie.

“Powell zal waarschijnlijk zijn best doen om het verband tussen tapering en renteverhogingen te onderscheiden en los te koppelen”, zei Mark Cabana, hoofd van de Amerikaanse korterentestrategie van de Bank of America.

“We denken dat ze een bescheiden aanpassing zullen doen aan hun algemene economische en inflatieprognoses”, zei Cabana. “Dus we denken dat ze de groei dit jaar zullen afzwakken, gezien de zachtheid van de recente gegevens. Ze zullen de inflatie verhogen, gezien een deel van de versteviging die we zien. De echte focus zal op de punten liggen We verwachten nog steeds geen stijging in 2022, maar ze zullen 2024 toevoegen. We verwachten dat er in 2024 drie extra stijgingen zullen zijn.”

Rieder is een voorstander geweest van het feit dat de Fed haar soepele beleid afbouwt. Hij zei dat het beleid van de Fed en de economie niet meer werken zoals ze hadden.

“Ik denk dat hier iets cruciaals is”, zei hij. “Voor onze generatie zijn we eraan gewend dat wanneer de gegevens zachter worden, het monetair beleid meestal een aanjager is van de modulatie … maar de zachtheid van de gegevens komt uitsluitend van de aanbodzijde, die niet wordt beïnvloed door het monetaire beleid.”

De vraag is groot, maar problemen met de toeleveringsketen en tekorten hebben geleid tot een tragere economie. Door de economie te stimuleren met eenvoudig beleid draagt ​​de Fed bij aan die dynamiek.

Marktprofessionals verwachten ook dat Powell wordt gevraagd naar recente rapporten dat Fed-functionarissen effecten bezaten en verhandelden. Een diepgaande blik door CNBC op de financiële onthullingen van ambtenaren vond drie die vorig jaar activa bezaten van hetzelfde type dat de Fed zelf kocht, waaronder Powell, die gemeentelijke obligaties aanhield. De president van de Boston Fed, Eric Rosengren, belegde in REIT’s en de president van de Fed, Rob Kaplan, bezat bedrijfsobligaties. De transacties lijken in overeenstemming te zijn met de regels van de Fed en de Fed voert een beoordeling uit.

Mobiele versie afsluiten