De Europese toezichthouder keurt het Moderna Covid-vaccin goed voor gebruik in de EU

By Jernst van Waal

Vrijwilligers hebben op 30 december 2020 doses van het Moderna COVID-19-vaccin voorbereid in Forand Manor in Central Falls, RI.

Boston Globe | Boston Globe | Getty-afbeeldingen

Het Europees Geneesmiddelenbureau heeft woensdag het coronavirusvaccin van Moderna aanbevolen voor gebruik in de Europese Unie, in een tijd waarin de kritiek groeit over de langzame uitrol van de jabs over het blok.

“Het Comité voor geneesmiddelen voor menselijk gebruik van het EMA heeft de gegevens over de kwaliteit, veiligheid en werkzaamheid van het vaccin grondig beoordeeld en bij consensus aanbevolen om een ​​formele, voorwaardelijke vergunning voor het in de handel brengen te verlenen door de Europese Commissie”, zei het EMA in een verklaring.

Emer Cooke, uitvoerend directeur van EMA, voegde eraan toe dat het vaccin van Moderna “ons een ander hulpmiddel biedt om de huidige noodsituatie te boven te komen.”

Het vaccin van Moderna is het tweede vaccin dat groen licht krijgt van Europese toezichthouders, maar het wordt al verspreid in het VK en in de VS waar het eerder werd goedgekeurd.

Verschillende wetgevers hebben hun bezorgdheid geuit over het feit dat de EU te traag is in het verspreiden van coronavirusvaccins onder haar burgers.

De inzet van Covid-19-jabs varieert in het blok. Frankrijk meldde 516 vaccinaties in de eerste week van de introductie, terwijl Duitsland op zondag ongeveer 240.000 vaccinaties bij zich had. Nederland is nog niet begonnen met het vaccineren van mensen tegen het coronavirus.

Daarnaast zijn er ook vragen of er voldoende vaccins zijn gekocht door de EU.

Een aantal functionarissen heeft de Europese Commissie, de uitvoerende arm van de EU, gevraagd om uit te leggen waarom ze niet meer prikken heeft gekocht.

Een woordvoerder van de Europese Commissie zei maandag dat de instelling “erg gefocust was op het verzekeren dat de uitvoering van onze strategie wordt gedaan, goed wordt gedaan.”