De Europese Centrale Bank kan de rente langer hoog laten vanwege de inflatie

By Jernst van Waal

De ECB heeft te maken met zowel een recordhoge inflatie als een vertragende economie.

Bloomberg | Bloomberg | Getty-afbeeldingen

De Europese Centrale Bank zal donderdag de rentetarieven opnieuw verhogen, waarbij beleidsmakers in Frankfurt hun focus verleggen naar kerninflatie en proberen te voorspellen wanneer torenhoge consumentenprijzen kunnen dalen.

De inflatie in het eurogebied is de afgelopen maanden gedaald doordat de energieprijzen zijn gedaald. Maar de kerninflatie, die energie en voedsel uitput, blijft in een gestaag tempo stijgen.

“Nu de economie veerkrachtiger blijkt te zijn tegen de energieschok en de arbeidsmarkt nog steeds krap is, denken we dat het veel langer zal duren voordat de prijsdruk vanuit de dienstensector materieel afkoelt”, zegt Paul Hollingsworth, hoofdeconoom voor Europa bij BNP Paribas, in een verklaring. recente onderzoeksnotitie.

De economie van het eurogebied blijkt veerkrachtiger dan verwacht en voorkwam zelfs een krimp in het laatste kwartaal van het jaar. Frankrijk en Spanje lieten een groei zien die de krimpende productie van Italië en Duitsland compenseerde.

De angst voor een recessie neemt af

Ondertussen verhoogde het Internationaal Monetair Fonds voor het eerst in een jaar zijn groeivooruitzichten voor de wereldeconomie, daarbij verwijzend naar China en een stabiele Amerikaanse vraag. Dat zou het eurogebied ten goede moeten komen, evenals zowel China als de VS, die de grootste exportbestemmingen van de landen van het eurogebied zijn.

“De gasopslag is gestegen en de gasprijzen zijn gedaald. De inflatie daalt en de onzekerheid neemt af. Als zodanig hebben we de recessie uit onze prognose voor 2023 geschrapt”, aldus Mark Wall, een ECB-watcher bij Deutsche Bank, in een recent onderzoeksbericht voor klanten.

Volgens de basisverwachting van Wall zal de ECB deze week 50 basispunten verhogen, in maart 50 basispunten en in mei een kleinere 25 basispunten – eindigend met een eindrente van 3,25%. “We verwachten dat de rente ongewijzigd blijft tot medio 2024, wanneer de ECB begint met het verlagen van 25 basispunten per kwartaal, totdat de rente in 2025 weer neutraal wordt.”

Inflatie gevecht

President van de ECB: Fiscaal en monetair beleid moeten met elkaar samenwerken

Een ander belangrijk onderwerp voor de Europese Centrale Bank deze week is kwantitatieve verkrapping: de inkrimping van de balans en wat de centrale bank van de eurozone wil bereiken met dit beleid.

Anatoly Annenkov van Societé Generale zei in een recente onderzoeksnotitie dat de bank zou kunnen kijken naar een snellere afbouw van haar balans om haar strijd tegen kleverige inflatie te ondersteunen.

“Overwegingen op het gebied van financiële stabiliteit kunnen voorlopig de doorslag geven, wat een trage start ondersteunt, maar als de ECB geen vooruitgang boekt met de kerninflatie, zullen veel gouverneurs de zaken tegen het einde van het jaar waarschijnlijk anders zien”, aldus Annenkov.