De EU-geneesmiddelenregelgever vindt een mogelijk verband tussen het AstraZeneca Covid-vaccin en bloedstolsels

By Jernst van Waal

Bij de apotheek worden injectiespuiten gevuld met het vaccin van Astrazeneca.

Christopher Neundorf | foto alliantie | Getty-afbeeldingen

LONDEN – De Europese geneesmiddelenregulator kondigde woensdag een mogelijk verband aan tussen het coronavirusvaccin ontwikkeld door AstraZeneca en de Universiteit van Oxford en zeldzame bloedstollingsproblemen bij volwassenen die de injectie kregen

Het komt na een beoordeling van al het momenteel beschikbare bewijs voor uiterst zeldzame gevallen van ongebruikelijke bloedstolsels bij sommige gevaccineerde mensen.

Het schot van Oxford-AstraZeneca werd de afgelopen weken gekweld door bezorgdheid over de veiligheid, waarbij verschillende Europese landen hun gebruik van het vaccin vorige maand kortstonden.

Het Europees Geneesmiddelenbureau zei op 31 maart dat het had vastgesteld dat de injectie veilig en effectief was, maar voegde eraan toe dat het de mogelijkheid van een oorzakelijk verband tussen het vaccin en stollingsgebeurtenissen niet kon uitsluiten, dus het zou blijven onderzoeken.

De Wereldgezondheidsorganisatie, de Britse regelgever voor geneesmiddelen en de International Society on Thrombosis and Hemostasis hebben allemaal gezegd dat de voordelen van het toedienen van de Oxford-AstraZeneca-injectie ruimschoots opwegen tegen de risico’s.

AstraZeneca heeft eerder gezegd dat zijn studies geen hoger risico op bloedstolsels hebben gevonden als gevolg van het vaccin.

De meeste landen hebben sindsdien het gebruik van het schot hervat, maar velen hebben de inentingen voor bepaalde leeftijdsgroepen opgeschort.

Een hoge ambtenaar bij de Europese geneesmiddelenregulator zei dinsdag naar verluidt dat er een duidelijk “verband” bestaat tussen het Oxford-AstraZeneca-vaccin en zeer zeldzame bloedstolsels in de hersenen, hoewel de directe oorzaak nog niet bekend was.

In een dinsdag gepubliceerde interview met de Italiaanse krant Il Messaggero zei Marco Cavaleri, voorzitter van het vaccinevaluatieteam van het EMA: “Naar mijn mening kunnen we het nu zeggen, het is duidelijk dat er een verband is met het vaccin. weet niet wat deze reactie veroorzaakt. “

Het EMA ontkende vervolgens in een verklaring aan Agence France-Presse een verband te hebben vastgesteld tussen de injectie van Oxford-AstraZeneca en zeldzame bloedstolsels.

UK vaccinonderzoek bij kinderen onderbroken

De Medicines and Healthcare products Regulatory Agency, de instantie die het Oxford-AstraZeneca-vaccin voor gebruik in het VK heeft goedgekeurd, heeft de gegevens bekeken naar aanleiding van een handvol rapporten – zowel in het VK als in continentaal Europa – van ernstige maar zeldzame bloedstolsels , waarvan sommige fataal waren.

Een Britse proef met het Oxford-AstraZeneca-vaccin bij kinderen was al onderbroken terwijl de regulator van geneesmiddelen een mogelijk verband tussen de injectie en de bloedstollingsstoornissen onderzocht, met name gevallen van bloedstolsels in aders in de hersenen, bekend als cerebrale veneuze sinustrombose (CVST) evenals trombocytopenie (laag aantal bloedplaatjes die het bloed helpen stollen).

De Britse regering merkte op dat er tot en met 24 maart 22 meldingen waren van CVST en 8 meldingen van andere trombosegebeurtenissen met lage bloedplaatjes, op een totaal van 18,1 miljoen doses van het AstraZeneca-vaccin (een injectie met twee doses) gegeven op die datum.

Mensen wachten op 5 april 2021 in een vaccinatiecentrum in Keulen, Duitsland.

Marius Becker | foto alliantie | Getty-afbeeldingen

“We moeten meer weten over de getroffen mensen en we moeten precies begrijpen hoe de ziekten zijn ontstaan, terwijl veel andere vragen op dit moment onbeantwoord blijven”, zei Adam Finn, hoogleraar kindergeneeskunde aan de Britse Bristol University, voorafgaand aan de aankondiging van woensdag. .

“Er zijn echter een aantal dingen die heel duidelijk zijn. De eerste is dat deze gevallen inderdaad zeer zeldzaam zijn. De tweede is dat de vaccins die beschikbaar zijn en in gebruik zijn in het VK COVID zeer effectief voorkomen”, zei Finn.

“Kortom, als u momenteel een dosis Oxford-AstraZeneca-vaccin krijgt aangeboden, zullen uw kansen om in leven te blijven en gezond te blijven toenemen als u het vaccin neemt en dalen als u dat niet doet.”

– Holly Ellyatt van CNBC heeft bijgedragen aan dit rapport.