De ECB wil geen voortijdige piek in de financieringskosten, zegt de Nederlandse gouverneur

Een vrouw loopt langs een gesloten café terwijl Rome een ‘rode zone’ wordt en wordt afgesloten, terwijl het land worstelt om de besmettingen met de coronavirusziekte (COVID-19) te verminderen, in Rome, Italië, 15 maart 2021.

Yara Nardi | Reuters

LONDEN – Klaas Knot, lid van de Raad van Bestuur van de Europese Centrale Bank, zei donderdag dat hij geen voortijdige stijging van de rente op staatsobligaties wil zien en dat de ECB indien nodig actie zou kunnen ondernemen om dit aan te pakken.

In een gesprek met CNBC zei Knot dat het legitiem zou zijn voor de ECB om obligatieaankopen als onderdeel van haar noodpandemieprogramma te vervroegen als stijgende rendementen uit andere regio’s de eurozone zouden gaan beïnvloeden.

“Als het (stijgende obligatierendementen) het gevolg is van betere groei- en inflatievooruitzichten, dan is dat volkomen gunstig, maar als het te wijten is aan overloopeffecten uit verschillende regio’s in de wereld, dan denk ik dat het volkomen legitiem is om tijdelijk een deel van de aankopen ‘, zei Knot, die ook president is van De Nederlandsche Bank.

“Omdat we niet willen dat de oplopende obligatierente onze financieringsvoorwaarden voortijdig verkrapt. En met ‘voortijdig’ bedoel ik een verkrapping die vooraf zou gaan aan de feitelijk verbeterende groei, het daadwerkelijke herstel van groei en inflatie in het eurogebied.”

Zijn opmerkingen komen nadat de ECB tijdens haar laatste vergadering begin maart had besloten om het opkopen van obligaties opvoeren binnen zijn noodprogramma. Het is niet van plan om de totale omvang van het programma uit te breiden, maar wil meer kopen binnen de huidige limieten om de financieringskosten voor de regeringen van het eurogebied laag te houden.

Het kwam tegen de achtergrond van stijgende rendementen op staatsobligaties, waarvan de ECB-functionarissen zich zorgen maakten, dat het economisch herstel in de regio zou kunnen ontsporen.

De eurozone wacht nog steeds op fondsen voor coronavirusondersteuning op EU-niveau, en veel landen worstelen met een derde golf van infecties, omdat het tempo van vaccinaties achterblijft in andere delen van de wereld. Al deze factoren vormen een risico voor de 19 economieën die de euro delen.

Groenere aankopen

Vorige maand zei Knot dat de ECB haar obligatieaankopen zou kunnen aanpassen om groenere investeringen te ondersteunen. Dit is een verhit onderwerp geworden in de eurozone nu de ECB zoekt naar manieren om in haar optreden rekening te houden met de risico’s van klimaatverandering.

In de toekomst zou de centrale bank mogelijk meer obligaties van groenere activa kunnen kopen of sterk vervuilende bedrijven kunnen bestraffen. “Dat is iets waar we absoluut rekening mee moeten houden”, zei Knot tijdens een conferentie, aldus Reuters. Maar hij voegde eraan toe dat de benchmarktoewijzingen om dat te doen niet van de centrale bank zelf mogen komen.

De ECB voorspelt dit jaar een BBP-tarief (bruto binnenlands product) van 4% voor het eurogebied, nadat de regio in 2020 met bijna 7% was gekrompen. De centrale bank ziet het bbp tegen eind 2023 2,3% boven het niveau van vóór de crisis staan.

Plaats een reactie