De ECB heeft herstel nodig voordat de Covid-maatregelen worden afgebouwd

LONDEN – De Europese Centrale Bank moet streven naar een duurzaam economisch herstel in de nasleep van de coronavirus-pandemie voordat de crisisbestrijdingsmaatregelen worden stopgezet, vertelde de chef van de centrale bank van Finland donderdag aan CNBC.

“ We zijn klaar om onze aankopen indien nodig opnieuw te kalibreren en in die zin, zoals ik al zei, zou ik in dit opzicht nogal voorzichtig zijn, aangezien ik denk dat het beter is om veilig te zijn dan sorry en te zien dat we echt een duurzaam herstel in de economie hebben. voordat we naar de uitgang gaan in termen van monetaire accommodatie, “vertelde de Finse gouverneur van de centrale bank Olli Rehn aan CNBC’s” Street Signs Europe. “

“We hebben zowel opwaartse als neerwaartse risico’s, afhankelijk van de snelheid waarmee het vaccin wordt uitgerold en de mate van virusmutaties. In deze context is de beste benadering van het monetair beleid simpelweg kalm blijven en op koers blijven”, voegde hij eraan toe.

Zijn opmerkingen komen kort nadat de chef van de Nederlandse centrale bank, Klaas Knot, aan Reuters vertelde dat een verwachte opleving van de economie van de eurozone in de tweede helft van het jaar de ECB in staat zou kunnen stellen om in het derde kwartaal te beginnen met het afbouwen van haar noodaankopen van obligaties.

De ECB besloot vorige maand het kopen van obligaties op te voeren binnen haar Pandemic Emergency Purchase Program van 1,85 biljoen euro ($ 2,2 biljoen), ook wel PEPP genoemd. De verhuizing kwam voort uit de bezorgdheid dat stijgende rendementen op staatsobligaties (hoeveel het hen kost om te lenen) het economisch herstel van het blok zou kunnen bedreigen.

De eurozone wacht nog steeds op fondsen voor coronavirushulp op EU-niveau, en veel landen worstelen met een derde golf van coronavirusinfecties, omdat het tempo van vaccinaties achterblijft in andere delen van de wereld. Al deze factoren vormen een risico voor de 19 economieën die de euro delen.

Het Internationaal Monetair Fonds zei dinsdag in zijn World Economic Outlook dat de eurozone op schema ligt om 4,4% te groeien dit jaar, na een krimp van 6,6% vorig jaar.

“Op korte termijn is er nog veel onzekerheid over de snelheid van de uitrol van het vaccin (en) over de mogelijke omvang van virusmutaties. Maar ja, in de tweede helft van dit jaar en volgend jaar zien we het herstel versterken. en zeker, de vooruitzichten in deze zin zijn positiever, “zei Rehn uit Finland.

“In termen van beleidsreactie, is het beter dan genezen en een aanzienlijke mate van aanpassing in het monetair beleid handhaven om een ​​stevige brug te bouwen over deze onrustige wateren van de coronavirus-pandemie.”

– Silvia Amaro van CNBC heeft bijgedragen aan dit rapport.

Plaats een reactie