FINANCIEEL.com

De Duitse economie stagneert. En deze 5 grafieken laten zien hoe

De Duitse economie stagneert. En deze 5 grafieken laten zien hoe

Duitsland belandde op 25 mei in een technische recessie en economen hebben voorspeld dat de groei van het BBP de rest van het jaar zal stagneren, wat een somber beeld schetst voor de grootste economie van Europa.

Anadolu Agentschap | Anadolu Agentschap |

Nu Duitsland al in een technische recessie zit, voorspellen economen dat de bbp-groei de rest van het jaar zal stagneren en schetsen ze een somber beeld voor de grootste economie van Europa.

In mei herzag het Duitse statistiekbureau de cijfers voor het eerste kwartaal van het bbp van nul naar -0,3%, na een krimp met 0,5% in het laatste kwartaal van 2022.

Maar een haperend bruto binnenlands product is niet het enige cijfer dat suggereert dat de Duitse economie hapert.

Hier zijn vijf grafieken die laten zien hoe de historische motor van Europa het doet.

Hoge inflatie

De consumentenprijsindex meet de gemiddelde verandering in de prijs van goederen en diensten die door consumenten zijn gekocht en is een solide indicatie van trends in geldwaarde.

Volgens voorlopige gegevens van het Duitse statistiekbureau zal de Duitse inflatie in juni naar verwachting 6,4% bedragen, wat een stijging is ten opzichte van de 6,1% die voor mei werd opgetekend. Ondanks de verwachte stijging is het cijfer nog steeds een aanzienlijke daling ten opzichte van het bijna 50-jarige hoogtepunt van 8,8% in oktober, maar het blijft ruim boven de 2%-doelstelling van het land.

Gemaakt met Flor

“Het ziet ernaar uit dat de inflatie in ieder geval de komende maanden op een zeer hoog niveau zal blijven. Verwacht misschien dat de inflatie in de tweede helft tot op zekere hoogte zal dalen”, zegt Joachim Nagel, president van de Duitse centrale bank, de Bundesbank. , vertelde CNBC in maart.

Hoewel de inflatie kan beginnen te dalen, schat de Duitse centrale bank dat ze pas in 2025 de 2% zal bereiken. Duitse consumenten hebben de gevolgen gevoeld van de langdurig hoge inflatie, aangezien ze hun euro’s verder moesten oprekken, maar de de financiële druk op huishoudens lijkt niet snel af te nemen.

Rentetarieven

De plaats van Duitsland in de eurozone betekent dat de rentetarieven worden bepaald door de Europese Centrale Bank, waardoor het land een beperkte autonomie heeft als het gaat om het aanpakken van hardnekkige inflatie.

Gemaakt met Flor

Hoewel de regering de inflatie niet noodzakelijkerwijs kan beheersen, kan ze de impact ervan op de Duitse bevolking verzachten, zegt Sylvain Broyer, hoofdeconoom EMEA bij S&P Global Ratings tegen CNBC.

“Wat de belastingautoriteit kan doen in het licht van hoge inflatie, is de pijn van inflatie verlichten voor de meest kwetsbare burgers”, zei hij.

Hogere rentetarieven eisen hun tol van de bedrijfsactiviteit, zegt de econoom

De regering heeft in 2022 meerdere hulppakketten geïntroduceerd, bedoeld om Duitsers te helpen omgaan met de stijgende kosten van levensonderhoud als gevolg van hoge inflatie, waaronder verhoogde kinderbijslag en eenmalige betalingen voor studenten en gepensioneerden.

De Europese Centrale Bank heeft sinds juli 2022 consequent de rente verhoogd in een poging de inflatie in de hele regio omlaag te brengen, en de belangrijkste rente bedraagt ​​momenteel 3,5% na een verdere verhoging van 25 basispunten op 15 juni.

Energie prijzen

De huidige inflatie kan grotendeels worden toegeschreven aan de hoge energieprijzen op de wereldmarkt, die het gevolg waren van een opgekropte pandemische vraag, gevolgd door een herstel na de pandemie. De grootschalige invasie van Oekraïne door Rusland zorgde toen voor grote onzekerheid op de markt en veroorzaakte een verdere prijsstijging.

Gemaakt met Flor

Terwijl sommige energiebronnen hun vooroorlogse prijzen beginnen te stabiliseren, blijft de energiecrisis enkele van de grootste industrieën van Duitsland treffen.

“Energie-intensieve industriële productie wordt aanzienlijk verminderd. De automobielsector [has also been] We hebben het al een tijdje moeilijk en er is nog een substantiële herstructurering in het verschiet”, vertelde Volker Wieland, bijzonder hoogleraar monetaire economie aan de Goethe-universiteit in Frankfurt, aan CNBC.

De kosten van nutsvoorzieningen zullen naar verwachting nog steeds stijgen in 2023, volgens een rapport van januari van Allianz. De elektriciteitsrekening zal dit jaar naar verwachting met ongeveer 35% stijgen, terwijl de industriële energieprijzen met ongeveer 75% zullen stijgen, aldus het rapport.

Exportcijfers

De Duitse export dook in mei onverwacht lager en kwam uit op een totaal van 130,5 miljard euro ($142 miljard), een daling van 0,1% ten opzichte van april, volgens voorlopige gegevens van het Duitse statistiekbureau. Door Reuters geraadpleegde analisten hadden een stijging van 0,3% op maandbasis verwacht nadat de exportcijfers van april positief waren verrast.

“De wereldwijde renteverhogingen temperen natuurlijk ook de vraag naar producten uit Duitsland”, vertelde Veronika Grimm, hoogleraar economie aan de Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg, aan CNBC.

Maar de daling van de export is misschien niet zo erg als de krantenkoppen suggereren, vertelde Broyer van S&P Global Ratings aan CNBC, en hij schreef de dip toe aan een prijseffect dat een weerspiegeling was van factoren zoals de recente lagere energiekosten.

“De buitenlandse handelscijfers voor mei laten zien dat de ruilvoet zich blijft herstellen. De Duitse economie heeft de afgelopen twee jaar en de energiecrisis al de helft van de handelsverliezen goedgemaakt”, voegde hij eraan toe.

Gemaakt met Flor

China is de belangrijkste zakenpartner van Duitsland, waarbij de landen in 2022 voor 298,9 miljard euro aan goederen met elkaar hebben verhandeld, en Duitsland werd gesteund door de veelgeprezen post-pandemische heropening van China.

Duitsland heeft geen duidelijke China-strategie, zegt voormalig vicekanselier

Maar de grootste economie van Europa heeft aarzeling getoond om haar handelsrelatie met Peking verder te versterken, waarbij de minister van Economische Zaken en vice-kanselier Robert Habeck zei dat Duitsland, hoewel de handel open is, geen “domme markt” is en “voorzichtig moet zijn”.

Verouderende bevolking

Duitsland heeft de grootste vergrijzing van Europa, met een groeiend percentage Duitsers dat met pensioen gaat, en die demografie zal de komende decennia alleen maar groeien.

Gemaakt met Flor

Het aantal mensen met de pensioengerechtigde leeftijd (67 jaar of ouder) zal volgens het Duitse statistiekbureau tegen het midden van de jaren 2030 met ongeveer 4 miljoen zijn gestegen, waardoor het totale aantal gepensioneerden op minstens 20 miljoen komt.

De groeiende oudere bevolking heeft de bezorgdheid over het pensioenstelsel van het land vergroot, dat “op instorten staat”, aldus Rainer Dulger, voorzitter van de Confederatie van Duitse Werkgeversverenigingen, die in oktober sprak met de Duitse krant Bild.

Volgens het door de Europese Commissie gepubliceerde Ageing Report 2021 zullen de bijdragen aan de Duitse openbare pensioenregelingen in 2070 naar verwachting 12,2% van het BBP van het land vertegenwoordigen. Dat is een stijging van 2 procentpunt ten opzichte van het cijfer van 2019 en een van de hoogst voorspelde veranderingen in de Europese Economische Ruimte.

Gecombineerd met een arbeidstekortcrisis die het land ertoe heeft aangezet zijn immigratieregels te herzien om meer werknemers binnen te halen, en enthousiaste betrokkenheid bij digitalisering om het meeste uit de werknemers te halen die het heeft, heeft de snel vergrijzende Duitse bevolking gevolgen voor het hele land. economie.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert