FINANCIEEL.com

De drie partijen strijden om Tsai Ing-Wen te vervangen

De drie partijen strijden om Tsai Ing-Wen te vervangen

Een KMT-aanhanger zwaait met een gigantische Taiwanese nationale vlag buiten de Centrale Verkiezingscommissie op 24 november 2023 in Taipei, Taiwan.

Annabelle Chih | Getty Images Nieuws |

De belangrijkste oppositiepartijen van Taiwan hebben individuele biedingen ingediend om de regerende Democratische Progressieve Partij te onttronen als de miljardair-oprichter van Apple-leverancier Foxconn viel afgelopen vrijdag uit de presidentiële race-uren vóór de nominatiedeadline.

Een potentiële alliantie gericht op het vergroten van het vooruitzicht op een pro-Chinese regering bleef uit. Het plan werd afgelopen woensdag aangekondigd, maar implodeerde donderdag live op de lokale televisie. Kandidaten uit de meer gevestigde Kwomintang en de kleinere Taiwanese Volkspartij konden het niet eens worden over de leider voor een gecombineerd ticket.

Het drama van vorige week lijkt de macht van de heersende DPP-regering, die voorop loopt in onafhankelijke opiniepeilingen voor de verkiezingen, te versterken. De president en de vice-president van Taiwan worden rechtstreeks gekozen, dienen één termijn van vier jaar en kunnen voor één extra termijn worden herkozen.

Het Chinese bureau voor Taiwanese zaken heeft de verkiezing van het zelfbestuurde eiland gekarakteriseerd als een keuze tussen “vrede en oorlog, welvaart en verval.” Deze verkiezingen komen op een moment dat China de militaire activiteiten in de Straat van Taiwan en andere nabijgelegen wateren heeft geëscaleerd, terwijl Peking zijn soevereiniteitsclaims over een eiland dat het als zijn eigen eiland beschouwt, blijft uitdrukken.

De verkiezingen in Taiwan luiden een jaar in dat bezaaid is met talloze verkiezingen wereldwijd, in een tijd van verhoogde geopolitieke spanningen terwijl twee grote oorlogen voortduren. Het herverkiezingsbod van de Amerikaanse president Joe Biden luidt 2024 in.

De uitkomst van de verkiezingen in Taiwan zal waarschijnlijk een zekere invloed hebben op de moeilijke banden tussen de VS en China en een bredere impact hebben op de veiligheid in Azië en de Stille Oceaan.

De Chinese president Xi Jinping vertelde Biden dat Taiwan altijd de “belangrijkste en gevoeligste” kwestie is geweest in de betrekkingen van China met de VS, volgens een Engelstalige lezing van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken van de eerste bilaterale bijeenkomst van de twee leiders in een jaar. aan de zijlijn van de recente APEC-leiderstop in San Francisco.

Biden heeft beloofd Taiwan te verdedigen in het geval van een Chinese invasie, wat Peking irriteert. Vorig jaar bezocht voormalig voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, Taiwan en werd daarmee de hoogste Amerikaanse functionaris die het eiland in meer dan twintig jaar bezocht. Haar reis was een van de redenen dat de communicatie tussen de twee leidende machten ter wereld tot stilstand kwam voordat een voorzichtige hervatting nog maar enkele maanden geleden plaatsvond.

Dit zijn de drie partijen die de Taiwanese verkiezingen van 13 januari betwisten om een ​​nieuwe president te kiezen.

Democratische Progressieve Partij

De Taiwanese presidentskandidaat Lai Ching-te (links) en zijn running mate Hsiao Bi-khim (rechts), van de regerende Democratische Progressieve Partij, gebaren in het bijzijn van supporters nadat ze zich hadden aangemeld voor de presidentsverkiezingen van 2024 in Taipei op 21 november 2023 .

Sam Yeh | Afp |

Lai Ching-te, die sinds 2020 vice-president van Taiwan is, is de presidentskandidaat van de regerende DPP voor de verkiezingen van 2024.

De door Oberlin College en Columbia University opgeleide Hsiao Bi-khim, die recentelijk de Taiwanese gezant voor de Verenigde Staten was, is de vice-presidentskandidaat op het DPP-ticket.

Nadat de Taiwanese president Tsai Ing-Wen in april de toenmalige Amerikaanse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, had ontmoet, heeft Peking Hsiao opnieuw gesanctioneerd door haar en haar familieleden te verbieden het vasteland te betreden, terwijl financiële investeerders en andere instellingen die met Hsiao hebben samengewerkt ook niet met Hsiao mochten samenwerken. entiteiten op het vasteland.

Lai en Hsiao willen de zittende Tsai opvolgen, die zich niet kandidaat stelt vanwege termijnen. Lai en de DPP staan ​​consequent bovenaan de opiniepeilingen, hoewel de kloof tussen Lai en de op de tweede plaats geplaatste Ko Wen-je de afgelopen maanden langzaam kleiner is geworden.

Peking beschouwt de DPP als separatisten omdat het fundamentele doel van de partij om Taiwan te vestigen als “een soevereine, onafhankelijke en autonome natie” indruist tegen de aanspraken van Peking op het eiland.

Taiwanese Volkspartij

Ko Wen-je (rechts), voorzitter van de Taiwanese Volkspartij en presidentskandidaat, en zijn running mate Cynthia Wu zwaaien nadat ze zich op 24 november 2023 bij de Centrale Verkiezingscommissie in Taipei hadden ingeschreven voor de komende presidentsverkiezingen van 2024.

Sam Yeh | Afp |

Ko is voorzitter van de TPP en zijn presidentskandidaat voor de verkiezingen van 2024. Ko is medisch geschoold en was van 2014 tot 2022 burgemeester van Taipei, de grootste stad en hoofdstad van Taiwan.

Cynthia Wu, zijn vice-presidentskandidaat, is een alumna van Wellesley College en de oudste dochter van de prominente Taiwanese zakenleider, de oprichter van de Shin Kong Group, Eugene Wu.

Ko staat consequent op de tweede plaats in verschillende opiniepeilingen. Sommige waarnemers zeggen dat het onvermogen om een ​​gecombineerd ticket met de Kwomintang te sluiten de stemmen van de oppositie kan verdelen en de heersende DPP kan versterken.

Kwomintang-partij

Hou Yu-ih, presidentskandidaat voor de Kwomintang en burgemeester van New Taipei City (links) en zijn running mate Jaw Shaw-kong arriveren om hun kandidatuur te registreren bij het kantoor van de Centrale Verkiezingscommissie in Taipei, Taiwan, op vrijdag 24 november. 2023.

Bloomberg | Bloomberg |

Hou Yu-ih is de presidentskandidaat voor de KMT. Hij is voorheen directeur-generaal van de Nationale Politie van Taiwan en de huidige burgemeester van New Taipei City, de bredere gemeente die het belangrijkste stadsgebied van Taipei omvat.

Hij noemde de prominente lokale televisiepersoonlijkheid en talkshowpresentator Jaw Shaw-kong als zijn vice-presidentskandidaat. Jaw is tevens voorzitter van de Taiwanese Broadcasting Corporation of China.

Hou bleef in verschillende opiniepeilingen consequent achter op Lai van DPP en Ko van TPP op de derde plaats, hoewel de 66-jarige net een jaar geleden door een aardverschuiving werd herkozen tot burgemeester van New Taipei.

Inspelend op de Chinese formulering van deze verkiezingen herhaalde Hou zaterdag de waarschuwing van zijn partij aan het Taiwanese volk dat stemmen op de DPP waarschijnlijk tot oorlog met het vasteland zou leiden.

Teruggetrokken: Terry Gou, onafhankelijk

Terry Gou (links), oprichter en voormalig voorzitter van Foxconn en onafhankelijke Taiwanese presidentskandidaat, voegt zich bij zijn running mate Lai Pei-hsia tijdens een persconferentie in Taipei op 14 september 2023.

Sam Yeh | Afp |

Slechts enkele uren voordat de nominaties sloten, zei Terry Gou – beter bekend als de miljardair-oprichter van Hon Hai Precisie-industrie – trok zijn presidentiële bod in nadat hij er niet in was geslaagd een akkoord tussen de oppositiepartijen tot stand te brengen.

Gou blijft in de opiniepeilingen consequent achter bij zijn rivalen, ondanks een publiciteitsstorm in Taiwan nadat hij in augustus een onafhankelijk bod had uitgebracht op het Taiwanese presidentschap.

Hij hield zich onopvallend nadat het staatsbedrijf Global Times op 22 oktober meldde dat China de activiteiten van Foxconn in verschillende provincies aan het onderzoeken was. Er waren enkele aanwijzingen in andere rapporten dat de Chinese autoriteiten mogelijk bezorgd waren dat zijn kandidatuur de stemmen van de oppositie zou verdelen.

“Nu ik aftreed uit deze presidentiële race, blijft mijn vastberadenheid om verandering in Taiwan te brengen sterk. Taiwan moet stoppen, resetten en herstarten”, zei Gou vrijdag in een verklaring, waarin hij niet duidelijk de reden voor zijn terugtrekking vermeldde. “We hebben een verandering in de regerende politieke partij nodig om verandering in Taiwan te bewerkstelligen.”

Hoewel hij terughoudend bleef ten aanzien van zijn toekomstplannen, was Gou expliciet in zijn kritiek op Tsai en het leiderschap van de DPP toen hij zijn presidentiële bod uitbracht, waarbij hij hen ervan beschuldigde de Taiwanese economie van welvaart naar ‘de rand van een klif’ te hebben geduwd als gevolg van hun vermeende incompetentie.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert