De Deense energiegigant Orsted zet zich in voor wind op land in een deal van $ 684 miljoen

By Jernst van Waal

Close-up van een gondel van de windturbine op blauwe hemel.

lupmotion | iStock | Getty-afbeeldingen

Orsted zei vrijdag dat het een overeenkomst had bereikt met Brookfield Renewable om een ​​aandelenbelang van 100% te kopen in de Ierse en Britse onshore-windactiviteiten van laatstgenoemde, Brookfield Renewable Ireland.

Orsted zei dat de deal ervoor zou zorgen dat het de Europese onshore-markt betreedt. In 2014 heeft het bedrijf, dat toen bekend stond als DONG Energy, zijn laatste activiteiten in wind op land afgestoten om zich te concentreren op de offshore sector.

Volgens Orsted heeft de overeenkomst een ondernemingswaardering van 571 miljoen euro ($ 684 miljoen), hoewel dit cijfer onderhevig is aan aanpassingen. De deal wordt afgerond in het tweede kwartaal van 2021.

Brookfield Renewable Ireland, of BRI, heeft zijn hoofdkantoor in de Ierse stad Cork en is gespecialiseerd in de ontwikkeling en exploitatie van windparken op land.

Orsted beschreef BRI als “een aantrekkelijke portefeuille” die 389 megawatt (MW) in bedrijf en in aanbouw omvat, evenals een ontwikkelingspijplijn van meer dan 1 gigawatt (GW).

“In de VS hebben we een sterk onshore bedrijf opgebouwd met 4 GW in bedrijf en in aanbouw”, zei Mads Nipper, CEO van Orsted in een verklaring.

“De Europese markt voor windenergie op land zal naar verwachting de komende jaren aanzienlijk groeien”, voegt Nipper toe.

Hij verklaarde verder dat de overname van BRI door zijn bedrijf het zou voorzien van “een sterk platform dat onze aanwezigheid in onshore hernieuwbare energiebronnen uitbreidt naar Europa.”

Europa herbergt een goed ontwikkelde windenergie-industrie. Volgens cijfers van WindEurope is daar in 2020 14,7 GW aan windenergiecapaciteit geïnstalleerd.

De brancheorganisatie zegt dat 80% van deze installaties zich in de onshore-sector bevond, met een totale onshore-capaciteit van 194 GW.

Volgens de American Clean Power Association bedraagt ​​de onshore-capaciteit in de VS meer dan 122 GW. China, een dominante kracht in windenergie, heeft meer dan 278 GW aan onshore capaciteit, zegt de Global Wind Energy Council.

Capaciteit verwijst naar de maximale hoeveelheid die installaties kunnen produceren, niet wat ze noodzakelijkerwijs genereren.