FINANCIEEL.com

De crypto-industrie kan de pagina omslaan na de Binance-schikking

De crypto-industrie kan de pagina omslaan na de Binance-schikking

Brian Armstrong, CEO van Coinbase Global Inc., spreekt tijdens de Messari Mainnet-top in New York, op donderdag 21 september 2023.

Michaël Nagel | Bloomberg |

De crypto-industrie kan eindelijk het hoofdstuk over een litanie van schandalen en problemen afsluiten nadat Binance werd getroffen door een historische schikking door het Amerikaanse ministerie van Justitie, zei Coinbase-CEO Brian Armstrong maandag.

“De handhavingsactie tegen Binance stelt ons in staat om de bladzijde om te slaan en hopelijk dat hoofdstuk van de geschiedenis af te sluiten”, zei Armstrong in een interview met Jomanna Bercetche van CNBC.

“Er zijn veel cryptobedrijven die helpen de crypto-economie op te bouwen en ons financiële systeem wereldwijd te veranderen. Maar velen van hen zijn nog steeds kleine startups.”

“Ik denk dat duidelijkheid in de regelgeving zal helpen meer investeringen binnen te halen, vooral van instellingen”, voegde hij eraan toe.

Binance werd vorige week getroffen door het Amerikaanse ministerie van Justitie met een schikking van $4 miljard, waarbij oprichter en CEO Changpeng Zhao aftrad en schuldig pleitte aan beschuldigingen van witwasovertredingen.

De regering beschuldigde Binance ervan de Amerikaanse Bank Secrecy Act en de sancties in Iran te schenden.

Armstrong kwam terug op de suggestie dat crypto vooral wordt gebruikt voor snode doeleinden zoals fraude, het witwassen van geld en de financiering van terrorisme, een veel voorkomend refrein van financiële bedrijven die hebben vermeden om in deze ruimte te springen vanwege zorgen over naleving.

“Het is waar dat er een kleine hoeveelheid illegale activiteiten op het gebied van cryptovaluta heeft plaatsgevonden, maar het is in werkelijkheid minder dan 1% van wat we hebben gezien. Als je kijkt naar illegaal gebruik van contant geld, is het vaak meer dan dat”, vertelde Armstrong aan CNBC.

Sommige spelers, zo gaf hij toe, waren ‘slechte acteurs’, verwijzend naar de zaak Binance, de ineenstorting van de cryptobeurs FTX en de veroordeling van oprichter Sam Bankman-Fried tot gevangenisstraf wegens beschuldigingen van fraude.

Armstrong is maandag in Groot-Brittannië voor de Global Investment Summit, waar een groot aantal bedrijfsleiders bijeenkomt om buitenlandse investeringen in Groot-Brittannië aan te moedigen

Coinbase was het enige cryptobedrijf dat voor de top was uitgenodigd, wat Armstrong een ‘goedkeuring’ voor het bedrijf noemde, maar niet noodzakelijkerwijs voor de bredere sector.

Armstrong zei dat hij “onder de indruk” is van het leiderschap van de Britse premier Rishi Sunak als het gaat om digitale valuta en dat Coinbase als gevolg daarvan meer in Groot-Brittannië investeerde.

Groot-Brittannië probeert digitale activa zoals cryptocurrencies en stablecoins onder de regelgeving te brengen.

Coinbase is momenteel verwikkeld in een gespannen juridische strijd met de Amerikaanse Securities and Exchange Commission over beschuldigingen dat het bedrijf de effectenwetgeving schendt met zijn platform.

Op dat punt zei Armstrong dat hij zich zeer goed voelt over de kansen van Coinbase om de rechtszaak aan te vechten. Hij betwistte ook het idee dat de acties van de SEC Coinbase hebben gedwongen om naar het buitenland te verhuizen, en voegde eraan toe dat het bedrijf nog steeds actief investeert in zijn thuismarkt.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert