FINANCIEEL.com

De COP28-hitte is aan

De COP28-hitte is aan

Een deelnemer controleert een smartphone terwijl hij langs de Al Wasl-koepel in de Blauwe Zone loopt voorafgaand aan de COP28-klimaatconferentie in Expo City in Dubai, Verenigde Arabische Emiraten, op woensdag 29 november 2023. Meer dan 70.000 politici, diplomaten, campagnevoerders en financiers en leiders uit het bedrijfsleven zullen naar Dubai vliegen om te praten over het tegengaan van het afglijden van de wereld richting een milieucatastrofe.

Hollie Adams | Bloomberg |

Dit rapport komt uit de CNBC Daily Open van vandaag, onze nieuwe nieuwsbrief voor internationale markten. CNBC Daily Open brengt beleggers op de hoogte van alles wat ze moeten weten, waar ze zich ook bevinden. Vind je het leuk wat je ziet? U kunt zich abonneren hier.

Wat je vandaag moet weten

Winsten van november
De S&P 500 en de Dow Jones Industrial Average eindigden woensdag dichtbij de vlakke lijn, maar de belangrijkste gemiddelden lagen op koers voor hun grootste maandelijkse winst in 2023. De uit 30 aandelen bestaande Dow Jones steeg 13,44 punten, oftewel 0,04%, en sloot op 35.430,42. De S&P 500 daalde 0,09% naar 4.550,58, en de Nasdaq Composite daalde met 0,16% naar 14.258,49.

Van groei en renteverlagingen
De Amerikaanse economie groeide in het derde kwartaal zelfs nog sterker dan eerder aangegeven, geholpen door meevallende bedrijfsinvesteringen en sterkere overheidsuitgaven, zo meldde het ministerie van Handel woensdag. Het bruto binnenlands product versnelde met 5,2% op jaarbasis, zo bleek uit de tweede schatting van het ministerie. De versnelling overtrof de aanvankelijke 4,9% en overtrof de 5%-voorspelling van economen ondervraagd door Dow Jones. Dit zijn waarschijnlijk geen omstandigheden die tot versoepeling van het monetair beleid zouden leiden. Renteverlagingen vinden immers niet plaats in goede tijden, iets wat de markten belangrijk moeten onthouden als ze volgend jaar een versoepeling door de Federal Reserve verwachten.

De kracht neemt toe
De aandelen van Salesforce stegen woensdag met 7% tijdens de uitgebreide handel, nadat de winsten over het derde kwartaal van de cloudsoftwareleverancier de verwachtingen van analisten overtroffen. De omzet steeg met 11%, vergeleken met $7,84 miljard een jaar eerder. De omzet van Salesforce, die historisch gezien met ruim 20% per jaar is gestegen, heeft de afgelopen kwartalen de groeicijfers zien afnemen, omdat bedrijven hebben bezuinigd op de uitgaven als gevolg van economische onzekerheid en hoge rentetarieven.

Auto-vakvereniging
De vakbond United Auto Workers lanceert een ongekende campagne om 13 niet bij een vakbond aangesloten autofabrikanten in de VS te organiseren, nadat ze recordcontracten met de autofabrikanten uit Detroit hebben binnengehaald. De vakbond zei woensdag dat de actie bijna 150.000 autoarbeiders van BMW, Honda, Hyundai, Lucid, Mazda, Mercedes-Benz, Nissan, Rivian, Subaru, Tesla, Toyota, Volkswagen en Volvo zal bestrijken. Ondertussen stegen de aandelen van General Motors woensdag met 9% nadat het bedrijf zei dat het eraan werkte om het vertrouwen van Wall Street in de richting van 2024 te herwinnen met verschillende op investeerders gerichte initiatieven na een tumultueus jaar van arbeidsstakingen en tegenslagen in zijn plannen voor elektrische en autonome voertuigen.

zegt Jensen
Amerikaanse chipfabrikanten zijn minstens tien jaar verwijderd van “onafhankelijkheid van de toeleveringsketen” van China, vertelde Nvidia-CEO Jensen Huang aan Andrew Ross Sorkin van CNBC. Nvidia waarschuwde in zijn derdekwartaalcijfers op 21 november dat het een negatieve impact verwachtte van de Amerikaanse exportcontroles in het vierde kwartaal. Huang voegde er ook aan toe dat kunstmatige intelligentie binnen de komende vijf jaar tests op een “redelijk competitieve” manier zal kunnen voltooien vergeleken met menselijke intelligentie.

[PRO] Pas op voor drukke transacties
De S&P 500 is in november ruim 8% gestegen, waarmee hij op koers ligt voor zijn grootste maandelijkse winst sinds juli 2022. Morgan Stanley waarschuwde echter dat hedgefondsen zich op een aantal namen stortten, waardoor de mogelijkheid van volatiele bewegingen op de korte termijn groter werd. De bank heeft gescreend op aandelen waarvan hedgefondsen het meest gedeeltelijk in de richting van de Russell 1000-index gaan, op basis van registraties bij de toezichthouders.

het komt neer op

De hitte is duidelijk aan de gang.

Aan de vooravond van de grootste en belangrijkste jaarlijkse klimaatconferentie van de Verenigde Naties hebben de Verenigde Arabische Emiraten woensdag teruggeslagen op wat zij omschrijven als ‘nepnieuws’, bedoeld om hun werk als gastheer van de COP28-klimaatconferentie te ondermijnen.

De organisatoren van de VAE hebben een aantal valse persberichten verworpen in naam van COP28 en andere entiteiten. Onder hen bevindt zich een nepbrief waarin wordt beweerd dat de kandidaat-president van de COP28, Sultan Al-Jaber, op het punt stond zijn functie als CEO van staatsoliegigant ADNOC (de Abu Dhabi National Oil Co.) “met onmiddellijke ingang” vanaf donderdag neer te leggen.

De benoeming van Al-Jaber tot kandidaat-voorzitter van de COP28 had bij de eerste aankondiging een woedende reactie veroorzaakt van klimaatactivisten en maatschappelijke groeperingen.

Al-Jaber kwam woensdag terug op berichten eerder deze week waarin stond dat de VAE van plan was zijn rol als gastheer van de klimaattop te gebruiken als platform om bij buitenlandse overheidsfunctionarissen te lobbyen voor olie- en gasovereenkomsten.

Toch zal de COP28-top, die donderdag begint en zal duren tot en met 12 december, een cruciaal forum bieden voor overheidsfunctionarissen, bedrijfsleiders en campagnegroepen om de actie om de klimaatcrisis aan te pakken te versnellen.

Ondertussen zullen ook op donderdag de invloedrijke Organisatie van Olie-exporterende Landen en haar bondgenoten bijeenkomen om te beslissen over de volgende stappen in het productiebeleid in een uitgestelde virtuele bijeenkomst die overschaduwd wordt door conflicten in het Midden-Oosten, interne onvrede en het naderende einde van een belangrijke Saoedische aanbodbeperking.

De VAE, een van de grootste olieproducenten ter wereld en een belangrijke OPEC+-component, wil graag zijn reputatie als voorvechter van de transitie naar groene energie oppoetsen.

Tastbare klimaatactie is echter de beste manier om alle scepsis en cynisme terug te dringen. De VAE en Al-Jaber konden niets beters doen dan nu te beginnen.

— Sam Meredith en Ruxandra Iordache van CNBC hebben bijgedragen aan dit rapport.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert