FINANCIEEL.com

De Chinese Xi Jinping ontmoet Henry Kissinger in Peking

De Chinese Xi Jinping ontmoet Henry Kissinger in Peking

De voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Henry Kissinger hielp bij het bemiddelen van gesprekken tussen de toenmalige Amerikaanse president Richard Nixon en de Chinese Mao Zedong, waarmee hij de weg vrijmaakte voor genormaliseerde betrekkingen.

Medianews Group/los Angeles Daily News via Getty Images | Medianews-groep |

De ervaren Amerikaanse diplomaat Henry Kissinger heeft volgens de staatsmedia donderdag een ontmoeting gehad met de Chinese president Xi Jinping tijdens een verrassingsbezoek aan Peking.

De 100-jarige voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken werd ontvangen door de Chinese premier in het Diaoyutai State Guesthouse, zei CCTV in een online bericht.

Details van de gesprekken werden niet bekendgemaakt, hoewel Kissinger in een verklaring werd geprezen als een “legendarische diplomaat” in verwijzing naar zijn eerdere werk bij het onderhandelen over toenadering tussen de VS en China, volgens een Google-vertaling van het rapport.

“Chinezen waarderen vriendschap, en we zullen onze oude vriend en uw historische bijdrage aan het bevorderen van de ontwikkeling van de Chinees-Amerikaanse betrekkingen en het versterken van de vriendschap tussen de Chinese en Amerikaanse volkeren nooit vergeten”, citeerde een aanvullend rapport van het officiële staatspersbureau Xinhua Xi volgens Google translate.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde niet onmiddellijk op het verzoek van CNBC om commentaar op de bijeenkomst. Reuters meldde echter dat het Witte Huis zei dat Kissinger China niet namens de Amerikaanse regering bezocht.

De gesprekken van Kissinger met Xi waren zijn tweede onverwachte ontmoeting van de week, nadat de voormalige diplomaat dinsdag met de Chinese minister van Defensie Li Shangfu sprak.

Een ontdooiing van de spanningen tussen de VS en China

De gesprekken komen te midden van bredere inspanningen om de diplomatieke spanningen tussen de twee wereldmachten te ontdooien. De betrekkingen tussen de VS en China zijn de afgelopen maanden steeds meer verbroken geworden te midden van een reeks van tit-for-tat-handelsbeperkingen in de technologiesector, toegenomen spanningen rond de Straat van Taiwan en veiligheidsproblemen na de onderschepping door de VS van een vermoedelijke Chinese spionageballon.

Kissinger – die in 1971 hielp bij het tot stand brengen van gesprekken tussen de toenmalige Amerikaanse president Richard Nixon en de Chinese Mao Zedong, waarmee hij de weg vrijmaakte voor genormaliseerde betrekkingen – staat nog steeds in hoog aanzien in China.

Een video bij de post van CCTV toont beelden van Kissinger die met Xi zit in een van de vorstelijke kamers van het staatspension – een locatie die als intiemer wordt beschouwd dan de Grote Hal van het Volk, waar doorgaans officiële diplomatieke bijeenkomsten worden gehouden.

De video bevat ook beelden van de recente bezoeken aan China van de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken en de Amerikaanse klimaatgezant John Kerry.

Met name was Blinken de enige andere Amerikaanse functionaris die de afgelopen weken face-time met Xi veiligstelde en een last-minute vergadering hield die werd beschreven als robuust maar verzoenend.

Kerry gaf tijdens een vierdaags bezoek aan Peking, dat woensdag werd afgesloten, aan dat een aanstaande ontmoeting tussen de Amerikaanse president Joe Biden en Xi later dit jaar op het programma zou kunnen staan.

Kerry verwees naar de Asia-Pacific Economic Cooperation Leaders’ Summit, die de twee leiders in november in San Francisco zullen bijwonen. De laatste keer dat het paar elkaar ontmoette was in november op de G20-top in Bali, Indonesië.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert