FINANCIEEL.com

De Chinese centrale bank zegt dat de consumentenprijzen in juli waarschijnlijk zullen dalen

De Chinese centrale bank zegt dat de consumentenprijzen in juli waarschijnlijk zullen dalen

Een vrouw loopt langs het hoofdkantoor van de People’s Bank of China in Beijing, China.

Jason Lee | Reuters

BEIJING – De Chinese consumentenprijzen zullen waarschijnlijk in juli dalen voordat ze zich herstellen, zei Liu Guoqiang, plaatsvervangend gouverneur van de People’s Bank of China, vrijdag tegen verslaggevers.

Officiële maatstaven van consumentenprijzen zijn de afgelopen maanden nauwelijks veranderd bij een lauwe vraag, in tegenstelling tot de hoge inflatie in de VS en Europa.

“Dit jaar is de jaar-op-jaar groei van de CPI afgezwakt en in juli zou er een daling kunnen zijn”, zei Liu. Hij beweerde dat de daling slechts een “fase” was vanwege het herstel van de vraag en basiseffecten.

“Op dit moment is er geen deflatie en zal er geen risico op deflatie zijn in de tweede helft van het jaar”, zei hij, wijzend op factoren als het economisch herstel van China en de groei van de geldhoeveelheid.

Nieuwe bankleningen voor juni groeiden meer dan analisten gepolst door Reuters hadden verwacht.

Monetaire stimulansen zouden wegen op de Chinese yuan, zegt analist

De centrale bank zei in april dat de consumentenprijzen dit jaar waarschijnlijk een “U-vormig” herstel zullen zien.

Liu herhaalde die voorspelling op vrijdag en zei dat hij verwachtte dat de consumentenprijsstijgingen tegen het einde van het jaar in de buurt van 1% zouden kunnen liggen.

China meldde maandag geen verandering in de consumentenprijzen voor juni ten opzichte van een jaar geleden. Exclusief voeding en energie stegen de consumentenprijzen met 0,4% ten opzichte van een jaar geleden.

Uitgaande van 0% CPI met een marktbenchmark van 3,55%, is de reële rente van China boven de 3%, aldus Bruce Pang, hoofdeconoom en hoofd onderzoek voor Groot-China bij JLL.

Daarentegen is de reële Amerikaanse rente ongeveer 0,5% gezien de kerninflatie van ongeveer 4,5% en de kredietrente van meer dan 5%, zei hij.

“Dus China zou eigenlijk de rente moeten verlagen”, zei hij, erop wijzend dat als de prijzen deflatoir zouden worden, het netto-effect dat van een renteverhoging zou zijn.

Vertragende groei

Het economische herstel van China na de pandemie is de afgelopen maanden tot stilstand gekomen, met matige detailhandelsverkopen, de aanhoudende inzinking van de vastgoedmarkt en een teruglopende export. Het land zal maandag het BBP van het tweede kwartaal rapporteren.

“Het beleid dat we hebben aangekondigd, wordt momenteel van kracht”, zei Liu van de PBOC vrijdag. “We moeten geduld en vertrouwen hebben met betrekking tot de stabiele groei van de economie.”

Hij merkte op dat het een jaar zal duren voordat de Chinese economie zich herstelt.

China heeft voor dit jaar een BBP-doelstelling van ongeveer 5% vastgesteld, wat lager is dan de huidige prognoses van de meeste instellingen.

Peking aarzelt om een ​​nieuwe ronde van grootschalige stimuleringsmaatregelen in te voeren. De schulden zijn enorm gestegen, vooral voor lokale overheden wier vermogen om de schuld terug te betalen is afgenomen.

Maandag zei China dat de maatregelen die het in november had aangekondigd om de vastgoedsector te ondersteunen, zouden worden verlengd tot eind 2024. Peking heeft zich erop gericht ervoor te zorgen dat de bouw van appartementen – die doorgaans vóór voltooiing in China worden verkocht – wordt opgeleverd aan huizenkopers .

Ontwikkelaars wenden zich tot commerciële bankleningen, vertelde Zou Lan, directeur van de afdeling monetair beleid van de PBOC, verslaggevers tijdens dezelfde briefing op vrijdag. Hij merkte op dat nieuwe leningen aan ontwikkelaars in de eerste helft van dit jaar in totaal 420 miljard yuan ($ 58,9 miljard) bedroegen, of ongeveer 200 miljard yuan meer dan een jaar geleden.

Hij beschreef de vastgoedmarkt over het algemeen als “stabiel”, maar zei dat “de lang geaccumuleerde risico’s van sommige vastgoedbedrijven enige tijd nodig hebben om geleidelijk te absorberen.”

Zou zei dat financiële ministeries actief zullen samenwerken met andere ministeries om beleid te bestuderen om ze gerichter te maken. Hij zei dat dit was “om rekening te houden met ingrijpende veranderingen in de relatie tussen vraag en aanbod in [China’s] vastgoedmarkt.”

Ondersteuning voor technologiebedrijven

China probeert ondertussen de binnenlandse technologie-industrie te versterken als een manier om de groei te ondersteunen en te zorgen voor zelfvoorziening tegen Amerikaanse sancties.

China kondigde eind juni aan dat zijn hoogste orgaan, de Staatsraad, een plan heeft aangenomen om de financiering van technologiebedrijven te versterken.

Toen hem vrijdag naar het plan werd gevraagd, zei Liu van de PBOC dat de maatregelen onder meer het versterken van externe steun omvatten, inclusief het gebruik van internationale kapitaalmarkten.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert