De Chinese centrale bank (PBOC) stelt voor om de geboortelimieten te laten vervallen

By Jernst van Waal

Mensen lopen langs het hoofdkantoor van de People’s Bank of China (PBOC), de centrale bank, in Peking, China, op 28 september 2018.

Jason Lee | Reuters

PEKING – China is misschien een stap dichter bij het opgeven van zijn controversiële beleid om bevallingen te beperken.

De centrale bank publiceerde eind woensdag een paper waarin ze suggereerde dat het land de limieten voor het aantal kinderen dat mensen mogen krijgen, opheft, en suggereert dat China “de bevalling volledig moet liberaliseren en aanmoedigen”.

Toen de Chinese bevolking begon te vergrijzen, begonnen de Chinese autoriteiten enkele jaren geleden het decennia-oude “één-kindbeleid” terug te draaien en mensen toe te staan ​​twee kinderen te krijgen. Maar de geboorten bleven dalen en daalden met 15% in 2020 in een vierde jaar op rij van achteruitgang.

“Om de langetermijndoelen in 2035 te bereiken, moet China de bevalling volledig liberaliseren en aanmoedigen, en de moeilijkheden (waarmee vrouwen worden geconfronteerd) tijdens de zwangerschap, de bevalling en de kleuterschool en de inschrijving op school met alle mogelijke middelen wegnemen,” vier centrale bank onderzoekers schreven in het Engelstalige abstract een working paper.

Het 22 pagina’s tellende document dateerde van 26 maart en werd woensdag openbaar gedeeld.

De krant stelde dat de opvattingen van de auteurs niet overeenkomen met die van de centrale bank. De oproep om geboortebeperkingen op te heffen markeert echter de laatste discussie op hoog niveau over hoe de problemen van de vergrijzende bevolking in China kunnen worden aangepakt.

Concurreren met India en de VS.

Een van de grootste zorgen van China is de impact die deze demografische veranderingen kunnen hebben op de economische ontwikkeling.

In twee speciale secties van de paper legden onderzoekers van de People’s Bank of China uit hoe deze demografische problemen China economisch benadeeld ten opzichte van de VS en India.

“Als mijn land de kloof met de VS de afgelopen 40 jaar heeft verkleind door te vertrouwen op goedkope arbeidskrachten en de bonus van een enorme bevolking, waar kan het dan de komende 30 jaar op vertrouwen? Dit is het waard om over na te denken”, schreven de auteurs. in het Chinees, volgens een CNBC-vertaling.

Ze merkten op hoe de VS profiteren van immigratie, zelfs als de Chinese bevolking vergrijst. Ondertussen zullen de bevolking en het personeelsbestand van India binnenkort die van China overtreffen, zeiden ze.

Van 2019 tot 2050 zal de Chinese bevolking met 2,2% afnemen, terwijl die van de VS met 15% zal toenemen, aldus de krant, daarbij verwijzend naar VN-schattingen.

De auteurs voegden eraan toe dat het percentage van de beroepsbevolking in China afneemt en in de komende decennia zijn voorsprong op dat van de VS zal verliezen.

In 2019 was het Chinese personeelsbestand als percentage van de totale bevolking 5,4 procentpunt hoger dan in de VS. Tegen 2050 zal het Chinese personeelsbestand echter 1,3 procentpunt kleiner zijn dan in de VS, aldus de krant.

De vergrijzende bevolking van China

In een plan dat in maart werd gepubliceerd voor economische ontwikkeling voor de komende vijf jaar en daarna, zei Peking dat het tegengaan van de gevolgen van de vergrijzing een van zijn prioriteiten is. Ze stopten echter met het opheffen van een verbod voor Chinese gezinnen om meer dan twee kinderen te krijgen.

Als er enige aarzeling is, zullen (we) de kostbare kans missen voor het geboortebeleid om te reageren op de demografische transitie, en de fout van de ontwikkelde landen herhalen.

Werkdocument van de People’s Bank of China

Educatieve en technologische vooruitgang zijn onvoldoende om de afname van de bevolking tegen te gaan, en China zou de beperkingen op geboorten moeten opheffen, schreven de auteurs.

“Als er enige aarzeling is, zullen (we) de kostbare kans missen voor het geboortebeleid om te reageren op de demografische transitie, en de fout van de ontwikkelde landen herhalen.”

De paper besprak in het algemeen hoe het probleem van de vergrijzing van de Chinese bevolking ernstiger is dan dat van de ontwikkelde landen. In het bijzonder merkten de auteurs op dat ontwikkelde landen met een vergrijzingsprobleem over het algemeen rijker zijn met een BBP per hoofd van de bevolking van minstens $ 2.000, terwijl dat van China de helft is van $ 1.000.

En zodra het oudere deel van de bevolking onroerend goed, aandelen en obligaties begint te verkopen om hun pensioen te financieren, zal de verhouding dicht bij die van een beroepsbevolking liggen die die activa koopt, wat zou kunnen resulteren in verhoogde prijsdruk, aldus de krant. .

De Chinese autoriteiten zullen later deze maand de resultaten publiceren van een volkstelling die eens in de tien jaar wordt gehouden.