FINANCIEEL.com

De Chinese centrale bank PBOC krijgt een nieuwe partijsecretaris

De Chinese centrale bank PBOC krijgt een nieuwe partijsecretaris

Pan Gongsheng werd op 1 juli 2023 benoemd tot partijsecretaris van de People’s Bank of China.

Vcg | Visual China-groep |

BEIJING — De People’s Bank of China heeft zaterdag aangekondigd dat Pan Gongsheng, hoofd van de valutaregulator van het land, de partijsecretaris van de centrale bank zal worden.

In een land dat wordt geregeerd door de Communistische Partij van China, heeft de partijsecretaris van een instelling doorgaans de meeste invloed.

Pan’s benoeming in de rol komt terwijl Beijing leiderschapswisselingen blijft ontplooien. Het tweejaarlijkse congres van de partij in oktober en een jaarlijkse parlementaire bijeenkomst in maart bezorgden president Xi Jinping een ongekende derde ambtstermijn.

De vorige partijsecretaris van de PBOC, Guo Shuqing, leidde de China Banking and Insurance Regulatory Commission.

Die instelling werd opgenomen in de National Financial Regulatory Administration in een herziening van de financiële regelgeving die in maart werd aangekondigd en zal dit jaar van kracht worden. De partijsecretaris en -directeur van de regering is Li Yunze, een zeldzame aangestelde op ministersniveau van de jongere generatie uit de jaren zeventig.

'Zeer waarschijnlijk' geen grote Chinese stimulans op korte termijn, zegt fondsmanager

Volgens de aankondiging van zaterdag is de gouverneur van de PBOC, Yi Gang, ontheven van de functie van plaatsvervangend partijsecretaris. De centrale bank zei niet of Yi ook zijn gouverneurspositie zou verlaten.

De benoeming van Pan komt er nu de economische groei van China is vertraagd en de yuan is verzwakt ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De centrale bank verlaagde in juni voor het eerst in maanden de rente fors.

Ondertussen heeft Peking zijn focus op het aanpakken van financiële risico’s vergroot. De Chinese regering wijdde dit jaar een heel deel van haar jaarlijkse werkverslag aan het voorkomen en onschadelijk maken van grote risico’s, met name op het gebied van onroerend goed en de schulden van lokale overheden.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert