FINANCIEEL.com

De centrale bank van Sri Lanka zegt dat meer renteverlagingen nodig zijn om de economie te stimuleren

De centrale bank van Sri Lanka zegt dat meer renteverlagingen nodig zijn om de economie te stimuleren

De gouverneur van de centrale bank van Sri Lanka verwacht dat het economisch herstel in de tweede helft zal beginnen

Het door schulden geteisterde Sri Lanka moet mogelijk de rente opnieuw verlagen om de groei van zijn economie verder te stimuleren, aldus het hoofd van de centrale bank.

Nandalal Weerasinghe, gouverneur van de Centrale Bank van Sri Lanka, vertelde vrijdag aan CNBC dat er nog meer renteverlagingen zullen komen, zelfs nadat de centrale bank haar beleidsrente voor de tweede achtereenvolgende maand verlaagde van 12% naar 11% op donderdag.

Op de vraag of aanvullende tariefverlagingen nodig zijn, antwoordde de gouverneur: “Natuurlijk.” Hij wees op dalende inflatiecijfers in de Sri Lankaanse economie.

“We zouden een verdere verlaging van de rentetarieven nodig moeten hebben op basis van toekomstgerichte inflatie, toekomstgerichte output gap. Dit toont aan dat we de juiste beslissing hebben genomen”, vertelde Weerasinghe aan CNBC’s “Squawk Box Asia.”

Een arbeider draagt ​​een zak uien op een markt in Colombo op 4 juli 2023.

Ishara S. Kodikara | Afp |

Sri Lanka onderhandelde vorig jaar over een reddingsoperatie van bijna $ 3 miljard van het Internationaal Monetair Fonds, nadat duizenden demonstranten de president uit de macht hadden verdreven en zijn ambtswoning en kantoor binnenvielen uit verontwaardiging over het economisch wanbeheer van de regering.

Aandelen genoteerd in de hoofdstad Colombo stegen eerder in de week nadat het parlement afgelopen weekend een plan voor de herstructurering van de binnenlandse schuld goedkeurde.

De CSE All Share Index van Colombo steeg deze week met ongeveer 8% nadat het parlement het plan had goedgekeurd dat nodig is voor het reddingspakket van het IMF.

De totale schuld van Sri Lanka bedraagt ​​meer dan 83 miljard dollar, meldde de Associated Press, inclusief een buitenlandse schuld van 41,5 miljard dollar en een binnenlandse schuld van 42,1 miljard dollar.

China zal Sri Lanka blijven steunen bij het herstructureren van schulden, zegt de minister van Sri Lanka

De prijzen in Sri Lanka stegen in juni met 12%, zo blijkt uit de laatste overheidsgegevens – een scherpe daling ten opzichte van de recente piekinflatie van bijna 70% in september vorig jaar.

De gouverneur van de centrale bank was optimistisch over de ontwikkeling van de economie. Hij voorspelde dat de inflatie zou kunnen dalen tot enkelcijferige cijfers en dat de economie volgend jaar zou kunnen omslaan van krimp naar groei.

“Als je kijkt naar de toekomstige, toekomstgerichte inflatie, dan zien we heel duidelijk dat de inflatie eind juli 7% zal bedragen met één cijfer en tegen het einde van het jaar, [inflation] zal laag eencijferig zijn, ‘zei hij.

Weerasinghe zei dat verdere beleidsondersteuning van de centrale bank zou kunnen bijdragen aan de economische heropleving in het land.

“We hopen dat [rate cuts] kan een soort steun zijn voor het herstel voor de tweede helft van het jaar. En natuurlijk verwachten we dat het land voor het volgende volledige jaar weer positief zal worden”, zei hij.

De Sri Lankaanse economie kromp in het eerste kwartaal van 2023 met 11,5% op jaarbasis, zo blijkt uit cijfers van het bruto binnenlands product die vorige maand werden vrijgegeven.

Het bbp van de economie is sinds het eerste kwartaal van 2022 negatief gebleven.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert