FINANCIEEL.com

De centrale bank van Australië laat haar beleidsrente ongewijzigd, zegt dat de inflatie ‘over haar hoogtepunt heen is’

De centrale bank van Australië laat haar beleidsrente ongewijzigd, zegt dat de inflatie ‘over haar hoogtepunt heen is’

Een luchtfoto van het centrale zakendistrict en het Sydney Opera House op 17 februari 2023.

David Gray | Getty Images Nieuws |

De centrale bank van Australië hield dinsdag haar officiële contante rente stabiel op 4,10% in een nauwlettend gevolgde beslissing.

Economen waren verdeeld over de verwachtingen voorafgaand aan het besluit, waarbij 16 van de 31 door Reuters ondervraagde respondenten een stijging van 25 basispunten voorspelden en 15 verwachtten dat de centrale bank zou vasthouden.

Aandelen juichten de stap toe toen de centrale bank zei dat “de inflatie in Australië haar hoogtepunt is gepasseerd”. De S&P/ASX 200 compenseerde eerdere verliezen en steeg met 0,21%.

De maandelijkse inflatie-indicator van het Australia Bureau of Statistics toonde enige afkoeling van de prijsstijging tot 5,6% voor de maand mei, aangevoerd door huizenprijzen, voedsel en niet-alcoholische dranken.

De maandelijkse inflatie-indicator van Australië piekte in december op 8,4%. De consumentenprijsindex van de economie is in het eerste kwartaal van 2023 met 7% gestegen.

Het besluit komt nadat de centrale bank haar contante rente vorige maand met 25 basispunten had verhoogd – een stap die zij volgens de notulen van haar vergadering in juni omschreef als een “nauwelijks uitgebalanceerd” besluit.

Het voegde eraan toe dat de inflatierisico’s “enigszins naar boven zijn verschoven”. De RBA voegde eraan toe dat de terugkeer van de inflatie naar het streefbereik van de centrale bank voor prijsstabiliteit van 2 tot 3% “al uitgesponnen” was.

Het besluit van dinsdag zal draaien rond soortgelijke discussies die plaatsvonden tijdens de vergadering van de RBA in juni, zei Belinda Allen, senior econoom van de Commonwealth Bank of Australia, voorafgaand aan het besluit.

“De recente gegevensstroom is gemengd en we denken dat dit de RBA wat tijd geeft om zijn wandelcyclus te vertragen”, zei Allen, eraan toevoegend dat de CPI-afdruk van het tweede kwartaal nauwlettend in de gaten zal worden gehouden voorafgaand aan de volgende vergadering van de centrale bank in augustus.

Dit is het laatste nieuws. Kom later terug voor updates.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert