FINANCIEEL.com

De Britse Sunak negeert de Griekse premier te midden van een dispuut over oude beeldhouwwerken

De Britse Sunak negeert de Griekse premier te midden van een dispuut over oude beeldhouwwerken

LONDEN, ENGELAND – 23 AUGUSTUS: Bezoekers van het British Museum lopen op 23 augustus 2023 in Londen, Engeland rond een selectie items uit de collectie oude Griekse sculpturen bekend als The Elgin Marbles.

Leon Neal | Getty Images Nieuws |

LONDEN – De Britse premier Rishi Sunak heeft dinsdag een geplande ontmoeting met de Griekse collega Kyriakos Mitsotakis geannuleerd vanwege een diplomatiek geschil over de Parthenon-sculpturen.

Griekenland heeft lang volgehouden dat de 2500 jaar oude sculpturen, die begin 19e eeuw door de Britse diplomaat Lord Elgin werden verwijderd en momenteel in het British Museum worden bewaard, moeten worden teruggegeven.

De beelden, ook wel bekend als de Elgin Marbles, zijn al eeuwenlang een bron van onenigheid tussen de twee naties.

Mitsotakis vertelde de BBC zondag dat de hernieuwde gesprekken over een mogelijke bruikleenovereenkomst voor de sculpturen niet snel genoeg vorderden, en dat het feit dat het British Museum een ​​aantal van de kunstvoorwerpen in bezit blijft houden terwijl de rest in Athene blijft, hetzelfde is als het doormidden snijden van de ‘Mona Lisa’. .”

Sunak wees de Griekse leider af aan de vooravond van hun geplande diplomatieke bijeenkomst. Er werd geen reden voor de annulering publiekelijk bekendgemaakt.

Na de geplande bijeenkomst zei het kantoor van Sunak dat de twee landen moeten samenwerken om mondiale uitdagingen zoals illegale migratie aan te pakken, en dat er volgens meerdere mediakanalen geen plannen waren om de beelden terug te geven. De woordvoerder van de premier zei naar verluidt ook dat de Britse vice-premier Oliver Dowden was aangeboden om Mitsotakis te ontmoeten.

De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis arriveert voorafgaand aan de Berlin Process Leaders’ Summit in Tirana op 16 oktober 2023.

Ludovic Marin | Afp |

“Ik spreek mijn ongenoegen uit over het feit dat de Britse premier onze geplande bijeenkomst slechts enkele uren voordat deze zou plaatsvinden heeft afgezegd”, zei Mitsotakis maandag in een door Google vertaalde verklaring.

“Iedereen die gelooft in de juistheid en rechtvaardigheid van zijn standpunten is nooit bang voor tegenargumenten.”

CNBC heeft contact opgenomen met Downing Street voor commentaar.

De Britse regering heeft altijd volgehouden dat de knikkers legaal zijn verkregen. Een nationale wet verbiedt het British Museum om objecten permanent uit zijn collectie te verwijderen buiten bijzondere omstandigheden, maar verbiedt een mogelijke bruikleenovereenkomst niet.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert