FINANCIEEL.com

De Britse minister van Defensie zegt dat de bondgenoten van Oekraïne dankbaarheid willen

De Britse minister van Defensie zegt dat de bondgenoten van Oekraïne dankbaarheid willen

De Britse minister van Defensie, Ben Wallace, gefotografeerd op het Warsaw Security Forum op 4 oktober 2022.

Nurfoto | Nurfoto |

LONDEN – In commentaren die voor opschudding zorgden aan de zijlijn van de grote NAVO-top van deze week, zei de Britse minister van Defensie dat hij geloofde dat de bondgenoten van Oekraïne “dankbaarheid wilden zien” en dat zijn land “niet Amazon” was als het ging om de levering van wapens .

In Vilnius, Litouwen, sprak Ben Wallace over de militaire behoeften van Oekraïne, dat sinds februari 2022 vecht tegen de grootschalige invasie van Rusland.

Volgens veel gerapporteerde commentaren zei Wallace dat “of we het nu leuk vinden of niet, mensen dankbaarheid willen zien.”

“Mijn advies aan de Oekraïners is dat je soms landen overhaalt om hun eigen voorraden op te geven [of weapons] en ja, de oorlog is een nobele oorlog en ja, we zien het alsof je een oorlog voert voor niet alleen jezelf, maar ook voor onze vrijheden”, citeerde Sky News hem.

“Ik zei vorig jaar tegen de Oekraïners, toen ik er 11 uur voor reed [Kyiv to] een lijst krijgen – ik zei: ‘Ik ben geen Amazon’, “voegde hij eraan toe.

Wallace’s opmerkingen kwamen nadat de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy zijn frustratie uitte over het ontbreken van een tijdlijn met betrekking tot de toetreding van zijn land tot de NAVO, die hij “absurd” noemde.

Leiders van NAVO-lidstaten hebben duidelijk gemaakt dat Oekraïne een toekomstige plaats heeft in de militaire alliantie, maar dat er op dit front geen actie kan worden ondernomen zolang het land nog in oorlog is.

Zelenskyy heeft ook herhaaldelijk opgeroepen tot meer steun als het gaat om de levering van wapens aan Oekraïne.

De veiligheidstoezeggingen van de G7 voor Oekraïne zijn een 'gedenkwaardige' gebeurtenis, zegt de voormalige Amerikaanse diplomaat

In reactie op de opmerkingen van Wallace antwoordde de Oekraïense leider op een vraag van Sky News door te zeggen “we waren altijd dankbaar”.

“Ik wist niet wat hij bedoelde en hoe ik anders mijn woorden van dankbaarheid moest uiten”, voegde hij eraan toe.

Wallace’s opmerkingen stuitten ook op verzet van zijn eigen premier, Rishi Sunak, tijdens een persconferentie op de top op woensdag. “Ik weet dat president Zelenskyy herhaaldelijk zijn dankbaarheid heeft betuigd aan mij en aan het Britse volk en ook aan andere bondgenoten”, zei Sunak.

Elders tweette de Oekraïense wetgever Oleksiy Goncharenko dat zijn land Wallace “erg dankbaar” was voor alles wat hij voor Oekraïne heeft gedaan.

Goncharenko zei dat het VK “ons altijd heeft gesteund, ze zijn een van onze belangrijkste bondgenoten. Ze hielpen ons met wapens (veel wapens) en boden humanitaire hulp.”

—Natasha Turak van CNBC heeft bijgedragen aan dit rapport

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert