De Britse fintech-start-up TrueLayer haalt $ 70 miljoen op

Francesco Simoneschi, CEO en mede-oprichter van de Britse fintech-start-up TrueLayer.

TrueLayer

LONDEN – De Britse start-up voor financiële technologie TrueLayer zegt dat het $ 70 miljoen aan nieuwe financiering heeft opgehaald, wat de aanhoudende belangstelling van investeerders voor snelgroeiende fintech-bedrijven onderstreept.

Met TrueLayer kunnen fintech-apps zoals Revolut en Freetrade verbinding maken met de bankrekeningen van klanten met behulp van technologie die bekend staat als API’s of applicatie-programmeerinterfaces. Dit betekent dat gebruikers van die apps vervolgens betalingen kunnen doen vanaf hun bank of saldi en transacties van verschillende rekeningen kunnen bekijken.

Het bedrijf zei dat zijn laatste investeringsronde werd geleid door Addition, de durfkapitaalfirma die is opgericht door voormalig Tiger Global-partner Lee Fixel. Bestaande investeerders Anthemis Group, Connect Ventures, Mouro Capital, Northzone en Temasek uit Singapore investeerden ook.

Francesco Simoneschi, CEO en mede-oprichter van TrueLayer, zei in een interview dat het bedrijf besloot om meer geld in te zamelen dankzij de sterke groei in 2020, niet in de laatste plaats geholpen door de pandemie van het coronavirus en een verschuiving van consumenten naar digitale manieren om te beheren hun financiën.

“We sloten 2020 op een buitengewoon positieve manier af”, zei Simoneschi tegen CNBC. “We maakten een ongelooflijk jaar van groei door”, zei hij, eraan toevoegend dat het bedrijf zijn betalingsvolumes maar liefst 600 keer zag stijgen.

TrueLayer weigerde zijn financiële gegevens of waardering te delen. Het bedrijf, dat ook de Chinese internetgigant Tencent als aandeelhouder beschouwt, heeft tot nu toe $ 142 miljoen aan financiering opgehaald.

TrueLayer zei dat het het verse geld zal gebruiken om zijn diensten internationaal uit te breiden, door eerst zijn aanwezigheid in Europa uit te breiden voordat het zich richt op een uitrol in Australië. Het onderzoekt ook of het later in Brazilië zal worden gelanceerd.

Open bankieren

Het nieuws komt een dag nadat Silicon Valley-firma Plaid – die concurreert met TrueLayer in Europa – aankondigde dat het $ 425 miljoen aan een nieuwe investering had opgehaald, waarmee het bedrijf op $ 13,4 miljard werd gewaardeerd. Plaid was aanvankelijk overeengekomen om vorig jaar door Visa te worden overgenomen voor $ 5,3 miljard, maar schrapte de deal nadat de Amerikaanse regering antitrustbezwaren had geuit.

Plaid en TrueLayer maken deel uit van een nieuwe financiële beweging genaamd “open banking”, die tot doel heeft kostbare bankgegevens en betalingsdiensten open te stellen voor fintech-bedrijven en andere goedgekeurde derde partijen, op voorwaarde dat ze toestemming hebben van klanten. Andere spelers in de ruimte zijn onder meer Tink uit Zweden en Bud uit Groot-Brittannië. Ze profiteren van technologievriendelijke nieuwe regels in het VK en de Europese Unie, bekend als PSD2.

TrueLayer en enkele andere bedrijven proberen nu kaartnetwerken zoals Visa en Mastercard te ondermijnen door fintech-apps toe te staan ​​bankoverschrijvingen te initiëren namens hun gebruikers, tegen veel lagere kosten. GoCardless, een fintech-platform dat automatische incassobetalingen verwerkt, ontwikkelt ook open banktechnologie voor transacties.

“Open bankieren kan een echte concurrent zijn voor de traditionele kaartnetwerken”, zei Simoneschi. “De vraag is: kunnen de kaartmaatschappijen deze verandering omarmen of zullen ze zich verzetten?”

Het is vermeldenswaard dat Visa nog steeds een investeerder is in Plaid, evenals in TrueLayer, wat betekent dat het op lange termijn zou kunnen profiteren van de opkomst van open bankdiensten. Ondertussen kocht Mastercard vorig jaar Finicity, een andere speler in de ruimte.

Wedstrijd

Plaid is van plan om zijn Europese personeelsbestand tegen eind 2021 meer dan te verdubbelen van 40 naar 100 werknemers.

“Ik denk dat de concurrentie goed is en het ecosysteem ten goede komt,” vertelde Keith Grose, Plaid’s Head of International, aan CNBC. Hij voegde eraan toe dat het bedrijf “goede concurrenten” heeft, maar dat zijn rivalen niet de “transatlantische brug” bieden die het heeft gebouwd met activiteiten in zowel de VS als Europa.

TrueLayer heeft zijn eigen plannen om zijn team een ​​boost te geven. Het bedrijf heeft momenteel 200 mensen in dienst en is van plan het personeelsbestand dit jaar met nog eens 50 werknemers uit te breiden, zei Simoneschi.

Fintech heeft miljarden dollars aan risicokapitaal aangetrokken, omdat investeerders willen profiteren van de wilde groei in de sector. Wereldwijd hebben durfkapitalisten in het eerste kwartaal van 2021 meer dan $ 17 miljard in fintechs gepompt, volgens gegevens van PitchBook, een stijging van 44% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder en het hoogste kwartaalbedrag sinds het tweede kwartaal van 2018. Ondertussen houden technologiebedrijven van PayPal en Square hebben gezien dat hun marktwaarden die van Wall Street-titanen zoals Goldman Sachs overtreffen.

Toch heeft de snelle groei van de sector een aantal leiders in de bankwereld van slag gebracht. Jamie Dimon, CEO van JPMorgan, zei onlangs dat banken “minder bang moeten zijn” voor fintechs, en beschuldigde Plaid van “oneerlijke concurrentie” en “onjuist” gebruik van bankgegevens. Plaid, die JPMorgan als klant beschouwt, zei dat “gegevensprivacy en -beveiliging de kern vormen van alles wat we doen, inclusief de gegevensuitwisselingsovereenkomsten die we hebben met JPMorgan Chase en vele andere banken.”

Plaats een reactie