FINANCIEEL.com

De Britse economie stagneert nu de minister van Financiën de inflatiedruk afkeurt

De Britse economie stagneert nu de minister van Financiën de inflatiedruk afkeurt

Wolkenkrabbers in het financiële, zakelijke en winkeldistrict Canary Wharf in Londen, Verenigd Koninkrijk.

Bloomberg | Bloomberg |

De Britse economie is in het derde kwartaal afgevlakt, zo bleek uit de eerste cijfers vrijdag.

Het bruto binnenlands product vertoonde in de drie maanden tot eind september geen groei op kwartaalbasis, na een stijging met 0,2% in het voorgaande kwartaal. Op jaarbasis was het bbp van Groot-Brittannië in het derde kwartaal 0,6% hoger dan in dezelfde periode in 2022.

De productie van de dienstensector daalde dit kwartaal met 0,1%, maar de daling werd gecompenseerd door een stijging van de bouwprestaties met 0,1%, terwijl de productiesector afvlakte.

De Britse minister van Financiën Jeremy Hunt zei dat de hoge inflatie de “grootste belemmering voor de economische groei” in het land blijft, waarbij de consumentenprijsindex in september op 6,7% op jaarbasis bleef staan.

‘De beste manier om onze economie op dit moment duurzaam te laten groeien is vasthouden aan ons plan en de inflatie op zijn kop zetten’, zei Hunt.

“De Herfstverklaring zal zich richten op de manier waarop we de economie weer gezond kunnen laten groeien door investeringen los te maken, mensen weer aan het werk te krijgen en onze openbare diensten te hervormen, zodat we de groei kunnen realiseren die ons land nodig heeft.”

Lindsay James, investeringsstrateeg bij Quilter Investors, zei dat de cijfers van vrijdag een komende vertraging bevestigen die de afgelopen maanden steeds meer wordt gesignaleerd door voorlopende indicatoren, waarbij de consumentenbestedingen en de bedrijfsactiviteit barsten vertonen die ook de vraag naar arbeid hebben afgezwakt.

“De cijfers van september verrasten positief dankzij de sterke Britse dienstensector, maar waren niet genoeg om de negatieve cijfers van juli te compenseren en in het derde kwartaal enige groei te realiseren ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Hoewel op de een of andere manier een recessie dit jaar wordt vermeden, betekent de cijfers van vandaag dat er geen groei is dat het Verenigd Koninkrijk De economie is aan het afvlakken, met slechts 0,2% economische groei in de afgelopen zes maanden.” ze zei.

‘Helaas is voor velen de economische pijn alleen maar uitgesteld. Zoals de Bank of England eerder deze maand verklaarde dat meer dan de helft van de impact van hogere rentetarieven op het bbp-niveau nog moet doorwerken, wordt de Britse economie geconfronteerd met toenemende tegenwind. nu we 2024 naderen.”

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert