Financieel.com

De bitcoin-mijnbouw in China bedreigt zijn klimaatdoelstellingen

Technici voeren op vrijdag 11 augustus 2017 reparaties uit aan bitcoin-mijnmachines in een door Bitmain geëxploiteerde mijnbouwfaciliteit in Ordos, Binnen-Mongolië, China.

Qilai Shen | Bloomberg | Getty-afbeeldingen

Volgens een studie die deze week is gepubliceerd, zou China zijn emissiereductiedoelstellingen kunnen overtreffen als gevolg van koolstofintensieve bitcoin-mijnbouw.

Volgens de studie vindt ongeveer 75% van de bitcoin-mijnbouw in de wereld plaats in China, waar goedkope elektriciteit is en relatief gemakkelijke toegang tot fabrikanten die gespecialiseerde hardware maken. Als gevolg hiervan is de koolstofvoetafdruk van de natie zo groot als een van de tien grootste steden, beweert de krant.

In tegenstelling tot de meeste vormen van valuta – uitgegeven door een enkele entiteit zoals een centrale bank – is bitcoin gebaseerd op een gedecentraliseerd netwerk en moet het worden “gedolven”.

Dit vindt plaats wanneer bitcoin-transacties, geregistreerd in een openbaar grootboek genaamd de blockchain, worden “geverifieerd” door miners. Deze mijnwerkers gebruiken speciaal gebouwde computers om complexe wiskundige puzzels op te lossen die effectief een bitcoin-transactie mogelijk maken; de miners ontvangen dan bitcoin als beloning.

Deze mijnbouw op computers verbruikt enorme hoeveelheden elektriciteit, vooral wanneer deze op grote schaal wordt uitgevoerd.

Het onderzoek naar de mijnactiviteiten in China – dinsdag gepubliceerd door het peer-reviewed tijdschrift Nature Communications – werd uitgevoerd door academici van de University of the Chinese Academy of Sciences, Tsinghua University, Cornell University en de University of Surrey.

Het komt ondanks retoriek uit China dat het land erop gebrand is om milieuvriendelijker te worden. President Xi Jinping zei vorig jaar dat het land streeft naar maximale kooldioxide-uitstoot tegen 2030 en koolstofneutraliteit tegen het jaar 2060. Maar bitcoin dreigt die plannen te laten ontsporen.

“Zonder passende interventies en haalbaar beleid kan de intensieve bitcoin blockchain-operatie in China snel groeien als een bedreiging die mogelijk de emissiereductie-inspanning in het land zou kunnen ondermijnen”, schreven de auteurs.

Wereldwijd verbruikt bitcoin-mijnbouw naar schatting 128,84 terrawatt-uur (Twh) per jaar aan energie – meer dan hele landen zoals Oekraïne en Argentinië, volgens de Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index, een project van de Universiteit van Cambridge.

“Het groeiende energieverbruik en de daarmee gepaard gaande koolstofemissie van bitcoin-mijnbouw zou mogelijk wereldwijde duurzame inspanningen kunnen ondermijnen”, schreven de auteurs van de laatste studie.

“Zonder enige beleidsinterventies zal het jaarlijkse energieverbruik van de bitcoin blockchain in China naar verwachting in 2024 een piek bereiken van 296,59 Twh en dienovereenkomstig 130,50 miljoen ton CO2-uitstoot genereren.”

De auteurs merken op dat het energieverbruik van bitcoin in China tegen 2024 het totale energieverbruik van Italië of Saoedi-Arabië zal overtreffen.

Hoewel de studie werd gepubliceerd in een collegiaal getoetst tijdschrift, hebben sommigen gezegd dat het de nodige gegevens mist.

Nic Carter, partner bij durfkapitaalbedrijf Castle Island Ventures en mede-oprichter van cryptowebsite Coin Metrics, schreef op Twitter dat het papier “veel te wensen overlaat”.

“Ik verwachtte dat het grootste deel van de paper zou gaan over gegevens op provincieniveau over de energiemix van Chinese mijnwerkers”, schreef Carter. ‘Maar dat ontbreekt. In plaats daarvan beweren ze hiermee rekening te hebben gehouden … maar laten hun werk niet zien. Ze beweren alleen dat ze dit hebben gekwantificeerd.’

De auteurs reageerden niet onmiddellijk op het verzoek om commentaar van CNBC.

Actie ondernemen

China’s regio Binnen-Mongolië zei vorige maand dat het plannen om nieuwe cryptocurrency-mijnbouwprojecten te verbieden en bestaande activiteiten stop te zetten om het energieverbruik te verminderen.

Binnen-Mongolië, gelegen in het noorden van China, voldeed niet aan de beoordelingsdoelen van de centrale overheid met betrekking tot energieverbruik in 2019 en werd uitgescholden door Beijing. Als reactie hierop heeft de commissie voor ontwikkeling en hervorming van de regio plannen opgesteld om het energieverbruik te verminderen. Een deel van die plannen omvat het sluiten van bestaande cryptocurrency-mijnbouwprojecten tegen april 2021 en het niet goedkeuren van nieuwe.

De motieven voor China’s intensieve bitcoin-mijnbouw kunnen verder gaan dan geld verdienen (de waarde van bitcoin is het afgelopen jaar gestegen van $ 7.000 tot bijna $ 60.000). Silicon Valley-miljardair Peter Thiel uitte zijn bezorgdheid deze week die bitcoin kan worden gebruikt als een “Chinees financieel wapen tegen de VS”

“Ook al ben ik een soort pro-crypto, pro-bitcoin maximalist, ik vraag me af of bitcoin op dit moment ook gedeeltelijk moet worden beschouwd als een Chinees financieel wapen tegen de VS, waar het fiatgeld bedreigt, maar het bedreigt vooral de Amerikaanse dollar, en China wil dingen doen om het te verzwakken, dus China’s long bitcoin, ‘zei Thiel dinsdag op een virtueel evenement gehouden door de Richard Nixon Foundation.

De mede-oprichter van PayPal en Palantir heeft geïnvesteerd in bitcoinbedrijven en zei eerder dat hij “long bitcoin” was en beschouwt het als het “digitale equivalent van goud”.

– Aanvullende rapportage door Arjun Kharpal van CNBC.

Exit mobile version