FINANCIEEL.com

De betrekkingen tussen de VS en China gaan nu meer over crisispreventie

De betrekkingen tussen de VS en China gaan nu meer over crisispreventie

De Amerikaanse president Joe Biden schudt de hand van de Chinese president Xi Jinping terwijl ze elkaar ontmoeten aan de zijlijn van de top van de G20-leiders in Bali, Indonesië, 14 november 2022.

Kevin Lamarque | Reuters

BEIJING – Na opnieuw een onrustig jaar van spanningen tussen de VS en China zullen de presidenten van de twee landen deze week voor de tweede keer sinds het aantreden van Joe Biden elkaar persoonlijk ontmoeten.

Het zal een zeldzame top worden voordat de cyclus van de Amerikaanse presidentsverkiezingen echt van start gaat. Het innemen van een harde houding ten opzichte van China, de op een na grootste economie ter wereld, is een van de weinige gebieden waarover twee partijen overeenstemming hebben bereikt. Biden is van plan zich kandidaat te stellen voor herverkiezing.

‘De nadruk zal liggen op het uitbreiden van de dialoog om de dialoog laag te houden[er] beperk de risico’s in de relatie en voorkom een ​​crisis waar geen van beide leiders op zit te wachten”, zegt Michael Hirson, hoofd van China Research bij 22V Research.

“Vlampunten zoals Taiwan en de Zuid-Chinese Zee moeten zorgvuldig worden beheerd”, zei hij. “Om die reden is de bijeenkomst nog steeds belangrijk, vooral in de aanloop naar een politiek geladen 2024 dat zal beginnen met een belangrijke presidentsverkiezingen in Taiwan in januari en zal eindigen met de Amerikaanse presidentsverkiezingen.”

De spanningen tussen de VS en China zijn de afgelopen jaren geëscaleerd, te beginnen met tarieven onder de regering-Trump en overgeslagen in bredere technologiebeperkingen onder de regering-Biden.

Yellen over bezoek aan China: de bijeenkomst heeft een productieve basis gelegd

De controverse begin februari over een vermeende Chinese spionageballon die in het Amerikaanse luchtruim vloog, onthulde hoe fragiel de betrekkingen zijn geworden – het incident bracht de twee landen ertoe de toch al beperkte gesprekken op hoog niveau op te schorten.

In april, tijdens die periode van vervreemding, publiceerde de in Washington DC gevestigde denktank Center for Strategic and International Studies een rapport waarin de betrekkingen tussen de VS en China beschreven werden als schijnbaar “gevangen in een steeds erger wordende vicieuze cirkel”.

“Dit vertaalt zich in een patstelling – en in feite in spiraalvormige spanningen – die zelfs verder gaan dan het typische ‘veiligheidsdilemma’, waarbij elke partij stappen onderneemt om zichzelf te verdedigen, wat op zijn beurt onzekerheid genereert voor de ander, die vervolgens op dezelfde manier reageert. ”, aldus het rapport.

De onmiddellijke nasleep van de [Biden-Xi] De bijeenkomst zal waarschijnlijk een cyclisch hoogtepunt voor de bilaterale betrekkingen markeren

Het sentiment begon in de loop van de zomer te verbeteren nadat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, in juni eindelijk een bezoek met hoge inzet aan Peking bracht, gevolgd door bezoeken van verschillende andere hoge functionarissen.

Begin oktober hadden Chuck Schumer, leider van de meerderheid in de Amerikaanse Senaat, en vijf andere Amerikaanse senatoren die zowel de Republikeinse als de Democratische partij vertegenwoordigden, een ontmoeting van 80 minuten met de Chinese president Xi Jinping.

Maar beide partijen wachten nog steeds op meer actie.

“De huidige trend in de betrekkingen tussen China en de VS is er een van versoepeling”, zegt Shen Yamei, directeur van de afdeling Amerikaanse Studies en associate research fellow aan het China Institute of International Studies.

“Deze versoepeling is een versoepeling van de sfeer”, zei ze in het Mandarijn, vertaald door CNBC. “Er hebben geen daadwerkelijke veranderingen plaatsgevonden.”

Exportcontroles

Tijdens de bijeenkomst van deze week verwacht Shen dat de Chinese kant de Amerikaanse exportcontroles en investeringsbeperkingen ter sprake zal brengen.

De regering-Biden heeft Amerikaanse bedrijven verboden hoogwaardige technologie, voornamelijk in halfgeleiders, aan Chinese bedrijven te verkopen en heeft geprobeerd Amerikaanse investeringen in dergelijke Chinese technologie aan banden te leggen.

De Amerikaanse minister van Handel, Gina Raimondo, had tijdens een bezoek in augustus ‘nee’ gezegd tegen de verzoeken van China om de controles te verminderen en noemde deze ‘kwesties van nationale veiligheid’.

De Chinese vicepremier He Lifeng bracht de kwesties ook ter sprake tijdens voorbereidende ontmoetingen met de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen in San Francisco op 10 november, aldus staatsmedia.

“Afgezien van Taiwan zijn exportcontroles de grootste zorg van Peking, maar er is geen politieke ruimte in Washington om de bestaande controles terug te draaien”, zegt Gabriel Wildau, directeur van adviesbureau Teneo, in een notitie.

“De onmiddellijke nasleep van de [Biden-Xi] De bijeenkomst zal waarschijnlijk een cyclisch hoogtepunt voor de bilaterale betrekkingen markeren”, zei hij. “De belangrijkste vraag is of dit hoogtepunt zich uitbreidt naar een plateau of dat politieke druk een nieuwe cyclus van verslechtering in gang zet”, zei hij. “Zoals eerder besproken, de periode sinds juni heeft een kans geboden om de betrekkingen te stabiliseren; na de vergadering kan dit venster worden gesloten.”

Taiwan zal in januari zijn presidentsverkiezingen houden, en een meer pro-onafhankelijkheidswinnaar zou Peking meer woede kunnen opwekken.

Peking beschouwt Taiwan als een deel van zijn grondgebied, zonder het recht om zelfstandig diplomatieke betrekkingen te onderhouden. De VS erkennen Peking als de enige regering van China, maar onderhouden onofficiële betrekkingen met Taiwan, een eiland met democratisch zelfbestuur.

Terwijl ze in augustus 2021 voorzitter was van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, werd Nancy Pelosi de hoogste Amerikaanse functionaris die Taiwan in 25 jaar bezocht. De reis was voor Peking aanleiding om de klimaatbesprekingen met de VS, een van de weinige gebieden van mogelijke samenwerking, op te schorten.

Samenwerkingsgebieden

De regering-Biden heeft gezegd dat de VS concurreren met China, en er tegelijkertijd voor wil zorgen dat het land ‘niet in een conflict terechtkomt’.

“De bijeenkomst tussen Biden en Xi zou een belofte kunnen omvatten om samen te werken of een nieuwe formele bilaterale werkgroep voor veilig gebruik van kunstmatige intelligentie op te richten”, zei Wildau van Teneo.

Hij voegde eraan toe dat “de twee leiders kunnen beloven samen te werken en te coördineren bij het verstrekken van humanitaire hulp aan Gaza, een soepele doorvoer van graan door de Zwarte Zee te garanderen en de naoorlogse wederopbouw in Gaza en Oekraïne te ondersteunen.”

De VS blijven de grootste handelspartner van China als het om één land gaat.

Shen wees er echter op dat het vertrouwen tussen de VS en China nog steeds vrij laag is.

‘Niemand gelooft wat [the other] zegt nu”, zei ze.

De weg vrijmaken

De inspanningen op het gebied van goede wil zijn toegenomen in de weken voorafgaand aan de geplande top woensdag lokale tijd tussen Biden en Xi in San Francisco, naast de bijeenkomst over de Azië-Pacific Economische Samenwerking.

Zo worden bijvoorbeeld meer directe vluchten tussen de VS en China vanaf een laag niveau hervat.

Chinese grondstoffenimporteurs ondertekenden in oktober de eerste overeenkomsten sinds 2017 om Amerikaanse landbouwproducten in bulk te kopen, zo blijkt uit een persbericht van de Amerikaanse ambassade in Peking.

Het Chinese ministerie van Handel maakte vorige week bekend dat het informatie verzamelt in een poging de ongelijke behandeling van buitenlandse bedrijven in China en binnenlandse bedrijven aan te pakken – een al lang bestaande klacht van het bedrijfsleven.

Op cultureel vlak keerden de drie overgebleven reuzenpanda’s in de VS, geleend van Peking, vorige week echter terug naar China vanwege een aflopend contract. China heeft panda’s uitgeleend aan landen over de hele wereld als diplomatiek instrument.

En in een nogal dramatische aanloop naar de bijeenkomst op hoog niveau van deze week bevestigde China pas vrijdagavond de aanstaande reisplannen van Xi – net toen het Philadelphia Orchestra een optreden in Peking aan het afronden was ter herdenking van de 50e verjaardag van zijn concert in het land in 1973. .

Dat was een periode waarin de VS hun relatie met het communistische Peking begonnen te formaliseren. De twee genormaliseerde relaties in 1979.

Biden en Xi stuurden allebei brieven voor het 50-jarig jubileumconcert, die voorafgaand aan het optreden werden voorgelezen.

“Ondanks alle ups en downs blijft het Philadelphia Orchestra naar China komen”, vertelde Matias Tarnopolsky, president en CEO van het Philadelphia Orchestra, vrijdag na het concert aan verslaggevers.

“Zelfs in de slechtste tijden kwam het Philadelphia Orchestra en in de beste tijden kwam het Philadelphia Orchestra”, zei Tarnopolsky. Hij zei dat het orkest van plan is in 2024 en de jaren daarna terug te keren naar China.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert