FINANCIEEL.com

De beste plekken om te eten in Andalusië van Chef Angel Leon

De beste plekken om te eten in Andalusië van Chef Angel Leon

Reizigers die in Andalusië op zoek zijn naar een maaltijd met drie Michelinsterren, komen onvermijdelijk terecht bij Aponiente.

Het is het enige restaurant in de regio met de onderscheiding.

Het restaurant, gelegen in het hart van het natuurpark Bahia de Cadiz, staat onder leiding van chef-kok Angel Leon.

In tegenstelling tot de meeste Michelin-sterrenrestaurants waar de seizoenen het menu bepalen, zijn de muzen van Leon weggegooide zeevruchten, zoals visoogballen, en nooit eerder geziene oogsten van de oceaanbodem, zoals zeegras en zeerijst.

Jamon in Aponiente.

Álvaro Fernández Prieto

Ondanks alle culinaire onderscheidingen die Leon heeft verdiend, zijn zijn reizen buiten Andalusië verrassend weinig en ver er tussenin.

Hij kent de regio – en wanneer hem wordt gevraagd waar te eten in Zuid-Spanje, doet hij de volgende aanbevelingen.

Ronda: Bardal

Bardal, een restaurant met twee Michelin-sterren in de stad Ronda, is eigendom van en wordt geëxploiteerd door de Catalaan Benito Gomez.

Benito Gomez van Bardal.

Bron: Bardal

Gomez werd geboren uit Andalusische ouders die een restaurant runden in Barcelona. Hij put uit de Andalusische en Catalaanse keuken om wat Leon omschrijft als ‘de regio Ronda op een bord’ te serveren. Favorieten zijn gegrilde rode snapper met kamille en kamilleboter, maar ook geitenvlees gezouten in zeewier met zeewiersap en zijkanten van de schouder, hersenen en nieren van het dier.

Jaen: Baga

Chef-kok Pedro Sanchez opende Baga in 2017, nadat hij zijn tanden had geknipt bij Casa Antonio, Chateau de Bagnols en Restaurant Martin Berasategui.

De quisquilla de Motril uit Baga.

Bron: Baga

Met slechts 16 zitplaatsen is het enige met een Michelin-ster bekroonde eetcafé misschien klein, maar het slaagt erin om minimalistische ingrediënten te combineren met innovativiteit.

Menu-hoogtepunten zijn patrijsescabeche (patrijs gemarineerd in azijn en beladen met kruiden en specerijen), quisquilla de Motril (garnalen uit de stad Motril geserveerd in champignonbouillon) en roestige peer en gerookte palinghuid.

Fuengirola: Los Marinos José

Los Marinos Jose in Fuengirola, een stad aan de Costa del Sol, is wat Leon omschrijft als een ’tempel van zeevruchten’.

Jose Sanchez en zijn familie runnen dit spectaculaire restaurant al meer dan 30 jaar. Naast het restaurant hebben ze een boot waarmee ze dagelijks vissen. De zeevruchten gaan rechtstreeks van de boot naar de keuken om ervoor te zorgen dat ze vers zijn.

Bolonia: Restaurant Las Rejas

Las Rejas, gelegen aan het strand van Bolonia in Cardiz, is een “chiringuito” (of strandetablissement) dat traditionele gerechten serveert in een unieke omgeving.

Carlos en zijn broers zorgen ervoor dat gasten zich thuis voelen met comfortfood zoals garnalenomelet, tonijn in reuzel met geroosterde paprika, gekookte witte garnalen en inktviscroquetas. De borriquete, een vis uit de Atlantische Oceaan, is een hoogtepunt op het menu.

Arcos de la Frontera: Horno Artesa

Horno Artesa is een bakkerij in de stad Arcos de la Frontera, een toegangspoort tot de “Route van de Witte Dorpen”, die slingert van de provincies Cadiz naar Malaga.

Het is de enige bakkerij in de provincie die vermeld staat in “La Ruta del Buen Pan’, een jaarlijkse selectie van honderd ambachtelijke bakkerijen in Spanje. Uitgevoerd door Paco Ruiz Salguero, is het geroosterde moutbrood van de bakkerij legendarisch, net als de gebakjes en speciale broden met rozijnen en walnoten.

Jerez: Bar Maty

Volgens Leon, Bar Maty is misschien wel de “beste bar ter wereld” om gebakken vis te eten die wordt weggespoeld met bier of wijn.

Het is een klein etablissement met slechts één bar en verschillende hoge tafels buiten. Het menu heeft garnalensalade, gefrituurde choquitos (baby-inktvis) en boqueroncitos (ansjovis), fregattonijn en gegrilde makreel, maar de ster is de gebakken vis, die wordt bereid door Antonio Gonzalez. Hij runt de zaak, maar maakt nog steeds tijd om te kletsen en grappen te maken met klanten.

El Puerto de Santa Maria: Churros Charo

Churros Charo is dagelijks geopend van 08.00 uur tot 12.00 uur en is een marktkraam in de stad El Puerto de Santa Maria die wordt geleid door de 80-jarige Charo Salguero Venegas (ook bekend als grootmoeder van Churros). Ze begon met het maken van churros toen ze 13 was, waarmee ze een traditie voortzette die was begonnen door haar grootvader.

De kraam serveert churros finos (dunne churros) en churros gordos (dikke churros), die kunnen worden gegeten met koffie of chocolade in een van de nabijgelegen bars.

La Taberna del Chef del Mar

La Taberna del Chef del Mar, gelegen op de oorspronkelijke plek waar Leon Aponiente oprichtte, is een informele taverne in El Puerto de Santa Maria met gezellige bediening door Leon zelf.

La Taberna del Chef del Mar serveert “gemakkelijk eten met een mariene ziel”, aldus de website.

Bron: Álvaro Fernandez Prieto

De keuken is funky en richt zich zowel op de lokale bevolking als op toeristen met kenmerken van Aponiente, zoals gegrilde sardines met aubergine, vleeswaren uit de zee en risotto van plankton.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert