FINANCIEEL.com

De beste en slimste ter wereld stromen massaal naar deze landen

De beste en slimste ter wereld stromen massaal naar deze landen

Commerciële en residentiële panden staan ​​op woensdag 11 november 2015 aan de skyline van de stad Zürich, Zwitserland. De risico’s voor de Zwitserse vastgoedmarkt bleven in het derde kwartaal “vrijwel onveranderd” op een riskant niveau, onder controle gehouden door stagnerende nominale waarden. koopwoningprijzen en afnemende vraag naar investeringen in appartementen. Fotograaf: Alessandro Della Bella/Bloomberg via Getty Images

Bloomberg | Bloomberg |

Volgens de Global Talent Competitiveness Index 2023 van de businessschool INSEAD is Zwitserland opnieuw het meest talentcompetitieve land ter wereld.

Het Europese land bekleedt al tien opeenvolgende jaren zijn kroon en profiteert van zijn “hoge niveaus van sociale bescherming” en de kwaliteit van zijn natuurlijke omgeving, aldus het rapport.

Op dezelfde manier behield Singapore ook zijn sterke positie op de tweede plaats dankzij zijn hoogopgeleide beroepsbevolking en innovatieve economie, gevolgd door de VS, die naar de derde plaats is gestegen na de vierde plaats op de ranglijst van 2022.

Het jaarverslag meet hoe 134 landen hun talent aantrekken, laten groeien en behouden. De top tien van landen is de afgelopen tien jaar stabiel gebleven, waarbij Zwitserland en Singapore consequent bovenaan de hitlijsten stonden als ‘duidelijke leiders’.

“De afgelopen tien jaar hebben we een onwrikbaar verband gezien tussen de rijkdom van een land en zijn concurrentievermogen op het gebied van talent, waarbij rijkere economieën de armere economieën blijven overtreffen”, aldus het rapport.

Waar zijn China en India?

Andere Europese landen doen het ook goed op de lijst. Denemarken, Nederland, Finland en Noorwegen werden respectievelijk vierde, vijfde, zesde en zevende.

Andere opmerkelijke vermeldingen zijn onder meer Australië, dat op de achtste plaats eindigde, en Groot-Brittannië op de tiende plaats. China is op de ranglijst gestegen van de 47e naar de 40e plaats.

India, waarvan algemeen wordt verwacht dat het tegen 2030 de op twee na grootste economie zal zijn, kwam op de 103e plaats terecht. INSEAD schreef dit toe aan een ‘terugval in het ondernemersvertrouwen’, waardoor het vermogen om talent aan te trekken, zowel uit het buitenland als uit eigen land, werd aangetast.

“Dit heeft ook geleid tot een grotere discrepantie tussen vaardigheden en een grotere moeilijkheid bij het vinden van geschoolde werknemers”, aldus het rapport.

Meer ’talentoorlogen’

De strijd tussen landen om talent zal de komende tien jaar heviger worden naarmate de onzekerheden en internationale spanningen blijven voortwoekeren in de handel, investeringen en politiek.

“We kunnen eerder meer dan minder talentoorlogen verwachten”, aldus het rapport, eraan toevoegend dat levenskwaliteit en duurzaamheid een “cruciale troef” zullen zijn voor landen die zichzelf positioneren als talenthubs.

Bovendien zou de komst van AI in verschillende sectoren de ongelijkheid op talentgebied kunnen vergroten. “Ongekwalificeerde of laaggekwalificeerde arbeidskrachten zullen een groot deel van de extra druk dragen, terwijl nieuwe categorieën werknemers, waarvan sommige met hogere vaardigheden, zullen lijden onder sterkere concurrentie van algoritmen en gespecialiseerde apparatuur.”

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert