FINANCIEEL.com

De Australische minister Chris Bowen over waarom kernenergie niet in de energiemix zit

De Australische minister Chris Bowen over waarom kernenergie niet in de energiemix zit

Kernenergie zal geen deel uitmaken van de energiemix van Australië, zegt de Australische minister van Klimaat en Energie

Volgens de Australische minister van Klimaatverandering en Energie heeft kernenergie nooit deel uitgemaakt van de energiemix van Australië, aangezien er overvloedige hernieuwbare energiebronnen zijn.

“Ik ben hier niet om andere landen te vertellen wat ze moeten doen. Kernenergie speelt een rol in de mix van verschillende landen, maar in Australië is dat nooit het geval geweest”, vertelde Chris Bowen aan CNBC aan de zijlijn van de bijeenkomst van de G20-ministers van Energie in Goa, India.

“Waar je ook kijkt, vanuit ons oogpunt zijn er problemen met kernenergie”, zei hij, terwijl hij de problemen schetste die kunnen voortvloeien uit het gebruik van kernenergie.

Behalve dat het extreem duur is, genereert het grote hoeveelheden afval en is het een inflexibele energiebron, vertelde hij zaterdag aan Sri Jegarajah van CNBC.

Bovendien zal Australië van “erger dan niets” beginnen, aangezien het in de eerste plaats nooit een nucleaire industrie heeft gehad, zei hij.

Liddell Power Station, een van de oudste kolencentrales van Australië, werd op 28 april 2023 stilgelegd na 52 jaar in bedrijf te zijn geweest.

Roni Bintang | Getty Images Nieuws |

Australië is ook op weg om de afhankelijkheid van steenkool te verminderen en in plaats daarvan de afhankelijkheid van gas te vergroten.

“Gas speelt een belangrijke rol bij het verstevigen van het net wanneer kolengestookte stroom het net verlaat … We hebben overdag veel negatieve prijzen in Australië, en toch draaien kolencentrales weg”, zei hij, benadrukkend dat gasgestookte elektriciteitscentrales zijn flexibeler en kunnen worden in- en uitgeschakeld.

Het land sloot in april een van zijn oudste kolencentrales en zal in 2025 een andere stopzetten.

“Ze zullen niet worden vervangen door kolengestookte energie, het gaat gewoon niet gebeuren”, zei Bowen. “Het is niet economisch, het is niet in de toekomst en de uitstoot is slecht.”

Hernieuwbare energie is de weg te gaan

Om de lichten aan te houden, zal Australië zijn investeringen in hernieuwbare energie, opslag en transmissie moeten “verdubbelen”, zei de Australische minister.

“We hebben zo’n overvloed aan hernieuwbare energie… Vladimir Poetin kan de zon of de wind niet uitschakelen, [but] hij kan de gaspijpleiding afsluiten’, zei Bowen, verwijzend naar de Russische president, die de gastoevoer naar Europa heeft afgesloten als vergelding voor westerse sancties die zijn opgelegd als gevolg van de niet-uitgelokte oorlog in Oekraïne.

“Voor die landen die gezegend zijn met overvloedige hernieuwbare energiebronnen, is het ook van vitaal belang voor de nationale veiligheid om die hernieuwbare energiebronnen te benutten, hun aandeel in onze energiemix te vergroten en vervolgens zoveel mogelijk te exporteren.”

De hernieuwbare energiesector in Australië is de afgelopen jaren gestaag verbeterd.

Hernieuwbare energie was goed voor 35,9% van de totale elektriciteitsopwekking van het land in 2022, meer dan het dubbele van wat het was in 2017 met 16,9%, volgens een rapport van de Clean Energy Council van het land.

Een grotere druk op hernieuwbare energiebronnen heeft de vraag naar steenkool verminderd. Het aandeel van de kolenproductie daalde van 59,1% in 2021 tot 54,6% in 2022, maar de gasproductie steeg in 2022 met 1,2% in vergelijking met het jaar ervoor, aldus het rapport.

Windturbines gezien op heuvels rond Lake George, gelegen nabij de Australische hoofdstad Canberra op 30 mei 2023.

David Gray | Getty Images Nieuws |

Bowen zei dat Australië meer investeringen nodig heeft om zijn netto-nuldoelen te bereiken, en dit kan worden gedaan als elke sector afzonderlijk wordt bekeken.

“Plannen per sector zijn belangrijk voor Australië omdat elke sector zo anders is”, zei hij. “We hebben de mening van de regering nodig over hoe deze decarbonisatie waarschijnlijk zal plaatsvinden, zodat we weten waar we onze investeringen op moeten richten.”

Hij zei dat wat de overheid kan doen beperkt is en dat investeringen van Australische bedrijven hard nodig zijn.

“Ik ben getroffen door het niveau van steun en betrokkenheid van Australische bedrijven – groot en klein, en van internationale investeerders.”

Op de vraag wat Australië op tafel wil brengen tijdens de COP28-klimaattop in Dubai in november, zei Bowen: “Deze COP moet een stap voorwaarts zijn in de ambities van de wereld.”

“We hebben veel werk te doen. En we zullen aan tafel zitten om te praten met landen van goede wil om te proberen het best mogelijke resultaat te behalen”, voegde hij eraan toe.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert