Site pictogram Financieel.com

De Australische inflatie bereikt een piek na 1990

De Australische consumentenprijsindex bereikte het hoogste sinds 1990 voor het kwartaal van december 2022.

Fairfax-media | Fairfax-media | Getty-afbeeldingen

De inflatie in Australië steeg in het laatste kwartaal van het fiscale jaar 2022 naar een nieuw hoogste punt in 32 jaar van 7,8%, in het sterkste tempo sinds maart 1990.

Het op jaarbasis berekende cijfer van een stijging van de consumentenprijzen ondersteund door hogere prijzen voor voedsel, autobrandstof en nieuwe woningbouw, volgens het Australian Bureau of Statistics.

De prijzen voor binnenlandse en internationale reizen stegen het sterkst, met respectievelijk 13,3% en 7,6%.

Door Reuters ondervraagde economen hadden voorspeld dat de consumentenprijsindex voor het kwartaal met 7,5% zou stijgen, lager dan de prognose van de Reserve Bank of Australia van 8%. De prijzen van goederen stegen met 9,5%, iets minder dramatisch dan de 9,6% van het voorgaande kwartaal — de kosten van diensten stegen met 5,5%, het hoogste sinds 2008.

De “getrimde gemiddelde jaarlijkse inflatie”, een waarde die grote prijsstijgingen en -dalingen uitsluit, steeg tot 6,9%, het hoogste sinds de regering die informatie in 2003 begon te publiceren, aldus de release.

Aandelen van banken die in Australië zijn genoteerd, hebben eerdere winsten na de publicatie van het rapport gewist Gemenebestbank van Australië, Westpac Banking Groupen Nationale Australische Bank handelt onder de flatline – op de verminderde hoop dat de centrale bank zal pauzeren in het verhogen van de rentetarieven om de inflatie te bedwingen.

De Australische dollar steeg 0,51% en werd voor het laatst verhandeld op 0,7082 ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

Op dinsdag toonde de maandelijkse conjunctuurenquête van de National Australia Bank een verslechterde zakelijke situatie voor december met een stand van 12 punten, een daling ten opzichte van de publicatie van november van 20 punten. Een niveau boven nul geeft gunstige omstandigheden aan, terwijl getallen onder nul negatieve omstandigheden vertegenwoordigen.

Het onderzoek weerspiegelt de verslechterde handelsomstandigheden, winstgevendheid en werkgelegenheid, aldus NAB.

“De belangrijkste boodschap van de maandelijkse enquête van december is dat het groeimomentum eind 2022 aanzienlijk is vertraagd, terwijl de prijs- en aankoopkostendruk waarschijnlijk een hoogtepunt hebben bereikt”, zei NAB-hoofdeconoom Alan Oster.

Ondertussen steeg het ondernemersvertrouwen in december met 3 punten tot -1, een verbetering ten opzichte van -4 punten in november.

Mobiele versie afsluiten