FINANCIEEL.com

De Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen ontmoet de Chinese premier Li Qiang

De Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen ontmoet de Chinese premier Li Qiang

De Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen arriveerde op 6 juli 2023 in Peking voor haar eerste bezoek onder de regering-Biden.

Mark Schiefelbein | Afp |

BEIJING — De Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen verdedigde Amerikaanse acties om de nationale veiligheid te beschermen in voorbereide opmerkingen voor een ontmoeting met de Chinese premier Li Qiang.

“De Verenigde Staten zullen onder bepaalde omstandigheden gerichte acties moeten ondernemen om hun nationale veiligheid te beschermen”, zei Yellen vrijdag in voorbereide opmerkingen.

“En in deze gevallen kunnen we het oneens zijn”, zei ze.

Naast verschillende maatregelen kondigde de VS in oktober ingrijpende exportcontroles aan die het vermogen van Chinese bedrijven beperken om geavanceerde halfgeleiders te ontwikkelen.

Deze week zei het Chinese Ministerie van Handel dat bedrijven in China die twee metalen willen exporteren die worden gebruikt bij de productie van chips, vanaf 1 augustus een licentie moeten aanvragen. Het ministerie zei donderdag dat de maatregelen niet gericht waren op een specifiek land en dat het de VS en Europa voorafgaand aan de openbare aankondiging op de hoogte had gebracht.

China en de VS vinden 'strategische ruimte' om te opereren ondanks dat ze rivalen zijn: CBRC-hoofdadviseur

“We mogen niet toestaan ​​dat een meningsverschil leidt tot misverstanden die onze bilaterale economische en financiële relatie onnodig verslechteren”, zei Yellen in haar voorbereide opmerkingen.

Ze zei dat er “belangrijke mondiale uitdagingen” zijn waarvoor de VS en China “moeten samenwerken en leiderschap moeten tonen”.

Yellen zou vrijdag de premier van China ontmoeten, de tweede dag van haar vierdaagse reis naar China.

Eerder op de dag had ze een ontmoeting met voormalig vicepremier Liu He en voormalig gouverneur van de People’s Bank of China, Yi Gang. Een ambtenaar van de Schatkist zei dat de vergadering een uur en 15 minuten duurde, langer dan gepland.

“Ze bespraken de wereldwijde economische vooruitzichten en de respectieve economische vooruitzichten voor de Verenigde Staten en China”, zei de functionaris.

Haar reis volgt op het bezoek van de hoge inzet van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken aan Peking vorige maand, en komt nu de economische groei van China is vertraagd.

Li heeft donderdag een ontmoeting gehad met economische experts om groeitrends en suggesties voor economisch werk te bespreken, aldus staatsmedia. Li zei dat de complexe mondiale politieke en economische situatie volgens het rapport grote invloed heeft gehad op de ontwikkeling van China.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert