De Amerikaanse inlichtingendienst concludeert dat de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman zijn goedkeuring heeft gehecht aan de moord op journalist Jamal Khashoggi

De Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman keurde de moord op journalist Jamal Khashoggi in 2018 goed, volgens een inlichtingenrapport dat vrijdag werd vrijgegeven door de regering-Biden.

De door de CIA geleide beoordeling, die tot nu toe was geclassificeerd, komt omdat president Joe Biden de Amerikaanse relatie met Saoedi-Arabië wil hervormen na jaren waarin de Trump-regering de schendingen van de mensenrechten in het koninkrijk negeerde ondanks veroordeling in het Congres en de Verenigde Naties.

Khashoggi, een 59-jarige inwoner van de VS en een medewerker van de Washington Post die kritiek had geuit op de Saoedische koninklijke familie, ging op 2 oktober 2018 een Saoedisch consulaat in Turkije binnen en is nooit meer weggegaan. Hij werd vermoord door een groep huurmoordenaars, die vervolgens zijn lichaam in stukken hakten. Zijn stoffelijk overschot is nooit teruggevonden.

In een diplomatieke berisping aan de kroonprins maakte het Witte Huis deze week duidelijk dat Biden de 35-jarige bin Salman niet als zijn tegenhanger ziet en in plaats daarvan relaties zal onderhouden via zijn bejaarde vader, koning Salman. De jongere bin Salman is het publieke gezicht van het koninkrijk sinds hij in 2017 kroonprins werd.

“Wat Saoedi-Arabië betreft, zou ik zeggen dat we vanaf het begin duidelijk hebben gemaakt dat we onze relatie met Saoedi-Arabië gaan herijken”, zei Psaki dinsdag vanuit het Witte Huis.

Donderdag bevestigde Biden in zijn eerste oproep met de 85-jarige koning “het belang dat de Verenigde Staten hechten aan universele mensenrechten en de rechtsstaat”, aldus een lezing van het Witte Huis.

Biden vertelde Salman ook dat hij “zou werken om de bilaterale relatie zo sterk en transparant mogelijk te maken”, zei het Witte Huis.

Khashoggi’s naam werd niet genoemd in de uitlezing.

De Saoedische autoriteiten hadden aanvankelijk elke kennis van de dood van Khashoggi ontkend, en beweerden later dat de journalist in het consulaat ruzie had gekregen en stierf tijdens de botsing. De Saoedische autoriteiten gaven uiteindelijk toe dat Khashoggi was gedood tijdens een “schurkenoperatie”, terwijl ze ontkenden dat Bin Salman erbij betrokken was.

Een onderzoeker van de Verenigde Naties concludeerde in een rapport van juni 2019 dat Khashoggi “het slachtoffer was van een opzettelijke executie met voorbedachten rade, een buitengerechtelijke moord waarvoor de staat Saudi-Arabië verantwoordelijk is volgens de internationale mensenrechtenwetgeving”.

Trump probeerde publiekelijk twijfel te zaaien over de betrokkenheid van de kroonprins bij de dood van Khashoggi, zelfs nadat meerdere verkooppunten hadden gemeld dat de CIA concludeerde dat Bin Salman zelf opdracht had gegeven tot de moord op de journalist. Trump zei dat de CIA “niets definitiefs” had, terwijl hij beweerde dat het olierijke koninkrijk een “standvastige partner” voor de VS zou blijven.

‘Het zou heel goed kunnen dat de kroonprins op de hoogte was van deze tragische gebeurtenis – misschien wel en misschien niet!’ Trump zei minder dan twee maanden na de dood van Khashoggi. De verzoenende houding van Trump stond in schril contrast met de verontwaardiging van leden van het Congres en de media over de moord op Khashoggi

De regering-Trump onderhield relaties via de kroonprins, die nauwe persoonlijke banden onderhield met leden van de Trump-familie, met name de schoonzoon van voormalig president Donald Trump, Jared Kushner.

Trump maakte Saoedi-Arabië zijn eerste stop in het Midden-Oosten toen hij in 2017 zijn debuutbezoek aan de regio maakte. Het koninkrijk rolde de rode loper uit voor de voormalige realityster.

De regering-Trump gebruikte haar banden met de Golfmonarchieën om de betrekkingen tussen Israël, de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein te normaliseren.

De voormalige president sprak ook zijn veto uit over een poging van het Congres om miljarden dollars aan wapenverkopen aan Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten te blokkeren, en een poging om de Amerikaanse betrokkenheid bij de oorlog in Jemen te beëindigen.

Biden’s herziening van de betrekkingen met Saoedi-Arabië maakt deel uit van een bredere verschuiving van het buitenlands beleid van de VS in het Midden-Oosten.
De president heeft de steun van de VS voor de oorlog van Saudi-Arabië in Jemen beëindigd, terwijl hij probeerde terug te keren naar de onderhandelingstafel met Iran, de vijand van Riyadh, over zijn nucleaire programma.

De Amerikaanse president belde vorige week de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, zijn eerste gesprek met een leider in het Midden-Oosten sinds zijn aantreden. De Saoedi’s en Israëli’s zijn de facto bondgenoten, hoewel ze geen formele diplomatieke banden hebben, in hun pogingen om de Iraanse invloed in de regio tegen te gaan.

Biden ‘besprak donderdag de regionale veiligheid’ in zijn oproep met koning Salman en wees op de pogingen van zijn regering om een ​​einde te maken aan de oorlog in Jemen ‘en de toezegging van de VS om Saoedi-Arabië te helpen zijn grondgebied te verdedigen terwijl het wordt geconfronteerd met aanvallen van Iraanse groepen’, aldus de Witten. Huisuitlezing zei.

Biden en Salman “bevestigden ook de historische aard van de relatie en kwamen overeen om samen te werken aan wederzijdse kwesties van zorg en belang”, aldus het Witte Huis.

Dit is het laatste nieuws. Controleer alstublieft nogmaals voor updates.

Plaats een reactie