Site pictogram Financieel.com

De Amerikaanse economie moet de grootste recessie-uitdaging nog het hoofd bieden

Een persoon verwijdert de nozel van een pomp bij een benzinestation op 29 juli 2022 in Arlington, Virginia.

Olivier Douliery | AFP | Getty Images

Je zou het nu moeilijk hebben om een ​​recessie in de achteruitkijkspiegel te vinden. Wat er op de weg is, is echter een ander verhaal.

Er is geen historisch precedent dat aangeeft dat een economie in recessie in een maand 528.000 banen kan produceren, zoals de VS in juli deden. Een werkloosheidspercentage van 3,5%, gelijk aan het laagste sinds 1969, is niet in overeenstemming met krimp.

Maar dat betekent niet dat er geen recessie in het verschiet ligt, en ironisch genoeg is het de fenomenale veerkracht van de arbeidsmarkt die op lange termijn het grootste gevaar voor de economie kan vormen. De Federal Reserve probeert de druk op de historisch krappe banensituatie en de snelle loonstijgingen te verminderen in een poging de inflatie onder controle te krijgen die op het hoogste niveau in meer dan 40 jaar staat.

“Feit is dat dit de Fed extra ruimte geeft om door te gaan met verkrappen, zelfs als dit de kans vergroot dat de economie in een recessie terechtkomt”, zegt Jim Baird, Chief Investment Officer bij Plante Moran Financial Advisors. “Het wordt geen gemakkelijke opgave om door te gaan met verkrappen zonder negatieve gevolgen voor de consument en de economie.”

Inderdaad, na de robuuste banencijfers, waaronder een winst van 5,2% over 12 maanden voor gemiddelde uurlonen, versnelden handelaren hun weddenschappen op een agressievere Fed. Vanaf vrijdagmiddag gaven de markten een kans van ongeveer 69% dat de centrale bank haar derde opeenvolgende renteverhoging van 0,75 procentpunt zou doorvoeren wanneer deze in september opnieuw bijeenkomt, volgens gegevens van de CME Group.

Dus terwijl president Joe Biden vrijdag het grote aantal banen vierde, zou er volgende week een veel onplezieriger datapunt kunnen komen. De consumentenprijsindex, de meest gevolgde inflatiemaatstaf, komt woensdag uit en zal naar verwachting een aanhoudende opwaartse druk laten zien, zelfs met een scherpe daling van de benzineprijzen in juli.

Dat zal de evenwichtsoefening van de Fed onder druk zetten om renteverhogingen te gebruiken om de inflatie te temperen zonder de economie in een recessie te doen belanden. Zoals Rick Rieder, chief investment officer van wereldwijde vastrentende waarden bij vermogensbeheergigant BlackRock het uitdrukte, is de uitdaging “hoe een ‘zachte landing’ uit te voeren wanneer de economie op stoom komt en landt op een landingsbaan die nog nooit eerder is gebruikt .”

“De druk van vandaag, die veel sterker binnenkomt dan verwacht, bemoeilijkt de taak van een Federal Reserve die probeert een meer gematigde werkgelegenheidsomgeving te creëren, in overeenstemming met zijn pogingen om de huidige inflatieniveaus te matigen”, zei Rieder in een klantnota. “De vraag is nu echter hoe lang (en hoger) de rente nog moet gaan voordat de inflatie onder controle kan worden gebracht?”

Meer tekenen van recessie

De financiële markten wedden op andere manieren tegen de Fed.

Het rendement op 2-jaars schatkistpapier overtrof vrijdagmiddag dat van het 10-jaars biljet met de hoogste marge in ongeveer 22 jaar. Dat fenomeen, dat bekend staat als een omgekeerde rentecurve, is een veelbetekenend teken van een recessie, vooral wanneer het voor een langere periode aanhoudt. In het onderhavige geval is de inversie sinds begin juli van kracht.

Maar dat betekent niet dat er een recessie op handen is, alleen dat die er de komende twee jaar waarschijnlijk zal zijn. Hoewel dat betekent dat de Fed tijd heeft, kan het ook betekenen dat de centrale bank niet de luxe heeft van langzame renteverhogingen, maar eerder snel moet blijven handelen – een situatie die beleidsmakers hadden gehoopt te vermijden.

“Dit is zeker niet mijn basisscenario, maar ik denk dat we misschien wat gebabbel gaan horen over een stijging van de vergaderingen, maar alleen als de volgende reeks inflatierapporten hot is”, zegt Liz Ann Sonders, hoofdinvesteringsstrateeg bij Charles. Schwab.

Sonders noemde de huidige situatie “een unieke cyclus” waarin de vraag terug verschuift naar diensten van goederen en meerdere uitdagingen voor de economie met zich meebrengt, waardoor het debat over de vraag of de VS zich in een recessie bevindt, minder belangrijk is dan wat er in het verschiet ligt.

Dat is een wijdverbreide mening van economen, die vrezen dat het moeilijkste deel van de reis nog moet komen.

“Terwijl de economische productie in de eerste helft van 2022 gedurende twee opeenvolgende kwartalen kromp, betekent een sterke arbeidsmarkt dat we ons momenteel waarschijnlijk niet in een recessie bevinden”, zegt Frank Steemers, senior econoom bij The Conference Board. “Maar de economische activiteit zal naar verwachting tegen het einde van het jaar verder afkoelen en het wordt steeds waarschijnlijker dat de Amerikaanse economie voor het einde van het jaar of begin 2023 in een recessie zal belanden.”

Mobiele versie afsluiten