FINANCIEEL.com

De aandelen van Rolls-Royce staan ​​op het hoogste niveau in één jaar, ondanks motorkreten van de baas van Emirates

De aandelen van Rolls-Royce staan ​​op het hoogste niveau in één jaar, ondanks motorkreten van de baas van Emirates

Een Rolls Royce-straalmotor te zien in de productie- en reparatiefaciliteit voor straalmotoren van Rolls-Royce in Blankenfelde op 28 februari 2023 nabij Berlijn, Duitsland.

Omer Messinger | Getty Images Nieuws |

De aandelen van Rolls-Royce staan ​​op het hoogste punt in 52 weken, nadat ze in de vrijdaghandel 248 pence (308 cent) hadden bereikt en in een jaar tijd ongeveer net geen 190% waren gestegen.

De financiële prestaties van het Britse lucht- en ruimtevaart- en defensiebedrijf zijn getransformeerd dankzij een ommekeerplan onder leiding van CEO Tufan Erginbilgic, die in januari de baan op zich nam. De stijgende aandelenkoers suggereert dat de markten de kritiek op de straalmotoren van Emirates Airline-president Tim Clark tijdens de Dubai Airshow deze week hebben afgewezen.

De opmerkingen waren gericht op de Trent XWB-84-motoren van Rolls-Royce die worden gebruikt in het Airbus A350-900-passagiersvliegtuig. In een gesprek met journalisten op de show in Dubai bagatelliseerde Clark de kosten en het onderhoud die nodig zijn voor de motoren.

“Het is duidelijk dat de motor niet doet wat we willen, dus zolang dat niet het geval is, zullen we geen bestellingen plaatsen”, zei hij. “Als de motor zou doen wat wij willen dat hij doet… dan zou hij opnieuw in de beoordelingsmix voor ons wagenparkplan terechtkomen.” Clark zei dat Emirates anders tussen de 35 en 50 van de jets zou hebben besteld.

Hij noemde de motoren ook “defect” en zei dat “Emirates een zeer hoge bezettingsgraad krijgt … Je wilt niet op de grond blijven zitten of regelmatig kapot laten gaan, afgezien daarvan zou de merkschade en reputatieschade enorm zijn, vooral als je pech hebt op een buitenstation en je nergens heen kunt. We kopen dus geen vliegtuigen die defect zijn.’

Rolls-Royce verzette zich later tegen de kritiek en zei in een verklaring dat de XWB-84-motor van de A350-900 “de beste motor is die er is als je kijkt naar efficiëntie, duurzaamheid en betrouwbaarheid.”

In een reactie aan het in Dubai gevestigde The National zei Ewen McDonald, Chief Customer Officer van Rolls-Royce voor de civiele lucht- en ruimtevaart, dat het luchtvaartingenieursbureau en Emirates “hierin gezamenlijk op één lijn staan ​​en dat we hieraan zullen blijven werken.”

Emirates bevestigde donderdag een kleiner dan verwachte Airbus-bestelling van 15 van zijn A350-900-jets – een aankoop die volgens de luchtvaartmaatschappij een waarde had van $ 6 miljard.

De Britse motorenfabrikant, die ook de motoren achter de Boeing 787 maakt, heeft de afgelopen tien jaar verschillende revisies ondergaan. Erginbilgic kondigde in oktober aan dat het bedrijf maar liefst 2.500 banen over de hele wereld zou schrappen om “dubbel werk te verwijderen en kostenefficiëntie te realiseren”.

Het turnaround-plan houdt in dat Rolls-Royce zich ook concentreert op zijn ‘kerncapaciteiten’, door engineeringtechnologie en veiligheidseenheden in één team samen te brengen om de efficiëntie en standaardisatie te verbeteren.

“De voorstellen omvatten onder meer het creëren van een nieuwe bedrijfsbrede organisatie voor inkoop- en leveranciersbeheer om de consolidatie van de groepsuitgaven te ondersteunen, schaalgrootte te benutten en consistente best-in-class-normen te ontwikkelen”, zei het bedrijf in een verklaring in oktober.

De financiële resultaten voor de halfjaarwinst van het bedrijf in augustus lieten al een enorm herstel zien: de onderliggende bedrijfswinst voor de periode bedroeg 673 miljoen pond ($837 miljoen), meer dan vijf keer het niveau van het voorgaande jaar.

Analisten bij Deutsche Bank bevestigden het koopadvies van de bank voor Rolls-Royce en verhoogden het koersdoel van 210 pence naar 310 pence, aldus Reuters.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert