De aandelen van First Republic dalen ondanks de infusie van deposito’s, waardoor andere regionale banken worden meegesleurd

By Jernst van Waal

Mensen zijn te zien in het filiaal van de First Republic Bank in Midtown Manhattan in New York City, New York, VS, 13 maart 2023. REUTERS/Mike Segar

Mike Segar | Reuters

Aandelen van Eerste Republiek stonden vrijdag onder druk ondanks dat de neergeslagen regionale bank steun ontving van andere financiële instellingen.

Om 13:39 uur ET daalde het aandeel met ongeveer 24% en presteerde het het slechtst in de SPDR S&P Regional Banking ETF (KRE) – die 5,7% daalde. Pac West En Westerse Alliantie verloren ook elk meer dan 15%, terwijl Key Corp 8% gezakt.

Die verliezen komen zelfs nadat 11 andere banken beloofden $ 30 miljard in First Republic te storten als blijk van vertrouwen in het bedrijf.

“Deze actie van de grootste banken van Amerika weerspiegelt hun vertrouwen in First Republic en in banken van elke omvang, en het toont hun algehele inzet om banken te helpen hun klanten en gemeenschappen te bedienen”, aldus de groep, die bestaat uit Goldman Sachs, Morgan Stanley en Citigroup. in een verklaring.

Aandelengrafiek IcoonAandelengrafiek pictogram

inhoud verbergen

First Republic Bank bleef vrijdag krateren.

Natuurlijk waren er zorgen dat de infusie misschien niet genoeg zou zijn om First Republic in de toekomst te ondersteunen.

Atlantic Equities verlaagde de rating van First Republic naar neutraal en merkte op dat de bank mogelijk nog eens $ 5 miljard aan kapitaal nodig heeft.

“Het management onderzoekt verschillende strategische opties, waaronder een volledige verkoop of afstoting van delen van de leningenportefeuille. De beperkte verstrekte informatie impliceert dat de balans aanzienlijk is toegenomen, wat mogelijk een kapitaalverhoging noodzakelijk maakt”, schreef analist John Heagerty.

Ondertussen zetten Wedbush-analisten een koersdoel van $ 5 op First Republic en zeiden dat een overname het grootste deel van de waarde van het eigen vermogen zou kunnen wegvagen.

“Een noodlijdende M&A-verkoop zou kunnen resulteren in een minimale of geen restwaarde voor houders van gewone aandelen vanwege de aanzienlijke negatieve tastbare boekwaarde van FRC, rekening houdend met de reële waardemarkeringen op zijn leningen en effecten.”

– Michael Bloom van CNBC heeft bijgedragen aan dit rapport.