Site pictogram Financieel.com

De aandelen van Deliveroo stijgen naarmate particuliere beleggers beginnen te handelen

Een Deliveroo-koerier rijdt langs Regent Street om afhaalmaaltijden af ​​te leveren in het centrum van Londen tijdens Covid-19 Tier 4-beperkingen.

Pietro Recchia | SOPA-afbeeldingen | LightRocket via Getty Images

LONDEN – De aandelen van door Amazon gesteunde voedselleverancier Deliveroo stegen woensdagochtend met ongeveer 3% toen particuliere beleggers voor het eerst de aandelen van het bedrijf begonnen te verhandelen.

De aandelenkoers van het bedrijf steeg van £ 2,80 ($ 3,86) naar £ 2,91 bij vroege deals op de London Stock Exchange, voordat hij weer daalde naar £ 2,85.

Ongeveer 70.000 klanten van Deliveroo kochten tussen £ 250 en £ 1.000 aan Deliveroo-aandelen tegen de uitgifteprijs van £ 3,90 vóór de eerste notering afgelopen woensdag. In totaal verkocht Deliveroo voor £ 50 miljoen aan aandelen aan particuliere beleggers via een platform genaamd PrimaryBid.

Vanwege voorwaardelijke handelsbeperkingen zaten deze loyale klanten echter tot woensdag deze week in hun posities vast. Als gevolg hiervan moesten ze achterover leunen en de aandelenkoers van Deliveroo met ongeveer 30% zien crashen, waarbij de grootste daling plaatsvond op de ochtend van het marktdebuut van het bedrijf.

Sommige particuliere beleggers vertelden CNBC afgelopen donderdag dat ze honderden ponden waren kwijtgeraakt bij de beursgang en dat ze spijt hadden van hun investeringen.

“Ik wou dat ze de voorwaardelijke week hadden laten gebeuren om de prijs te regelen en vervolgens onze aandelen hadden geplaatst toen we ze daadwerkelijk konden verhandelen”, vertelde een investeerder aan CNBC.

Een ander zei dat ze van plan waren hun aandelen voorlopig te behouden en hopen dat ze over een paar maanden in prijs stijgen. ‘Je kunt er niet veel mee doen voor deze prijs’, zeiden ze.

Susannah Streeter, een senior beleggings- en marktanalist bij het aandelenhandelsplatform Hargreaves Lansdown, zei woensdag in een notitie dat de aandelenkoers van Deliveroo wordt opgedreven door nieuwe particuliere beleggers.

“Dit zal enige troost zijn voor klanten van Deliveroo die werden aangemoedigd om een ​​deel van het bedrijf te kopen, maar de dobbelstenen leken te hebben gegooid voor een rampzalig debuut”, zei ze. “Als een noodlottige ronde van Monopoly werden ze een week lang uitgesloten van de verkoop van hun aandelen, terwijl de aanvankelijke waardering van het bedrijf sterk daalde.”

“Nu hebben ze eindelijk een ‘ontsnap uit de gevangenis’-kaart, maar het lijkt erop dat velen hem in hun achterzak hebben bewaard, wachtend tot de prijzen zich stabiliseren,” voegde Streeter eraan toe. “De totale handelsvolumes op de markt zijn vrijwel ongewijzigd ten opzichte van gisteren.”

Streeter merkte op dat IPO’s “vanaf de eerste dag een veel gelijker speelveld moeten bieden voor alle soorten beleggers”.

Hoewel de beursintroductie Deliveroo hielp 1,5 miljard dollar op te halen, is het voor een groot bedrijf als een van de slechtste ooit op de London Stock Exchange gedaald. Op een gegeven moment mikte Deliveroo op een marktkapitalisatie van £ 8,8 miljard, maar het bedrijf wordt momenteel gewaardeerd op slechts £ 5,2 miljard.

Wat ging er mis met Deliveroo?

In de dagen voorafgaand aan de beursgang zeiden verschillende grote beleggingsondernemingen dat ze geen plannen hadden om in Deliveroo te investeren. Legal and General, Aberdeen Standard, Aviva en M&G – die samen ongeveer £ 2,5 biljoen aan activa onder beheer hebben – schuwden het debuut van Deliveroo allemaal.

Ze noemden zorgen over: de waardering; de arbeidsstatus van de meer dan 100.000 rijders van Deliveroo (van wie er een aantal van plan zijn om woensdag in Londen te staken); en de dubbele aandelenstructuur die CEO Will Shu meer dan 50% van de stemrechten geeft.

Vroege investeerders vertelden CNBC dat de bankiers van Deliveroo de prijs bij de beursintroductie verkeerd hadden, met een groot deel van de schuld bij Goldman Sachs. Goldman van zijn kant heeft niet geaccepteerd dat er iets mis was.

“Het bepalen van de prijs voor een IPO is een heel moeilijke oefening”, zei Fred Destin, een durfkapitalist die al vroeg achter Deliveroo stond, tegen CNBC. “Bankiers worden ervan beschuldigd geld op tafel te laten liggen als de prijs te laag is, omdat er meestal een behoorlijk secundair deel is.”

Hij voegde eraan toe: “Bankiers proberen de juiste toon te zetten tussen het opzij zetten voor nieuwe investeerders en niet te veel op tafel laten liggen voor verkopers. Daar is de oefening voor het maken van boeken voor. Het is meer kunst dan wetenschap, omdat de tijdgeest er veel toe doet, zoals we zojuist hebben gezien met ROO. “

Streeter zei dat nauwkeurigere prijzen cruciaal zijn om het enthousiasme van retailbeleggers voor toekomstige IPO’s te behouden.

“Het aanbod, voor £ 3,90 per aandeel, gaf Deliveroo een waardering van ongeveer £ 7,6 miljard, wat duidelijk hoger is dan de waardering van ongeveer £ 5 miljard in januari na een investeringsronde, maar er waren geen fundamentele verbeteringen in zijn vooruitzichten”, zei ze. . “In plaats daarvan kwam de beursgang in een tijd van toenemende bezorgdheid over het gig-economiemodel en de verwachting dat de versoepeling van de Covid-beperkingen zou kunnen leiden tot een aanvankelijke neergang van het bedrijf.”

In een poging om de beursgang van Deliveroo te ondersteunen, kocht Goldman £ 75 miljoen aan Deliveroo-aandelen voor zichzelf, volgens een rapport van The Financial Times op dinsdag, waarin bronnen werden genoemd die bekend waren met de zaak.

Goldman weigerde commentaar te geven toen hij contact opnam met CNBC.

Mobiele versie afsluiten