FINANCIEEL.com

De 2-jaars vaste rente bereikt 6,66%, het hoogste sinds 2008

De 2-jaars vaste rente bereikt 6,66%, het hoogste sinds 2008

Woonhuizen zijn afgebeeld in een luchtfoto op 26 juni 2023 in Enfield, Engeland. Volgens gegevens van de Financial Conduct Authority hebben leners in de London Borough of Enfield de grootste hypotheken in verhouding tot hun inkomen in het VK

Karel Hof | Getty Images Nieuws |

Een belangrijke hypotheekrente in het VK klom dinsdag naar het hoogste niveau in 15 jaar, waarmee het de niveaus overtrof die werden bereikt in de nasleep van de “mini-budget”-crisis in september en de angst voor een catastrofe voor huiseigenaren die het moeilijk hadden groter werd.

Het gemiddelde tarief van een tweejarige vaste deal staat nu op 6,66%, blijkt uit cijfers van dataprovider Moneyfacts, een bescheiden stijging ten opzichte van maandag. Het betekent dat de hypotheekkosten nu op het hoogste niveau zijn sinds augustus 2008 tijdens de wereldwijde financiële crisis.

De 2-jaarsrente bereikte 6,65% op 20 oktober vorig jaar, kort nadat het pakket van niet-volgestorte belastingverlagingen van de voormalige minister van Financiën Kwasi Kwarteng tot chaos op de hypotheekmarkt leidde en pensioenfondsen dreigde omver te werpen.

De gemiddelde hypotheekrente over 5 jaar steeg dinsdag tot 6,17%, zei Moneyfacts, een marginale stijging ten opzichte van maandag, maar nog ver verwijderd van het niveau van 6,51% dat op 20 oktober werd bereikt.

De hypotheeklasten in het VK, die in de maanden na de “mini-budget”-crisis een herstel hadden doorgemaakt, zijn onlangs enorm gestegen na 13 opeenvolgende renteverhogingen door de Bank of England.

Onlangs verhoogde de centrale bank de rente met 50 basispunten tot 5%, een grotere stijging dan velen hadden verwacht. De verrassende stap zal miljoenen huiseigenaren treffen, aangezien de rentetarieven op veel hypotheken in het VK direct gekoppeld zijn aan de basisrente van de centrale bank.

Ook huurders zullen hun betalingen waarschijnlijk zien stijgen naarmate verhuurders van koopwoningen hogere hypotheekaflossingen doorberekenen.

Het komt terwijl de Bank of England hardnekkig hoge inflatie bestrijdt, waarbij gouverneur Andrew Bailey naar verluidt maandag zei dat de centrale “de klus moet klaren” om de prijzen te verlagen.

Velen geloven dat verdere renteverhogingen de komende maanden onvermijdelijk zijn.

‘Stemmingsmuziek verandert’

“Markten verwachten dat de rentetarieven zullen stijgen, hypotheekbetalers marcheren met een gevoel van angst richting vaste rentevernieuwingsdata en werkgevers zijn nerveus”, zei Danni Hewson, hoofd financiële analyse bij AJ Bell, dinsdag.

“De stemmingsmuziek is aan het veranderen en al snel zal slecht nieuws niet meer in de rij staan ​​van goed nieuws, het zal gewoon slecht nieuws zijn”, voegde ze eraan toe.

Andrew Bailey, gouverneur van de Bank of England: de Britse economie is veel veerkrachtiger gebleken

Britse huizenkopers hebben de neiging om hypotheken af ​​te sluiten met een vaste rente voor twee of vijf jaar. Als de looptijd voorbij is, gaan ze over op een nieuw vast tarief of accepteren ze een variabel tarief.

Onderzoek door het National Institute of Economic and Social Research, een toonaangevende onafhankelijke denktank, schatte onlangs dat de verhoging van 50 basispunten door de Bank of England vorige maand ervoor zou zorgen dat 1,2 miljoen Britse huishoudens (4% van de huishoudens in het hele land) zonder spaargeld zouden komen te zitten door aan het einde van het jaar vanwege hogere hypotheekaflossingen.

Dat zou het aandeel van insolvente huishoudens tot bijna 30% (ongeveer 7,8 miljoen) brengen, zei de NIESR, met de grootste impact in Wales en het noordoosten van Engeland.

‘Verdere ellende voor hypotheekhouders’

Matthew Ryan, hoofd marktstrategie bij de wereldwijde financiële dienstverlener Ebury, zei dinsdag dat de financiële markten een piek in de Britse rentetarieven van ongeveer 6,35% in de eerste drie maanden van 2024 incalculeerden, een stijging ten opzichte van de huidige 5%.

Dit “zou de BoE tussen nu en dan zeker de meest agressieve grote centrale bank ter wereld maken”, zei Ryan.

“We denken dat de markten iets voorlopen op zichzelf, hoewel we wel een stijging van 50 basispunten verwachten van de [Monetary Policy Committee] in augustus, met een reëel risico dat de basisrente boven de 6% uitkomt.”

Hij zei dat dit “de hypotheekhouders nog meer ellende zal bezorgen, vooral omdat alleen al in de tweede helft van 2023 700.000 contracten voor bepaalde tijd aflopen.”

“We vermoeden dat hogere hypotheekrentes begin 2024 zullen bijdragen aan een zwakkere economische activiteit, en we sluiten nu een technische recessie in de eerste helft van volgend jaar niet uit”, voegde Ryan eraan toe.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert