David Solomon, CEO van Goldman Sachs, krijgt een loonsverlaging van $ 10 miljoen met meer dan 1 MB

Goldman Sachs CEO David Michael Solomon woont op 18 oktober 2019 in Washington, DC een discussie bij over “Vrouwelijke ondernemers door financiën en markten” bij de Wereldbank.

Olivier Douliery | AFP | Getty-afbeeldingen

David Solomon, CEO van Goldman Sachs, zag zijn salaris in 2020 met iets meer dan een derde dalen als onderdeel van een straf voor de rol van de bank in het 1MDB-schandaal.

De bank, die vorig jaar ondanks de coronaviruspandemie de hoogste inkomsten in meer dan tien jaar boekte, heeft toegegeven dat ze tijdens haar werk voor het nu beruchte ontwikkelingsfonds van de Maleisische overheid 1Malaysia Development Berhad of 1MDB heeft gewerkt.

De loonsverlaging voor Solomon, die met $ 10 miljoen ongeveer 36% van zijn jaarsalaris uitmaakt, weerspiegelt eerdere boetes die aan de bank zijn opgelegd en niet Solomons eigen gedrag.

“Hoewel geen van de heren Solomon, Waldron of Scherr betrokken was bij of op de hoogte was van de deelname van het bedrijf aan enige illegale activiteit op het moment dat het bedrijf de 1MDB-obligatietransacties regelde, beschouwt de Raad de 1MDB-kwestie als een institutionele mislukking, in strijd met de hoge verwachtingen die het heeft voor het bedrijf ‘, luidde een door Goldman Sachs ingediende effectenaanvraag van 26 januari. Solomon is sinds 2018 CEO van de bank.

De verlagingen van de compensatie zijn ook van toepassing op John Waldron, Goldman’s president en chief operating officer en Stephen Scherr, Goldman’s financieel hoofd, die elk een loonsverlaging van $ 7 miljoen hebben ontvangen. De bezuinigingen maken deel uit van een bredere inspanning van de bank om $ 174 miljoen aan loon van voormalige en huidige leidinggevenden terug te vorderen als onderdeel van de boetes.

De verhuizingen maken ‘deel uit van de bredere vastberadenheid van de Raad met betrekking tot de vergoeding van bepaalde vroegere en huidige leden van het senior management in het licht van de bevindingen van de overheid en regelgevende onderzoeken en de omvang van de afwikkeling van overheids- en regelgevingskwesties door het bedrijf met betrekking tot 1Malaysia Development Berhad (“1MDB”), “schreef de SEC-indiening.

Het salarispakket van Solomon bestaat uit $ 2 miljoen aan basissalaris, $ 4,65 miljoen aan contante bonus en $ 10,85 miljoen in aandelenvorm, die is gebaseerd op de prestaties van de bank. Zijn salaris voor 2020 bedroeg toen $ 17,5 miljoen in plaats van de $ 27,5 miljoen die hij in 2019 ontving, ondanks het feit dat vorig jaar een topjaar voor de bank bleek te zijn met een omzet van $ 44,56 miljard, het hoogste sinds 2009.

Het 1MBD-schandaal, dat nog steeds wordt onderzocht sinds 2015, was een van de grootste vlekken op de reputatie van Goldman Sachs in een tijd dat de Amerikaanse bank nog steeds te maken had met haar imagoproblemen vanwege criminele beschuldigingen van slechte verkoop van activa tijdens de financiële crisis van 2008-09 .

Aanklagers beschuldigden de senior executives van de bank destijds van het over het hoofd zien van fraude en omkoping in de jacht op honderden miljoenen dollars aan vergoedingen voor de verkoop van obligaties om geld in te zamelen voor het fonds terwijl ze werkten voor de toenmalige premier van Maleisië Najib Razak en 1MDB-adviseur Jho Low, die wordt ervan beschuldigd de fraude te hebben bedacht.

Het fonds werd door Najib gestolen voor een bedrag van $ 700 miljoen, contanten die op de eigen privébankrekening van de premier werden gestort, en de opbrengsten van de verkoop van obligaties werden naar verluidt gebruikt om steekpenningen te betalen aan Maleisische en Midden-Oosterse functionarissen.

Goldman pleitte in oktober schuldig aan zijn rol in het schandaal en stemde ermee in om bijna $ 3 miljard te betalen aan overheidsinstanties in vier landen om Amerikaanse onderzoeken te beëindigen.

Twee bankiers van Goldman Sachs zijn strafrechtelijk aangeklaagd, terwijl Najib werd veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf en een boete van 210 miljoen Maleisische ringgits ($ 51 miljoen). Jho Low blijft op vrije voeten en wordt verondersteld in China te wonen, ondanks een Interpol Red Notice voor hem door de Maleisische autoriteiten. Het schandaal zou Goldman Sachs meer dan $ 5 miljard hebben gekost.

Plaats een reactie