Cryptocurrency XRP stort 25% in nadat SEC een rechtszaak tegen Ripple indient

By Jernst van Waal

In deze foto-illustratie wordt een visuele weergave van de digitale Cryptocurrency Ripple weergegeven op 30 januari 2018 in Parijs, Frankrijk.

Chesnot | Getty-afbeeldingen

De prijs van XRP daalde woensdag opnieuw nadat de Amerikaanse Securities and Exchange Commission een rechtszaak had aangespannen waarin werd beweerd dat Ripple, een blockchain-bedrijf met banden met de cryptocurrency, een niet-geregistreerde effectenaanbieding van $ 1,3 miljard heeft uitgevoerd.

XRP daalde woensdagochtend met bijna 25% tot ongeveer 35 cent, volgens gegevens van de cryptocurrency-marktsite CoinDesk. De virtuele valuta daalde dinsdag met maar liefst 17% nadat Ripple zei dat het anticipeerde en de juridische stappen zou bestrijden.

De SEC klaagt Ripple en twee van zijn leidinggevenden, CEO Brad Garlinghouse en mede-oprichter Chris Larsen, aan. De kern van de klacht van de federale instantie is de bewering dat XRP moet worden behandeld als een zekerheid – zoals een aandeel in een bedrijf – in plaats van als een valuta.

“We beweren dat Ripple, Larsen en Garlinghouse hun lopende aanbieding en verkoop van miljarden XRP aan retailbeleggers niet hebben geregistreerd, waardoor potentiële kopers geen adequate informatie kregen over XRP en Ripple’s activiteiten en andere belangrijke langdurige bescherming die fundamenteel is voor onze robuust openbaar marktsysteem ”, zegt Stephanie Avakian, directeur van de SEC’s Enforcement Division.

Ripple ontkent dit en stelt dat XRP een valuta is en niet als een beleggingscontract geregistreerd hoeft te worden. Het bedrijf trok de timing van de rechtszaak in twijfel – SEC-voorzitter Jay Clayton zal binnenkort aftreden – en zei dat de Amerikaanse regering en andere toezichthouders eerder de XRP-valutastatus hadden gegeven.

XRP verloor zijn plaats als ’s werelds derde meest waardevolle cryptocurrency, met tether – een aan dollars gekoppeld token dat investeerders vaak gebruiken om crypto te verhandelen – die het in waarde overtreft woensdag, volgens CoinMarketCap-gegevens.

Het label “veiligheid” is belangrijk omdat het XRP onder strikte nieuwe regels zou kunnen brengen, en dit zou een grote impact hebben op Ripple. Ripple bezit 55 miljard van de in totaal 100 miljard XRP-tokens die er bestaan ​​en verdient zelfs elk kwartaal een aantal van zijn XRP-holdings te verkopen.

XRP is gemaakt en gedistribueerd door de oprichters van Ripple in 2012 en is bedoeld om snelle grensoverschrijdende geldoverdrachten mogelijk te maken. De prijs van XRP is dit jaar samen met bitcoin en andere cryptocurrencies gestegen, maar is nog steeds ongeveer 90% lager dan de piek eind 2017.

Het bedrijf Ripple werd voor het laatst particulier gewaardeerd op $ 10 miljard en wordt ondersteund door onder meer de Japanse financiële dienstverlener SBI Holdings, de Spaanse bank Santander en de beste durfkapitaalbedrijven, waaronder Andreessen Horowitz, Lightspeed en Peter Thiel’s Founders Fund.

Ripple had gedreigd zijn hoofdkantoor buiten de VS te verplaatsen vanwege een gebrek aan duidelijkheid over de regelgeving in de VS, met Londen, Zwitserland, Singapore, Japan en de Verenigde Arabische Emiraten als potentiële locaties.