Cryptobedrijf Ripple overweegt verhuizing naar Londen vanwege Amerikaanse regelgeving

By Jernst van Waal

Op deze foto-illustratie van de rimpel-cryptocurrency ‘altcoin’ staat een foto gearrangeerd op 25 april 2018 in Londen, Engeland.

Jack Taylor | Getty Images Nieuws | Getty-afbeeldingen

LONDEN – Ripple, het financiële technologiebedrijf van $ 10 miljard dat vooral bekend staat om cryptocurrency XRP, overweegt zijn hoofdkantoor naar het buitenland te verplaatsen vanwege frustratie over de Amerikaanse regelgeving.

De CEO van het in San Francisco gevestigde bedrijf Brad Garlinghouse, die zegt dat hij vorige maand Londen bezocht, vertelde CNBC dat de Britse marktwaakhond de Financial Conduct Authority XRP niet als een zekerheid beschouwt – een belangrijke bron van twist op zijn thuismarkt. Andere regio’s hadden vergelijkbare garanties gegeven, voegde hij eraan toe.

“Wat je in het VK ziet, is een duidelijke taxonomie, en de FCA van het VK nam een ​​leidende rol op zich bij het karakteriseren van hoe we over deze verschillende activa en hun use-cases moesten denken”, zei Garlinghouse.

“Het resultaat daarvan was de duidelijkheid dat XRP geen beveiliging is en als valuta wordt gebruikt. Met die duidelijkheid zou het voordelig zijn voor Ripple om in het VK te opereren”

Naast het VK zei Garlinghouse dat Zwitserland, Singapore, Japan en de Verenigde Arabische Emiraten ook in overweging waren voor de mogelijke verhuizing van Ripple naar het buitenland.

“De VS loopt niet synchroon met andere G20-markten en hoe sommigen van hen over deze regelgeving denken”, voegde hij eraan toe.

Chris Larsen, mede-oprichter en uitvoerend voorzitter van Ripple, sprak eerder deze maand in een interview met Fortune Magazine voor het eerst over de wens van het bedrijf om zijn wereldwijde hoofdkantoor buiten de VS te verplaatsen.

Ripple is verwikkeld in een juridische strijd met enkele beleggers in cryptocurrency die het ervan beschuldigen niet-geregistreerde effecten te verkopen en misleidende uitspraken te doen over XRP. Het bedrijf betwist de beschuldigingen en gaat terug op de suggestie dat XRP kwalificeert als een beveiliging.

Ondertussen hebben functionarissen van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission gezegd dat cryptocurrencies zoals bitcoin en ethereum geen effecten zijn die op dezelfde manier moeten worden gereguleerd als aandelen en obligaties. De status van XRP is gehuld in onzekerheid.

Het label “beveiliging” is belangrijk omdat het XRP onder strikte nieuwe regels zou kunnen brengen – en dat zou een grote impact kunnen hebben op Ripple. Hoewel Ripple beweert onafhankelijk te zijn van de cryptocurrency, bezit het 55 miljard van de in totaal 100 miljard XRP-tokens die er bestaan. Het bedrijf haalt zelfs elk kwartaal inkomsten uit de verkoop van enkele van zijn XRP-posities.

Wat is XRP?

XRP is ‘s werelds vierde grootste cryptocurrency op basis van marktwaarde, volgens gegevens van CoinMarketCap. Ripple zegt dat het de digitale activa voornamelijk gebruikt als “overbruggingsvaluta” voor zijn financiële dienstverleners om snel en goedkoop geld naar het buitenland te sturen.

Het bedrijf werkt samen met enkele van ‘s werelds grootste financiële instellingen, waaronder Santander en American Express. Deze bedrijven gebruiken momenteel echter geen XRP voor het afwikkelen van transacties.

In plaats daarvan gebruiken ze een interbancair berichtenplatform dat is ontwikkeld door het bedrijf dat vergelijkbaar is met Swift, maar is gebaseerd op blockchain, de technologie die ten grondslag ligt aan veel van ‘s werelds bekendste virtuele valuta. De chef van Ripple gaf toe dat banken niet haastten om XRP te gebruiken voor grensoverschrijdende betalingen.

“De grootste banken zien het niet per se als een groot probleem, omdat ze overal al liquiditeit hebben”, zei hij, eraan toevoegend dat het “langer zal duren” om die grotere geldschieters aan boord te krijgen.

Garlinghouse had eerder gezegd dat ‘tientallen’ banken hun cryptocurrency-product, dat nu bekend staat als ‘on-demand liquidity’, tegen 2019 zouden gebruiken. om op zijn minst publiekelijk aan te kondigen of ze XRP gebruiken.

De uitvoerende macht zei dat onzekerheid over de juridische status van de cryptocurrency de schuld kan zijn. “Vanwege het gebrek aan duidelijkheid over sommige van deze voorschriften, hebben we klanten die niet in het openbaar willen praten over wat ze doen”, zei hij.

Een andere reden tot bezorgdheid voor grote banken zou het gebruik van cryptocurrencies bij illegale transacties kunnen zijn. Volgens blockchain-analysebedrijf Elliptic is $ 400 miljoen aan XRP-transacties gekoppeld aan illegale transacties zoals diefstallen en oplichting. Garlinghouse zei van zijn kant dat Ripple’s eigen technologie niet kon worden gebruikt door slechte acteurs.

“We werken alleen met gereguleerde financiële instellingen”, zei hij. “Je kunt de technologie van Ripple niet gebruiken voor het witwassen van geld of om regelgeving te omzeilen, omdat onze technologie gereguleerde, geavanceerde instellingen mogelijk maakt.”

Ripple werd voor het laatst gewaardeerd op $ 10 miljard in een financieringsronde van $ 200 miljoen eind vorig jaar. Opgericht in 2012, werd het bedrijf eind 2017 en begin 2018 beroemd, toen de waarde van XRP omhoogschoot tot meer dan $ 3. De prijs van een XRP-token ligt vandaag rond de 26 cent. Het is echter sinds het begin van het jaar meer dan 34% gestegen.