Credit Suisse verliest nog eens 5% terwijl handelaren noodliquiditeit verwerken

By Jernst van Waal

Een kantoorgebouw van Credit Suisse Group AG ’s nachts in Bern, Zwitserland, op woensdag 15 maart 2023.

Stefan Wermuth | Bloomberg | Getty-afbeeldingen

Krediet Zwitserland de aandelen daalden vrijdag met 5% in de vroege handel, na een stijging ten opzichte van de vorige sessie toen de omstreden geldschieter zei dat hij tot 50 miljard Zwitserse frank ($ 54 miljard) van de Zwitserse Nationale Bank zal lenen.

De aandelen compenseerden enkele verliezen en handelden 3,7% lager om 9.47 uur Londense tijd.

De interventie van deze week door de Zwitserse autoriteiten, die ook opnieuw bevestigden dat Credit Suisse voldeed aan de kapitaal- en liquiditeitsvereisten die werden opgelegd aan “systeemrelevante banken”, zorgde ervoor dat aandelen donderdag met meer dan 18% stegen nadat ze op woensdag op een historisch dieptepunt waren gesloten.

De daling kwam nadat topinvesteerder de Saudi National Bank had onthuld dat ze de bank niet meer geld zou geven vanwege wettelijke vereisten, wat een neerwaartse spiraal in de aandelenkoers van Credit Suisse verergerde die begon met de vertraging van de jaarresultaten vanwege zorgen over financiƫle rapportage.

Gemaakt met Flor

De bank ondergaat een ingrijpende strategische revisie om de stabiliteit en winstgevendheid te herstellen na een litanie van verliezen en schandalen. De herstructurering omvat de spin-off van de investeringsbank om het in de VS gevestigde CS First Boston te vormen, een sterke vermindering van de blootstelling aan risicogewogen activa en een kapitaalverhoging van $ 4,2 miljard, gedeeltelijk gefinancierd door het belang van 9,9% dat is verworven door de Saudi National Bank.

De kapitaalmarkten reageren echter sceptisch. Credit Suisse heeft een enorme uitstroom van beheerd vermogen gezien, terwijl credit default swaps, die obligatiehouders verzekeren tegen het in gebreke blijven van een bedrijf, deze week naar nieuwe recordhoogtes stegen.

Dit is een breaking news-verhaal en zal worden bijgewerkt binnenkort.