Credit Suisse gaat zijn risicobeheer herzien na Archegos en andere schandalen

By Jernst van Waal

Een bord boven de ingang van het hoofdkantoor van Credit Suisse Group AG in Zürich, Zwitserland, op maandag 1 november 2021.

Thi My Lien Nguyen | Bloomberg | Getty Images

Credit Suisse heeft gezworen door te gaan met de herziening van het risicobeheer en de naleving van de regels in het licht van een reeks schandalen, ondanks wat de CEO een “uitdagende” omgeving noemde.

De omstreden Zwitserse geldschieter zal dinsdag een Investor Deep Dive-evenement houden, waarin de prioriteiten en voortgang tot nu toe worden uiteengezet in hervormingen op het gebied van risico’s, compliance, technologie en operationele functies, samen met de vermogensbeheeractiviteiten.

Credit Suisse waarschuwde eerder deze maand dat het waarschijnlijk een verlies zal boeken voor het tweede kwartaal, aangezien de oorlog in Oekraïne en de verkrapping van het monetaire beleid de investeringsbank onder druk zetten.

Het komt na een reeks schandalen en ongelukken bij de bank in de afgelopen jaren. Het rapporteerde een nettoverlies voor het eerste kwartaal van 2022, omdat het bleef worstelen met proceskosten met betrekking tot de ineenstorting van het Archegos-hedgefonds.

De bank leed zware verliezen in de nasleep van de ineenstorting van het Amerikaanse hedgefonds Archegos Capital, omdat het de banden met het in moeilijkheden verkerende family office verbrak.

“Ondanks de uitdagende marktomgeving blijven we stevig gefocust op de uitvoering van ons strategisch plan tijdens het overgangsjaar 2022 en op het versterken van onze risicocultuur – cruciaal, terwijl we dicht bij onze klanten blijven”, zei Thomas Gottstein, CEO van Credit Suisse in een verklaring vooruit. van het beleggersevenement van dinsdag.

“Tegelijkertijd blijven we de digitale transformatie van de bank stimuleren, wat essentieel is voor het bouwen van een robuuste, schaalbare en wendbare organisatie die klaar is voor de toekomst.”

In haar presentatie aan investeerders zal de bank uiteenzetten hoe de ineenstorting van Archegos zwakke punten in haar risicobeheer aan het licht bracht, waar “uitkomstduurzaamheid afweek van historische prestaties”. Er werd ook gedetailleerd beschreven hoe het zijn totale risicoprofiel opnieuw heeft gekalibreerd om de blootstelling aan hogere risicogebieden van de markt te verminderen.

De litanie van schandalen heeft ertoe geleid dat sommige aandeelhouders slechts twee jaar sinds Gottstein het roer overnam van voormalig CEO Tidjane Thiam, opriepen tot een verandering in het leiderschap, die aftrad na een langdurig spionageverhaal.

Voorzitter Axel Lehmann vertelde CNBC in mei echter dat CEO Thomas Gottstein de volledige steun van de raad van bestuur heeft om door te gaan met de “wederopbouw” van het bedrijf.

Ondertussen werden Credit Suisse en een voormalige werknemer maandag schuldig bevonden door het Zwitserse Federale Strafhof voor het niet voorkomen van het witwassen van geld door een vermeende Bulgaarse cocaïnesmokkelbende tussen 2004 en 2008. Het proces was de eerste strafrechtelijke procedure van het land tegen een van zijn belangrijkste banken.