Covid-vaccinproducent CureVac hoopt dat het schot in juni EU-goedkeuring krijgt

Een man pipetteert een blauwe vloeistof in een laboratorium van het biofarmaceutische bedrijf Curevac.

Sebastian Gollnow | foto alliantie | Getty-afbeeldingen

Coronavirus-vaccinproducent CureVac heeft gezegd dat het hoopt dat zijn Covid-injectie in het tweede kwartaal Europese goedkeuring zal krijgen.

CureVac’s CEO Franz-Werner Haas vertelde CNBC donderdag dat de vaccinfabrikant bijna klaar was met het afronden van de rekrutering voor de klinische fase 3-proef van het vaccin. Goedkeuring zou niet lang daarna kunnen komen, zei hij, gezien de dringende behoefte aan aanvullende effectieve coronavirusvaccins en het versnelde goedkeuringsproces door de regelgevende instanties.

“We verwachten, volgens onze berekeningen, dat we eind april of begin mei over de gegevens zullen beschikken”, vertelde Haas aan CNBC’s Squawk Box Europe.

“Dus we verwachten, zeker afhankelijk van de gegevens, begin juni goedkeuring te krijgen.”

Als de proef eenmaal aan de gang is, wacht de Duitse biotech CureVac op veiligheidsgegevens en voert vervolgens een tussentijdse analyse uit van de resultaten van de late fase van de studie. Cruciaal is dat het ook zal moeten wachten tot een bepaald aantal proefdeelnemers Covid-19 ontwikkelt om te zien hoe effectief het vaccin is om het virus te voorkomen.

De gegevens worden vervolgens voorgelegd aan regelgevende instanties, zoals het Europees Geneesmiddelenbureau, voor wat een “doorlopende evaluatie” wordt genoemd; dit is waar de gegevens door regelgevende instanties worden geanalyseerd zodra ze verschijnen, waardoor de beoordeling van nieuwe, mogelijk levensreddende vaccins of medicijnen tijdens noodsituaties op het gebied van de volksgezondheid wordt versneld.

Het VK en de EU hebben tot 455 miljoen doses van het mRNA-vaccin van CureVac vooraf besteld, onder voorbehoud van goedkeuring door de regelgevende instanties. In afwachting van de goedkeuring van het schot, produceert het bedrijf zijn vaccin al, ondanks het feit dat het nog niet is goedgekeurd.

CureVac CEO Haas zei dat het bedrijf probeerde valkuilen in de fabricage te vermijden die door andere vaccinproducenten werden getroffen. Dit probleem was misschien het meest opvallend bij AstraZeneca en heeft de kwetsbaarheid van wereldwijde toeleveringsketens scherp in de verf gezet.

“Productie is op dit moment zeker een strijd”, zei hij.

“Het is niet alleen dat we zelf produceren, maar we hebben een heel netwerk in Europa, met andere bedrijven die ons ook ondersteunen met de productie daar, maar het is soms erg moeilijk om de apparatuur te krijgen, om de faciliteiten opgebouwd te krijgen, maar ook om het materiaal om het mRNA te produceren. “

“Maar we doen er alles aan om zoveel mogelijk doses geproduceerd te krijgen”, voegde Haas eraan toe.

Plaats een reactie