Covid-ontwikkelingen om de komende week opnieuw de markt te beheersen na de nederlaag van vrijdag

By Jernst van Waal

Traders werken op de vloer van de New York Stock Exchange (NYSE) in New York City, VS, 14 oktober 2021.

Brendan McDermid | Reuters

Onzekerheid over een nieuwe opkomende coronavirusstam zou de markten kunnen blijven schrikken, net zoals het werkgelegenheidsrapport van vrijdag en andere gegevens in de komende week laten zien dat de economie sterker is geworden.

Aandelen en andere risicovolle activa werden in de post-Thanksgiving-sessie vrijdag dichtgeslagen op berichten over een nieuwe variant in Zuid-Afrika, en investeerders zochten veiligheid in Treasurys. De eerste rapporten over de variant laten zien dat het meer overdraagbaar zou kunnen zijn dan de Delta-variant, en wetenschappers bestuderen hoe effectief vaccins ertegen zijn.

De Dow daalde met 905 punten, of 2,5% vrijdag op de slechtste dag sinds oktober 2020. De S&P 500 zakte vrijdag met 2,3% tot 4.594, wat neerkwam op een daling van 2,2% voor de week.

“Ik denk dat dat belangrijker is dan wat we nog meer gaan zien”, zegt Peter Boockvar, chief investment officer bij Bleakley Advisory Group. “Het is een zware dataweek met de ISM’s en zeker de loonlijsten, maar ik denk dat deze nieuwe variant het gedrag gaat bevriezen totdat er meer duidelijkheid is.”

Volgens Dow Jones verwachten economen vrijdag een sterk loonlijstrapport, met 581.000 toegevoegde banen, na 531.000 loonlijsten in oktober. Ze verwachten dat de economie de effecten van de vertraging als gevolg van de Covid-deltavariant heeft afgeschud en dat de groei in het huidige kwartaal veel sterker zou kunnen zijn dan in het derde kwartaal.

De productie-enquête van het Institute of Supply Management wordt woensdag vrijgegeven en dat zou ook sterk moeten zijn.

Scott Redler, partner van T3Live.com, zei dat veel handelaren tijdens de verkorte sessie van vrijdag werden betrapt, meestal een positieve voor de markt, en er zijn belangrijke niveaus die de markt de komende week moet behouden om een ​​eindejaarsfeest te houden. rally.

“Op dit moment heeft de markt wat momentum verloren, maar het is niet gebroken. Het zou prima kunnen zijn en bijtanken als het 50-daags voortschrijdend gemiddelde op de S&P 500 volgende week standhoudt. Het is allemaal erg vloeiend”, zei hij.

De 50-daagse, op 4.527, is een veel bekeken momentumindicator, en het is in feite het gemiddelde slot van de laatste 50 sessies.

De markt had afgelopen maandag al momentum verloren met een bearish omkering, zei hij.

“Woensdag absorbeerde de markt de zwakte en gaf handelaren een vals gevoel van veiligheid, wat normaal gesproken een leuke, gemakkelijke, vakantie-verkorte sessie is op vrijdag”, zei Redler.

Sam Stovall, chief investment strategist bij CFRA, zei dat de S&P 500 doorgaans 7% wint tussen het dieptepunt van oktober en het einde van het jaar, maar dit jaar was hij al meer dan 9% gestegen.

“We lopen voor op het spel en zijn toe aan een soort spijsvertering”, zei Stovall op CNBC.

De Dow zakte tijdens de vrijdaghandel meer dan 1.000 punten. Risicovollere activa daalden zelfs nog meer, waarbij de Russell 2000 op vrijdag 3,7% sloot. De tussenliggende oliefutures in West Texas daalden met meer dan 12% en bitcoin daalde met bijna 8%. Sommige beleggers begonnen weddenschappen op de termijnmarkt terug te draaien dat een sterke economische opleving en inflatiedruk de Fed eerder dan verwacht van de zijlijn zouden halen.

Het rendement op 10-jaars Treasuries, dat tegengesteld aan de prijs beweegt, daalde tot 1,48% vanaf het hoogste punt van woensdag van 1,69%.

Beleggers zullen op zoek zijn naar begeleiding van Fed-voorzitter Jerome Powell, die de komende week voor het Congres verschijnt met minister van Financiën Janet Yellen om het coronavirus en het stimuleringspakket van de CARES Act te bespreken. Dinsdag is er een hoorzitting voor de Senaatscommissie voor het Bankwezen.

“Ik denk dat je moet aannemen dat het basisscenario is dat het virus endemisch blijft en niet weer een pandemie wordt”, zegt Barry Knapp, oprichter van Ironsides Macroeconomics. De zorg is dat de variant zich verspreidt en de activiteit vertraagt, waardoor de toeleveringsketens nog meer worden geraakt. Dat zou de inflatie kunnen stimuleren en tegelijkertijd de groei kunnen vertragen.

Knapp zei dat er risico’s zijn voor aandelen en dat beleggers voorzichtig moeten zijn met het kopen van de markt die daalt.

Knapp zei dat de Fed de afbouw van haar obligatie-aankopen zou kunnen versnellen, wat het tijdsbestek voor mogelijke renteverhogingen zou vervroegen.

“Het probleem met het proberen om de markt in het algemeen te kopen en het kopen van technische aandelen in het bijzonder, is dat als je nu koopt omdat het een paar procent lager is, het tegen het einde van het jaar stijgt en dan verkoopt de markt”, zei hij. Om die reden geeft hij de voorkeur aan een duik in goedkopere sectoren zoals energie en financiële dienstverlening, de slechtst presterende sectoren op vrijdag.

Olie en energie staan ​​de komende week in de schijnwerpers, als OPEC+ donderdag bijeenkomt. De VS en andere regeringen kwamen overeen om olie uit hun strategische aardoliereserves vrij te maken in een poging de prijzen te verlagen. De VS zijn van plan om 50 miljoen vaten vrij te geven.

OPEC+ heeft gezegd dat het de productie met 400.000 vaten per maand zou blijven verhogen, ondanks oproepen van het Witte Huis om de vrijgave te versnellen.

Helima Croft, hoofd van de wereldwijde grondstoffenstrategie bij RBC, zei op CNBC dat er een kans is dat de OPEC zou kunnen besluiten om zijn eigen productieverhoging te pauzeren vanwege de SPR-releases.

“Ik denk dat als we donderdag naar de OPEC-vergadering gaan, de vraag niet alleen is of ze een pauze nemen, maar mogelijk ook een aantal vaten terugtrekken vanwege zorgen over deze nieuwe variant naast de zeer grote SPR-release,” zei ze.

Ze zei dat de VS een recordhoeveelheid olie vrijgeeft. “Er zullen veel vaten op deze markt komen, omdat we ons zorgen maken over nieuwe Covid-lockdownbeperkingen”, zei ze. “Nogmaals, het is te vroeg om te zeggen of regeringen de trekker over zullen halen voor dergelijke maatregelen, maar de markt zal zich zorgen maken.”

Week vooruit kalender

maandag

10:00 In afwachting van woningverkopen

15:00 uur New York Fed-president John Williams

15:05 Fed-voorzitter Jerome Powell maakt openingstoespraak op het New York Fed-evenement ter introductie van het New York Innovation Center

17:05 uur Fed-gouverneur Michelle Bowman

Dinsdag

Inkomsten: Salesforce.com, Box, Hewlett Packard Enterprise, NetApp, Zscaler, Ambarella

9.00 uur FHFA huizenprijzen

9:00 uur Case-Shiller huizenprijzen

9:45 uur Chicago PMI

10:00 uur Fed-voorzitter Jerome Powell en minister van Financiën Janet Yellen spreken voor Senate Banking over het coronavirus en de CARES-wet

10:00 uur Consumentenvertrouwen

13:00 uur Fed-vicevoorzitter Richard Clarida en Cleveland Fed-president Loretta Mester

woensdag

Inkomsten: Royal Bank of Canada, PVH, Okta, Five Below, CrowdStrike, Splunk, Snowflake, Synopsys

Verkoop van voertuigen

7.00 uur Hypotheek aanvragen

8:15 uur ADP private payrolls

10:00 uur Powell en Yellen bij de House Financial Services-commissie

10:00 uur Bouwuitgaven

10:00 uur ISM-productie

10:30 am New York Fed’s Williams

14:00 Beige boek

donderdag

Inkomsten: Ulta Beauty, Signet Juweliers, Dollar General, Express, Kroger, Toronto Dominion, Imperial Canadian Bank, DocuSign, Assana, Marvell Technology, Ollie’s Bargain Outlet, Zumiez, Smith en Wesson

8:30 uur Werkloze claims

8:30 uur Atlanta Fed-president Raphael Bostic

11.30 uur Boston Fed’s Bostic

13:00 uur Fed Vice-voorzitter Randal Quarles

vrijdag

8:30 uur Werkgelegenheidsrapport

10:00 uur ISM-services

10:00 uur Fabrieksorders