Site pictogram Financieel.com

Covid is officieel de dodelijkste pandemie van Amerika, aangezien het aantal doden in de VS de schattingen van de griep van 1918 overtreft

Een vrouw en kind lopen op 16 september 2021 door een veld met witte vlaggen in de Mall bij het Washington Monument in Washington DC.

Mandel Ngan | AFP | Getty Images

Covid-19 is officieel de meest dodelijke uitbraak in de recente Amerikaanse geschiedenis en overtreft de geschatte Amerikaanse dodelijke slachtoffers van de grieppandemie van 1918, volgens gegevens verzameld door de Johns Hopkins University.

Het gerapporteerde aantal sterfgevallen in de VS als gevolg van Covid overschreed maandag 675.000 en stijgt met een gemiddelde van meer dan 1.900 dodelijke slachtoffers per dag, blijkt uit gegevens van Johns Hopkins. Het land ervaart momenteel weer een nieuwe golf van nieuwe infecties, aangewakkerd door de zich snel verspreidende deltavariant.

De griep van 1918 – die in drie golven kwam, in de lente van 1918, de herfst van 1918; en de winter en de lente van 1919 – volgens de Centers for the Disease Control and Prevention werden naar schatting 675.000 Amerikanen gedood. Het werd tot nu toe beschouwd als Amerika’s meest dodelijke pandemie in de recente geschiedenis.

“Ik denk dat we nu redelijk goed klaar zijn met historische vergelijkingen”, zei Dr. Howard Markel, een arts en medisch historicus aan de Universiteit van Michigan. Hij voegde eraan toe dat het tijd is om te stoppen met terug te kijken naar 1918 als een gids voor hoe te handelen in het heden en om vanaf 2021 vooruit te gaan denken.

Een persoonlijke noot is te zien op een witte vlag bij de openbare kunstinstallatie ‘In America: Remember’ bij het Washington Monument op 18 september 2021 in Washington, DC.

Robert Nickelsberg | Getty Images

“Dit is de pandemie die ik zal bestuderen en lesgeven aan de volgende generatie artsen en studenten in de volksgezondheid”, zei hij.

Zeker, een directe zij-aan-zij vergelijking van ruwe cijfers voor elke pandemie biedt niet alle contexten, gezien de enorme technologische, medische, sociale en culturele vooruitgang in de afgelopen eeuw, zeggen Markel en andere gezondheidsexperts.

Het is belangrijk om rekening te houden met de bevolking wanneer het over uitbraken of rampen gaat, zeggen gezondheidsexperts en statistici.

In 1918 bijvoorbeeld, was de Amerikaanse bevolking minder dan een derde van die van vandaag, met naar schatting 103 miljoen mensen die vlak voor de roerige jaren twintig in Amerika woonden. Tegenwoordig wonen er bijna 330 miljoen mensen in de VS. Dat betekent dat de griep van 1918 ongeveer 1 op de 150 Amerikanen het leven kostte, vergeleken met 1 op de 500 die tot nu toe aan Covid zijn overleden.

Het virus van 1918 had ook de neiging om anders te doden dan Covid, zeggen experts. Met de Eerste Wereldoorlog was er een massale beweging van mannen door heel Amerika en Europa. Hoewel het coronavirus bijzonder ernstig kan zijn voor ouderen en mensen met onderliggende gezondheidsproblemen, was het virus uit 1918 ongebruikelijk omdat het veel jonge volwassenen doodde.

Wereldwijd heeft de griep van 1918 volgens de Wereldgezondheidsorganisatie meer mensen gedood, naar schatting 20 miljoen tot 50 miljoen. Covid heeft tot nu toe wereldwijd het leven gekost aan ongeveer 4,7 miljoen mensen, volgens gegevens van Johns Hopkins.

Leden van het Rode Kruis Motor Corps, allemaal met maskers tegen de verdere verspreiding van de griepepidemie, dragen een patiënt op een brancard in hun ambulance, Saint Louis, Missouri, oktober 1918.

FotoQuest | Getty Images

In tegenstelling tot vandaag was er geen vaccin tegen de griep van 1918. Er was ook geen CDC of nationale volksgezondheidsafdeling. De Food and Drug Administration bestond, maar bestond uit een zeer kleine groep mensen. Bovendien waren er geen antibiotica, intensive care-afdelingen, ventilatoren of IV-vloeistoffen.

Wetenschappers hadden nog niet eens een virus onder een microscoop gezien. Ze hadden de technologie niet en wisten bijna niets van virologie, die als een opkomende wetenschap werd beschouwd omdat virussen onder een microscoop fysiek kleiner zijn en moeilijker te identificeren dan bacteriële infecties.

“Het is duidelijk dat we nu, 100 jaar later, veel betere voordelen hebben”, zei Dr. Paul Offit, die de FDA adviseert over Covid-vaccins, eraan toevoegend dat hij “gefrustreerd” is.

De VS zijn er nu slechter aan toe dan een jaar geleden, aangezien een groot deel van de bevolking van het land niet gevaccineerd is, voegde hij eraan toe.

“Ik kan je vertellen dat we ook veel kinderen zien die in het ziekenhuis worden opgenomen, met risicovolle aandoeningen en het probleem is niet dat ze hun derde dosis niet hebben gekregen. Het probleem is dat ze niet gevaccineerd zijn”, zei Offit ook. directeur van het Vaccine Education Center in het Children’s Hospital in Philadelphia.

Markel was het ermee eens dat de VS vooruitgang hebben geboekt en zei: “de realiteit is dat we geen historisch precedent hebben op het moment dat we ons nu bevinden.”

Mobiele versie afsluiten