Covid-19-vaccinatie, het testen van bewijs zou alleen ‘tijdelijke’ reisvereisten moeten zijn, zegt IATA

By Jernst van Waal

In deze foto-illustratie een bericht met de tekst “COVID-19 PCR-testresultaat is geverifieerd, van de mobiele Travel Pass-app door IATA (International Air Transport Association) gezien weergegeven op een smartphonescherm voor het IATA-logo.

Pavlo Gonchar | LightRocket | Getty-afbeeldingen

Reisbeperkingen die het bewijs van Covid-19-vaccins of negatieve tests vereisen, moeten worden opgeheven zodra de pandemie onder controle is, zei het nieuwe hoofd van de International Air Transport Association woensdag.

“Dit zijn maatregelen die nodig kunnen zijn als tijdelijke regelingen terwijl we door deze crisis heen gaan, maar zodra we er doorheen zijn, willen we dat deze beperkingen permanent worden opgeheven, zodat mensen weer kunnen reizen zoals ze in 2019 hebben meegemaakt,” Willie Walsh, voormalig CEO van de moedermaatschappij van British Airways, International Consolidated Airlines Group, zei in zijn eerste persconferentie als directeur-generaal van IATA.

In de tussentijd zei Walsh dat reizigers toegang nodig hebben tot digitale gezondheidscertificaten om reizen gemakkelijker te maken.

Luchtvaartmaatschappijen, hotelbedrijven en anderen in de toeristenindustrie hebben er bij de overheid op aangedrongen om reisbeperkingen op te heffen, zoals een meer dan een jaar durend inreisverbod voor de meeste niet-inwoners van Europa naar de VS en vice versa. Ze riepen ook overheidsfunctionarissen op om normen vast te stellen voor digitale gezondheidspaspoorten naarmate meer mensen worden gevaccineerd.

IATA, dat wereldwijd bijna 300 luchtvaartmaatschappijen vertegenwoordigt, heeft zijn eigen digitale gezondheidspaspoort uitgerold. IATA zei dat Singapore het volgende maand zal accepteren, zodat reizigers hun Covid-19-testresultaten kunnen uploaden om luchtvaartmaatschappijen en immigratieambtenaren te laten zien. Sommige luchtvaartmaatschappijen zoals JetBlue Airways en United Airlines hebben proeven aangekondigd van een ander digitaal gezondheidspaspoort door The Commons Project Foundation.