Covid-19 een ‘gouden kans’ om de economie opnieuw op te starten

By admin

Prins Charles, Prins van Wales, spreekt op het podium van het WaterAid water- en klimaatevenement op Kings Place op 10 maart 2020 in Londen, Engeland.

Tim P. Whitby – WPA Pool / Getty Images

De pandemie van Covid-19 biedt de wereld de kans om de economie groener en duurzamer te maken, aldus prins Charles.

Tijdens een evenement tijdens het World Economic Forum (WEF) “The Great Reset” -evenement waarschuwde de erfgenaam van de Britse troon woensdag dat de klimaatverandering het potentieel had om nog meer schade aan te richten dan de “vreselijke pandemie”.

“De dreiging van klimaatverandering is geleidelijker gegaan, maar de vernietigende realiteit ervan voor veel mensen en hun levensonderhoud over de hele wereld, en het steeds grotere potentieel om te verstoren, overtreft zelfs die van Covid-19”, zei hij.

‘Als we naar de planeet kijken alsof het een patiënt is, kunnen we zien dat onze activiteiten haar immuunsysteem hebben beschadigd, en ze worstelt om te functioneren en te gedijen vanwege de spanning die we op haar vitale organen hebben uitgeoefend.’

De Prins van Wales riep op tot doortastende actie om een ​​meer circulaire bio-economie te stimuleren ‘die net zoveel teruggeeft aan de natuur als wij van haar afnemen’.

‘We hebben een uitgelezen kans om iets goeds uit deze crisis te halen – de ongekende schokgolven kunnen mensen wel eens ontvankelijker maken voor grote visies van verandering’, zei hij.

“Terwijl we van redding naar herstel gaan, hebben we een unieke maar snel krimpende kans om lessen te leren en onszelf te resetten op een duurzamer pad. Het is een kans die we nog nooit eerder hebben gehad en misschien ook nooit meer zullen krijgen.”

Hij schetste vijf manieren waarop de economie zich kon herstellen van de coronaviruscrisis en tegelijkertijd de risico’s van de opwarming van de aarde het hoofd kon bieden.

Ten eerste zei hij dat bedrijven en beleidsmakers de verbeeldingskracht en de wil van de mensheid moesten vastleggen.

“Ten tweede moet het wereldwijde economische herstel een nieuw traject van duurzame werkgelegenheid bepalen”, voegde hij eraan toe.

De derde oproep tot actie van prins Charles was dat de bestaande systemen opnieuw moesten worden ontworpen, zodat economieën over de hele wereld konden overstappen op een CO2-uitstoot van nul.

“In dit opzicht kan koolstofbeprijzing een cruciale weg vormen naar echt duurzame markten”, zei hij. “Landen, bedrijven en industrieën die samen bewegen, kunnen efficiëntieverbeteringen creëren in schaalvoordelen waardoor we onze collectieve vooruitgang kunnen overslaan en onze transitie kunnen versnellen.”

Een koolstofprijs kan worden geïmplementeerd door overheden die ofwel een heffing toevoegen aan de distributie, verkoop of het gebruik van fossiele brandstoffen op basis van hun koolstofgehalte, of via een quotasysteem genaamd cap-and-trade, dat vooraf regionale emissierechten vaststelt en bedrijven de mogelijkheid biedt bod voor ‘vervuilingsvergunningen’.

Prins Charles riep ook op tot een nieuw leven in wetenschap, technologie en innovatie, en merkte op dat de Covid-19-crisis het belang van investeren in die gebieden had benadrukt.

Ten slotte zei de Prins van Wales dat de wereldeconomie duurzame investeringen moet versnellen, met het argument dat dit aanzienlijke economische groei en werkgelegenheid kan bieden.

“Het is tijd om duurzame oplossingen op een zodanige manier af te stemmen op financiering dat de markt kan veranderen”, zei hij. ‘Dit zou de meest dramatische daad van verantwoordelijk leiderschap zijn die ooit door de wereldwijde particuliere sector is gezien en zou meteen een katalysator zijn voor de publieke sector om te volgen.’