Coronavirus kan advertenties, betalingen raken

By admin

Tencent-logo weergegeven op een smartphone.

Omar Marques | SOPA-afbeeldingen LightRocket | Getty Images

De enorme gaming-divisie van Tencent heeft waarschijnlijk de resultaten van het eerste kwartaal van het bedrijf verbeterd, omdat mensen in China zich wendden tot smartphone-entertainment terwijl ze thuis opgesloten zaten.

Maar het kroonjuweel van het op één na meest waardevolle technologiebedrijf van China wordt geconfronteerd met toenemende concurrentie van rivalen. En Tencent zou ook tegenwind kunnen krijgen in de reclame, evenals in de snelgroeiende fintech- en clouddivisie.

Tencent zal de winst over het eerste kwartaal van 2020 publiceren nadat de markt in Hong Kong woensdag is gesloten. Dit is wat analisten verwachten van de hoofdcijfers, volgens Refinitiv-gegevens:

  • Omzet van 101,4 miljard yuan ($ 14,3 miljard)
  • Winst toerekenbaar aan aandeelhouders van het bedrijf van 23,83 miljard yuan

Gaming-boost

Online gaming vertegenwoordigt meer dan 28% van de gaming-inkomsten van Tencent en is een cruciaal onderdeel van haar activiteiten in binnen- en buitenland. De divisie bestaat uit inkomsten uit smartphonegames en pc-games.

Analisten bij Jefferies verwachten dat de omzet van smartphonegames in het eerste kwartaal met 49% op jaarbasis zal stijgen tot 31,6 miljard yuan dankzij de sterke prestaties van twee belangrijke titels – “Honor of Kings” en “Peacekeeper Elite”. Ondertussen verwacht Jefferies dat pc-games een omzetdaling van 17% op jaarbasis zullen realiseren.

“We verwachten dat Tencent een solide set 1Q20-resultaten zal leveren met sterke prestaties van smartphonegames”, zei Jefferies in een nota van 22 april.

Analisten van het in China gevestigde Guotai Junan Securities verwachten de rest van het jaar een “rijke smartphonegamepijplijn”.

Tencent is het grootste gamingbedrijf van China. Maar het wordt geconfronteerd met toenemende concurrentie van anderen, waaronder NetEase en jongere rivaal ByteDance, eigenaar van TikTok. In maart hebben Chinese toezichthouders ByteDance de eerste licentie verleend om geld te verdienen met een spel. Elk bedrijf dat inkomsten wil halen uit een game in China, heeft de goedkeuring van de overheid nodig.

De inspanningen van ByteDance op het gebied van gaming zijn nog erg nieuw en zullen op korte termijn waarschijnlijk geen bedreiging vormen voor Tencent. Maar de TikTok-eigenaar lijkt zijn vooruitzichten serieus te nemen. In januari meldde Bloomberg dat het bedrijf een gaming-divisie aan het opbouwen is met meer dan 1.000 werknemers.

Vertraging bij advertenties

Tencent kan te maken krijgen met een vertragende groei van online advertenties, gezien de algehele vertraging op de Chinese markt.

Onderzoeksbureau eMarketer zei dat de totale advertentie-uitgaven in China in 2020 in totaal $ 113,67 miljard zullen bedragen, wat neerkomt op een jaarlijkse groei van 8,4%, de langzaamste sinds het begon met het bijhouden van cijfers in 2011.

Tencent verdient geld door te adverteren via sociale media-functies in zijn WeChat-berichtenapp die wereldwijd meer dan een miljard gebruikers heeft. Het heeft ook advertenties op andere platforms, zoals de streamingdienst Tencent Video.

Jefferies schat dat online adverteren jaar op jaar met 16% zal groeien tot 15,4 miljard yuan in het kwartaal van maart met sociale advertenties – die voornamelijk op WeChat en een andere app-QQ – die 28% groeiden ten opzichte van vorig jaar. Media-advertenties zullen echter in dezelfde periode met 20% dalen, aldus het analistenbureau.

Dat algemene groeipercentage van 16% voor het advertentiesegment van Tencent zou langzamer zijn dan de 19% in het vierde kwartaal van 2019.

“Media-advertenties zullen naar verwachting onder druk blijven staan ​​als gevolg van de negatieve impact van COVID-19 en macro-tegenwind, zelfs wanneer ze geconfronteerd worden met versoepelde contentregulering op de online video-industrie”, zei Guotai Junan Securities in zijn nota.

De strengere regels voor inhoud van de Chinese overheid in de afgelopen jaren hebben in dat segment veel reclame opgeleverd.

Het rapport van Guotai Junan Securities zei echter dat advertenties in het tweede kwartaal van het jaar waarschijnlijk zullen opveren dankzij een verbeterende macro-economische omgeving en het verbeterende potentieel voor het genereren van inkomsten van WeChat.

Fintech

Een snelgroeiend onderdeel van de activiteiten van Tencent in de afgelopen kwartalen is de divisie fintech en zakelijke diensten, waaronder cloud computing. WeChat Pay is naast Alibaba’s Alipay een van China’s grootste mobiele betalingssystemen.

De vooruitzichten voor deze business zijn in het eerste kwartaal minder duidelijk.

China Renaissance zei in een nota die op 28 april is gepubliceerd dat zij verwacht dat de omzetgroei op jaarbasis voor deze eenheid zal vertragen tot 11% in het eerste kwartaal, tegenover 39% in het vierde kwartaal van 2019. De investeringsbank zei dat de waarschijnlijke daling zal zijn vanwege een “sterke daling van offline transacties en uitgestelde uitgaven voor clouddiensten te midden van de COVID-19-uitbraak.”

Guotai Junan Securities zei dat de uitbraak van het coronavirus waarschijnlijk “de implementatie van cloudgerelateerde initiatieven zal uitstellen en dus de inkomsten van de clouddiensten van het bedrijf in het eerste kwartaal zal vertragen”.

Jefferies is echter optimistischer: de analisten voorspellen dat de divisie fintech en zakelijke diensten in het kwartaal van maart met 24% op jaarbasis zal groeien tot 27 miljard yuan.