coronavirus betekent dat autoritaire regeringen ‘shockdoctrines’ opleggen

By admin

De coronaviruscrisis heeft volgens een nieuw rapport het recht van mensen op betrouwbare informatie in landen waar regeringen de media hebben onderdrukt, bedreigd.

De World Press Freedom Index 2020 rangschikt 180 landen en gebieden op het gebied van hun media-onafhankelijkheid en transparantie en wordt samengesteld door internationale non-profit Reporters Without Borders (RSF).

Volgens het dinsdag gepubliceerde rapport staan ​​landen als China, Iran en Irak deels laag op de lijst vanwege hun omgang met de media tijdens de pandemie.

‘Er is een duidelijk verband tussen de onderdrukking van de persvrijheid als reactie op de coronaviruspandemie en de positie van een land in de Index. Zowel China (177th) en Iran (3 afgenomen naar 173rd) hebben hun belangrijkste uitbraken van het coronavirus uitgebreid gecensureerd. In Irak (6 gedaald naar 162nd), hebben de autoriteiten Reuters drie maanden hun vergunning ontnomen nadat het een verhaal had gepubliceerd waarin de officiële cijfers van het coronavirus in twijfel werden getrokken, ‘aldus het rapport.

Het censuurbeleid van China is onder de loep genomen sinds het uitbreken van het virus in Wuhan eind 2019, waarbij sociale-mediaplatforms bepaalde voorwaarden blokkeren, volgens een rapport vorige maand. De woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Hua Chunying, heeft beschuldigingen van het verspreiden van desinformatie afgewezen.

Iran werd ervan beschuldigd niet transparant te zijn over de omvang van de uitbraak in februari, hoewel het ministerie van Volksgezondheid dergelijke beweringen heeft afgewezen. In Irak noemde een rapport van Reuters op 2 april drie artsen die zeiden dat het land veel meer Covid-19-gevallen had dan de regering beweerde. Op 14 april meldde Reuters dat zijn licentie daardoor was opgeschort.

“De pandemie van het coronavirus illustreert de negatieve factoren die het recht op betrouwbare informatie bedreigen en is zelf een verergerende factor. Hoe zal de vrijheid van informatie, pluralisme en betrouwbaarheid er in 2030 uitzien? Het antwoord op die vraag wordt vandaag bepaald”, aldus de secretaris van RSF. Zei generaal Christophe Deloire in een online verklaring.

Hongarije heeft vorige week een wetsvoorstel aangenomen om premier Viktor Orban in staat te stellen openbare demonstraties te voorkomen en kritiek van politieke tegenstanders en de media te verzachten, en het land is twee plaatsen gedaald tot 89 in de World Press Freedom Index.

“De crisis op het gebied van de volksgezondheid biedt autoritaire regeringen de mogelijkheid om de beruchte ‘schokdoctrine’ te implementeren – om te profiteren van het feit dat de politiek in de wacht staat, is het publiek verbijsterd en is er geen sprake van protesten om maatregelen op te leggen die zou in normale tijden onmogelijk zijn, ‘voegde Deloire eraan toe.

In het rapport van 2019 werden de VS geclassificeerd als een “merkbaar problematische” plek om journalist te zijn, terwijl het land drie plaatsen naar 48 daalde. Dit jaar staat de VS op de 45e plaatsth.

Noorwegen staat dit jaar bovenaan de lijst, gevolgd door Finland en Denemarken. Het VK is met twee plaatsen gedaald naar 35, terwijl India ook twee plaatsen is gedaald naar rang 142nd.